Dokładnie tak. Trzeba wyważyć ekspozycje ogólną z doświetleniem lampą. Nieraz pomaga na aparacie +1EV i -2EV na lampie. Kilka prób i wiadomo co robić. Efekt wynagradza wysiłki.
Dokładnie tak. Trzeba wyważyć ekspozycje ogólną z doświetleniem lampą. Nieraz pomaga na aparacie +1EV i -2EV na lampie. Kilka prób i wiadomo co robić. Efekt wynagradza wysiłki.
osobiście o trochę podobnie podchodzę do tematu z tym że lampa na -2EV natomiast ogólna ekspozycja też na -1EV, bo nie ma sensu doświetlać detali w cieniach (lampa to zrobi), no i łatwiej utrzymać jak czas 2x dłuższy, ISO czasami nawet na 800...
myślę że nie ma złotych środków czasami trzeba doginać technikę do okoliczności...
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 16-06-2007 o 03:55
Van Murder to tez sie tyczy kliszy??
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
C - lustra, szkła i błysk
Zawsze mi się wydawało, ze TTL jakoś sobie radzi z przeszkodami na drodze światła do obiektu (tak samo jak z odbijaniem od ścian itp...) , no chyba że jestem w błędzie??![]()
Ja odbijam od ścian i przeważnie flash ustawiam w zakresie -0.5 do +0.5EV zależnie od ilości światła zastanego. Jeśli wale na wprost, to z dyfuzorem, ale to raczej tylko w celu rozświetlenia trochę cieni pod oczami, szyją itp albo przy fotografowaniu pod światło, i tu lampkę ustawiam w zakresie -3...-1 EV. Osobiście nie zauważyłem różnicy w mocy - z dyfuzorem czy też bez, no może poza tym że z dyfozorka trochę tego światła dociera też do dalszych planów.
A tak przy okazji: moja kopia już do mnie zmierza (chyba płynie statkiem:P - 36dni)
Ostatnio edytowane przez myst ; 03-06-2008 o 22:21
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Wydaje mi się że TTL radzi sobie tylko wtedy gdy Lampa ustawiona jest na wprost, natomiast gdy palnik jest w innym położeniu (ja dyfuzora rzadko używam na wprost) to chyba TTL nie ma zbytnich szans, bo skąd ma wiedzieć w jakiej odległości znajduje sie obiekt od którego obijamy światło, nie wie też jaka jest odległość od fotografowanego tematu do miejsca od którego zostało obite światło....ale ja tam się nie znam, technicznie nigdy mocny nie byłem, więc mogę się mylić.
Pozdrawiam
C - lustra, szkła i błysk