Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: popsuty dandelion

Coś już napisał Awatar matmak
    Miasto
    Gdańsk

Angry popsuty dandelion

Witam. Kupiłem na allegro przejściówkę eos/nikon z potwierdzeniem ostrości aby odkleic dandelion i dac go do eos/m42. Niestety podczas "odklejania" coś się stało i aparat nie widzi dandelionu. Czy ktoś z Was wie czy opłaca się takie coś naprawiac (i gdzie)? Czy mógłby ktoś przesłac mi jak wygląda dandelion od strony bez styków?

Na ten zakup pieniądze zbierałem dosyc długo i pewnie nieprędko będzie mnie stac na kupno drugiej takiej zabawki :-| :-x

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dandelion trzeba bardzo dokładnie wkleić w przejściówkę, lekkie przesunięcie sprawia że przestaje stykać. Ponadto, jeśi przejściówka EF/M42 nie posiada pierścienia blokującego bolec przysłony dandelion może się po po prostu cofać przy wkręcaniu i wówczas również nie działa.
    Wklejałeś na oko czy wg szablonu?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Trzeba było kupić od razu. To jest tylko kilka małych układów elektronicznych, których nie da się naprawić, ponieważ tylko producent ma odpowiednie oprogramowanie dla niego.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

MacGyver: Przez około 2 godziny próbowałem przykładac dandelion do styków pod różnym naciskiem i w innych położeniach ale nic nie zadziałało. Jeszcze nie przyklejałem do przejściówki bo stwierdziłem że to bez sensu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matmak Zobacz posta
    Witam. Kupiłem na allegro przejściówkę eos/nikon z potwierdzeniem ostrości aby odkleic dandelion i dac go do eos/m42. Niestety podczas "odklejania" coś się stało i aparat nie widzi dandelionu. Czy ktoś z Was wie czy opłaca się takie coś naprawiac (i gdzie)? Czy mógłby ktoś przesłac mi jak wygląda dandelion od strony bez styków?
    Czegoś nie kapuję. Czy nie lepiej było kupić od razu właściwy adapter z dandelionem, tzn. eos-M42? Wtedy obeszłoby się bez takich kombinacji

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

jeśli podczas odklejania zepsułeś/zlamałeś/uszkodziles dandeliona to nic ci nie pomoże

podeślij fotkę dandeliona na PM i adaptera
    może pomogę jeśli chcesz kupić sam CHIP

Pzdr.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    Czegoś nie kapuję. Czy nie lepiej było kupić od razu właściwy adapter z dandelionem, tzn. eos-M42? Wtedy obeszłoby się bez takich kombinacji
    Dzięki tej "kombinacji" miałbym() dandelion za 90zł.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matmak Zobacz posta
    ...Jeszcze nie przyklejałem do przejściówki bo stwierdziłem że to bez sensu.
    A nakręcałeś ten adapter z chipem jeszcze przed rozdzieleniem? Nie jestem pewien ale coś mi mówi, że to musi myć mechanicznie zakręcone na bagnecie a nie luzem ledwie po przyłożeniu chipa.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Przed rozklejeniem wszystko było dobrze. Wkładałem go także pod przejściówkę (już po odłączeniu) i przesuwałem na wszystkie sposoby ale nie zadziałał.

Uprawnienia umieszczania postów