Canon 5D, 16-35/2,8 II L, 24-70/2,8 L, 70-200/4 IS L, 50/1,4, 85/1,8, 550EX, 580EX II, 055B etc
There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept.
---Ansel Adams [American Photographer, 1902-1984]
Dzięki za odp.
Znalazlem na allegro jedną firmę, ktora robi odbitki na papierze metalicznym Kodaka (Kodak Professional Endura Metallic Paper - błyszczący). Cena za odbitkę 15x21 - 1,4 zł, za 20x30 - 3,5zł
Tych co chcieliby wydrukować fotoksiązke pewnie zainteresuje informacja ze Fotojoker robi takowe - 120zł za format zbliżony do A4 (26 kart, twarda okładka, na ich stronie jest program do sciagniecia w ktorym tworzy sie projekt albumu)
Książka bardzo ciekawa, a VanMurder powinien dostać jakiś procent od Pana Bella'a za reklamę. Mnie osobiście zainteresowały ceny jakie Marcus zgarnia za sesję i że sporo zdjęć wykonuje znienawidzonym i ciężkawym 24-70 z okrutnym mydłem na 2,8
![]()
Mordo Ty moja !
Witam, wątek jest bardzo ciekawy, jako że istnieją dwie szkoły jazdy. Fociłem w sobotę ślub , gdzie byłem ja jako fotofograf poproszony przez znajomą i był drugi fotograf z lokalnego zakładu :-). Postanowiłem wypróbować sił bez lampy. Pan z zakładu machał mi przed oczami jakimś soniakiem z szeroką sigmą i każde walił lampą z dyfuzorem. Rzeczywiście, bez lampy wychodzą świetnie zdjęcia, troche czasem ziarno widać. Ustawiałem ISO na 800-1000. Później, gdzie ziarna widać więcej było odszumiałem Neatem Image. Co do Marcusa Bella, zgadzam się z Van Murder, że 90% klientów jest niezadowolonych bo nie spełniasz ich oczekiwań. Marcus Bell i jego malownicza fotografia odróżnia się od innych co czyni jego odmienną tożsamość marki na rynku. A z klientami to jest tak jak z weselnikami. Robisz wesele, starasz się a 90% osób powie, że słabe wesele, bo za późno do niego doszedł schabowy. Klienci to mozaika gustów, nie sposób każdemu narzucić swój styl. To nie Mac Donald, czy kino amerykańskie, nie film z Angeliną Jolie
Co do Master of Wedding Photography - wiem gdzie można nabyć te filmiki za darmo, tak legalnie na ile legalnie można to zrobić w internecie. NIe wiem czy są tam wszystkie odcinki. Na pewno jest Bell i Yervin (tylko ten drugi Pan ma rosyjskiego narratora :-0 horoszyje kartinki) - mogę udzielić rady jak do nich się dostać. Również poszukuje innych odcinków, bo nie wiem czy tam są wszystkie
Pierwsze słyszę żeby 24-70 był znienawidzonym szkłem, przecież nikt nikogo nie zmusza ani do jego kupna, ani do jego używania ;-), a Ci którzy go używają widać przekładają ciężar w zamian za wygodę /uniwersalność/ i dobrą jakość jak na zooma /bo nie porównujmy do stałek/, a co do mydła na 2,8 niewiem jak inni, ja złego słowa na swój nie powiem.
Jeśli chodzi o Masters Of Wedding Photography w sprzedaży są 2 części na DVD, miałem przyjemność obejrzeć, całkiem interesujące podejrzeć warsztat "miszczów".
jeśli możecie to podzielcie się informacjami o tym filmiejeśli nie na forum to może być na PRV
zdróko!
witam;
również staram się nie używać lampy błyskowej w kościele - foty mają klimat.
myślę że nie ma ogólnej recepty - to zależy od kościoła i od preferencji klienta.
czasami chyba trzeba dopalić...
ALE, nie rozumiem już jak można nie używać lampy błyskowej na weselu kiedy na sali jest ciemno a ludzie tańczą ?
http://img515.imageshack.us/img515/9597/321qn0.jpg
Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 07-07-2008 o 19:13 Powód: zamina zbyt dużej foty na link
Ale czemu się czepiasz. Miednica u Pana jest ostra i nieporuszona![]()
Mordo Ty moja !
Ale to zdjęcie ma prezentować walory flasha w czasie imprezy ?Gwarantuję, że w w/w warunkach zrobiłbym bardziej klimatyczne foto bez lampki.
O obiektywach wiem prawie wszystko