Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 106

Wątek: Zdjęcia Ślubne bez Flasha, blendy i monopada:)) wg Marcusa Bell'a

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

nikt nie jest w stanie zadowolić nawet 90% odbiorców/klientów - kwestia własnych preferencji gustu...

tobie djtermoz proponuje żebyś najpierw sięgną po książkę za nim zaczniesz oceniać autora ... tak po prostu wypada,

pozdr

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    tobie djtermoz proponuje żebyś najpierw sięgną po książkę za nim zaczniesz oceniać autora ... tak po prostu wypada,
    Ale ja nie autora oceniam (bo wiele fotek ma naprawde fajnych!) tylko te kilka zdjec, ktore profesjonalizem za bardzo nie pachną.

Przeciez, NIE napisalem ze z Bella taki fotograf jak z koziej...

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

nikt nie jest w stanie zadowolić nawet 90% odbiorców/klientów - kwestia własnych preferencji gustu...

pozdr
    Ja siegnelam ba! nawet przeczytalam i zgadzam sie ze niektore zdjecia to "perelki" jak np to pierwsze z przyklady djtermoz'a.
    Ogolnie podobaja mi sie jego zdjecia a jeszcze bardziej sposob pracy, sama tez pracuje w podobny sposob.

P.S. Wlasnie dzisiaj zastanawialam sie nad ksiazka na podobym poziomie, znacie moze jakies ciekawe tytuly?

Początki nałogu

Domyślnie

osobiście o trochę podobnie podchodzę do tematu z tym że lampa na -2EV natomiast ogólna ekspozycja też na -1EV, bo nie ma sensu doświetlać detali w cieniach (lampa to zrobi), no i łatwiej utrzymać jak czas 2x dłuższy, ISO czasami nawet na 800...

myślę że nie ma złotych środków czasami trzeba doginać technikę do okoliczności...
    -2 EV dotyczy gołej lampy czy gdy jest na niej jakiś dyfuzor ? bo on jednak trochę światła zabiera.

a jak to się ma do sposobu pracy lampy (C.Fn-03 dla Av w 5D), dotyczy to ustawienia :
    Auto-zmienny czas naświtlania -dłuższe czasy
    czy
    1/200 sec ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu

Domyślnie

Bo Amerykanie doceniają markę! I za nazwisko chcą płacić. A część z nich na pewno też ma polski, koperkowy gust i to stąd.
    Mordo Ty moja !

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    -2 EV dotyczy gołej lampy czy gdy jest na niej jakiś dyfuzor ? bo on jednak trochę światła zabiera.
    Zawsze mi się wydawało, ze TTL jakoś sobie radzi z przeszkodami na drodze światła do obiektu (tak samo jak z odbijaniem od ścian itp...) , no chyba że jestem w błędzie??
    Ja odbijam od ścian i przeważnie flash ustawiam w zakresie -0.5 do +0.5EV zależnie od ilości światła zastanego. Jeśli wale na wprost, to z dyfuzorem, ale to raczej tylko w celu rozświetlenia trochę cieni pod oczami, szyją itp albo przy fotografowaniu pod światło, i tu lampkę ustawiam w zakresie -3...-1 EV. Osobiście nie zauważyłem różnicy w mocy - z dyfuzorem czy też bez, no może poza tym że z dyfozorka trochę tego światła dociera też do dalszych planów.

A tak przy okazji: moja kopia już do mnie zmierza (chyba płynie statkiem:P - 36dni)
    Ostatnio edytowane przez myst ; 03-06-2008 o 22:21
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu

Domyślnie

Wydaje mi się że TTL radzi sobie tylko wtedy gdy Lampa ustawiona jest na wprost, natomiast gdy palnik jest w innym położeniu (ja dyfuzora rzadko używam na wprost) to chyba TTL nie ma zbytnich szans, bo skąd ma wiedzieć w jakiej odległości znajduje sie obiekt od którego obijamy światło, nie wie też jaka jest odległość od fotografowanego tematu do miejsca od którego zostało obite światło....ale ja tam się nie znam, technicznie nigdy mocny nie byłem, więc mogę się mylić.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmm... ttl czyli w wolnym tłumaczeniu chyba: '(pomiar) przez soczewkę' - lampka sobie robi przedbłysk - odbija od czego tam chcesz, przechodzi przez dyfuzory itp... i automatyka mierzy sobie ile światła, z tego przedbłysku, odbitego od fotografowanej sceny, dociera do układu pomiarowego wewnątrz aparatu przez obiektyw. Zależnie od tego ile światła w scenie nam trzeba, na tyle silny jest błysk zasadniczy.
    Taką ja mam teorię, i przeważnie działa. Czasem mam tylko wątpliwości, na ile ta automatyka rozpoznaje, co tak na prawdę chce by było naświetlone
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu

Domyślnie

Chyba masz racje, zapomniałem o przed błysku

Pzdr

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Czesc
    Przeczytałem wątek, zamówiłem książkę i.. bardzo ciekawa.
    Mam pytanie odnosnie odbitek wysokiej jakości, o których wspomina Mr. Bell. W rozdziale siódmym (str.95) jest napisane tak:

"Some popular printing papers and techniques that I offer my clients are fiber-based printing, watercolor paper prints, and metallic prints."

Czy ktos wie jak to sie nazywa po polsku i gdzie można u nas można zrobić takie odbitki?

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów