Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 106

Wątek: Zdjęcia Ślubne bez Flasha, blendy i monopada:)) wg Marcusa Bell'a

Domyślnie

A nie przyszlo Ci do glowy, ze moglo mi tylko i wylacznie zalezec na zobrazowaniu slow milko,ktory pisal,ze ledwo trafil do lawki? A moze w/w rozpoznal siebie wsrod zaproszonych na slub...?
    Nie wiem dlaczego, ale czytajac Twoj moralizatorski post przypomniala mi sie opowiesc jak to na wieczorku panienskim Lwica przekonywala Slonice. Skoro Zyrafiatko ma centki wniosek z tego, ze jego matka musiala przespac sie z Lampartem...

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przepraszam, jeśli przyprawiłem Ci cętki - nie było to zamierzone. w tym kościółku nigdy nie byłem więc expertem nie jestem, ale niestety z Twoich przykładów nie wynika ani jego jasność, ani ciemność a jedynie to, że dopalałeś. A to że dopalałeś stanowi dość marne podparcie tezy (przynajmniej jak dla mnie) o tym, że w ławkę nie da się trafić, lub że bez dopalenia nie ma szansy zrobić fotki.
    Kiedyś fotografując zoomami f=1/2.8 na ISO 800 twierdziłem, że w św. Bartłomieju w Krakowie nie da się focić bez lampy - jak wielkie było moje zdziwienie , gdy w zeszłą sobotę, gdy przy f=1/1.4 i ISO 1600 fotki bywały wręcz prześwietlone, a lamp nawet z torby nie wyciągnąłem... To, jak dla mnie pokazuje dwie rzeczy : po pierwsze trzeba mieć lekki dystans do swoich przekonań, a po drugie że sprzęt ma duże znaczenie w takich sytuacjach...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

Mnie ciekawi inna rzecz. Jeśli już musicie podpinać lampę to czy robicię próbny pomiar blysku (z pamięcią) przed wyzwoleniem migawki na jasne obiekty, np. suknię pani młodej, czy wolicie może zmiejszyć nieco moc błysku?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Najczęściej odbijam od ścian za sobą / sklepień często z korekcją 'na +'. Wszystko zależnie od sytuacji. Często po ustawieniu korekcji w danym kościele, danych warunkach oświetleniowych i sprawdzeniu efektu, ustawienia sprawdzają się w 90% ujęć. Nie robię pomiaru wcześniej - po prostu ttl, na matrycowym.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Kiedyś fotografując zoomami f=1/2.8 na ISO 800 twierdziłem, że w św. Bartłomieju w Krakowie nie da się focić bez lampy - jak wielkie było moje zdziwienie , gdy w zeszłą sobotę, gdy przy f=1/1.4 i ISO 1600 fotki bywały wręcz prześwietlone, a lamp nawet z torby nie wyciągnąłem... To, jak dla mnie pokazuje dwie rzeczy : po pierwsze trzeba mieć lekki dystans do swoich przekonań, a po drugie że sprzęt ma duże znaczenie w takich sytuacjach...
    I ja się dokładnie zgadzam z tym co piszesz. Sądzę, że na postawę Marcusa wpływa przede wszystkim specyfika rynku w USA. Tam w większości przypadków wystarczy zoom z f=2,8 i też nie ma takich imprez do samego rana. Jest więcej plenerów i mniej ciemnych kościołów. U nas chyba odwrotnie....

A używając 35L i 85L można nie używać lampy. Poza tym Marcus ma sztab grafików do obróbki. Zresztą pokazuje w książce kawałki postprodukcji.

Generalnie jego prace i podejście bardzo mi się podoba i tę książkę powinien przeczytać każdy kto chce robić śluby w profesjonalny sposób.
    Mordo Ty moja !

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Najczęściej odbijam od ścian za sobą / sklepień często z korekcją 'na +'. Wszystko zależnie od sytuacji. Często po ustawieniu korekcji w danym kościele, danych warunkach oświetleniowych i sprawdzeniu efektu, ustawienia sprawdzają się w 90% ujęć. Nie robię pomiaru wcześniej - po prostu ttl, na matrycowym.
    Ściany w kościele są najczęściej dość daleko od miejsca młodych (co najmniej kilkanaście metrów), sklepienia często jeszcze dalej, trudno mi sobie wyobrazić że zwykle tak kierujesz palnik nie uzyskując niedoświetlonych zdjęć... chyba że wyskoka czułość i jasna stałka daje ci 'prawie' idealne naświetlenie wtedy może działać.

Początki nałogu

Domyślnie

No właśnie. Wysokie ISO, przysłona, czas sprawiają, że tego światła nie musi być aż tak wiele, a poza tym błysk wypełniający pozwala na równomierne rozłożenie światła.
    W teorii http://foto.jasiu.pl/04.html i o dziwo działa w praktyce
    Mordo Ty moja !

Domyślnie

w epoce 5d Mk II ten temat należy odświeżyć, ilu z kolegów odrzuciło w całości lampy błyskowe?

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    w epoce 5d Mk II ten temat należy odświeżyć, ilu z kolegów odrzuciło w całości lampy błyskowe?
    Lamp nie uzywa sie z powodu slabych/niskich iso tylko do wypelnienia. wiec z tym odrzucaniem to troszke nie tak.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

Pierwsze słyszę żeby 24-70 był znienawidzonym szkłem, przecież nikt nikogo nie zmusza ani do jego kupna, ani do jego używania ;-), a Ci którzy go używają widać przekładają ciężar w zamian za wygodę /uniwersalność/ i dobrą jakość jak na zooma /bo nie porównujmy do stałek/, a co do mydła na 2,8 niewiem jak inni, ja złego słowa na swój nie powiem.

.. popieram
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów