Trampek : focisz 85/1.2? Jak Ci się sprawuje jeśli chodzi o AF? Nie ma problemów w ruchu czy np. w tańcu?
Trampek : focisz 85/1.2? Jak Ci się sprawuje jeśli chodzi o AF? Nie ma problemów w ruchu czy np. w tańcu?
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Tak foce tym szklem. mam obie wersje Mki i mkII. W Af wg mnie sie nie roznia. Co do trafiania na zabawie (oczywiscie zalezy jaka sala) to po 1 roku praktyki na 1,2-1,6 bo na takich robie mam 60-80% trafien na servo wlacznie z bocznymi punktami. Oczywiscie jak jest mala v ciemna sala jest mniej trafianych niz duza v jasna.
Wzialem ostatnio jednego chlopaka ze soba i rzucilem go na gleboka wode dajac 85L i 5d na sale ciemna i mala/duzo ludzi to trafil moze 10%
Co do Ciemnosci to mialem kidyz taka sale na ktorej wystepowaly nastepujace parametry (oczywiscie chialem zrobic postacie zamrozone bo o synch na 2lamelke tez robilem)
50L na 1,2
t/1/60
Lampa w ttl na +2 oczywisice blysk wypelnijacy
iso 3200
-1EV potem wyciagalem z RAWA
LUDIZE TANCZYLI !!!!!!
jak kamerzystow nie lubie to tutaj tesknilem![]()
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
W sprawie pierwszej części to te 60-80% uzyskujesz 5d czy Markiem?
a w sprwie drugiej części to do zamrożenia postaci tańczących to jak dla mnie 1/60 to trochee za długo - dla mnie przy 1/180 mam pewnośc zamrożenia
No chyba że błysk lampy zamraża, a te poruszone obwódki olewamy![]()
Maciek Toliński
W całkowitej ciemności zamrozisz, ale jeśli chcesz złapać cokolwiek swiatła z otoczenia, to przy takich czasach (przynajmniej u mnie) część tego swiatła 'zastanego' odbija się też od postaci i powoduje lekkie rozmazanie (które czasem oczywiście celowo wykożystuje). Zastanawia mnie tylko jedna sprawa : Ostatnio fotografowałem taniec w warunkach, gdzie 85/1.8, ISO 1600 i czasy 1/125 powodowały że jakieś światło w tle było widoczne. Natomiast AF sobie zupełnie nie radził, pomimo prób łapania na najbardziej kontrastowe puknty okolic twarzy jakie mogłem znależć. Zastanawiam się, jak to możliwe , że w dużo gorszych warunkach uzyskujesz taką ilośc ostrych fot, tym bardziej że (przynajmniej u mnie) w trybie servo, wspomaganie AF przez lampę, nie działa...
Maciek Toliński
odpowiadajac 60-80% mialem na mysli uzytkowanie szkla. tamten slu akurat lapalem na fuksa duza iloscia fot. wyszlo ( z tego co dobrze pamietam) 20-30% trafionych. no i 50L jest trosze letiwjszy w trafianiu.
O lapaniu swiatla zastanego o warunkach ktorych napisalem to wlasnie po to cala ekspozycja tak byla. lekkie poruszenie mi absolutnie nie przeszkadzaja ,a nawet pomagaja.
Powiem ci dodatkowo ze ostanio sam jestem zaskoczony 85L. lapalo mi wszystklo az sam sie dziwilem (90% odejmujac moje bledy). Mysle ze do kwestia doswiadczenia bo w tych samych warunkach , kolega przyuczany, 35L pudlowal az (nie)milo (30% moze trafionych)
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
ja widziałem jego wypowiedź w serii filmów 'masters of wedding photography', naprawdę zna się na temacie, a zdjęcia faktycznie robi niesamowite. Filmy z tej serii polecam każdemu.
wszystkie filmy z tej serii (Bell, Ascough, Buissink, Schembri, Reggie, Heyman, Yervant,Ghonis - może wam będzie łatwiej znaleźć po nazwiskach występującychNa pewno jest Bell i Yervin (tylko ten drugi Pan ma rosyjskiego narratora :-0 horoszyje kartinki)) znalazłem w sieci z oryginalnymi angielskimi narratorami
Kto chce, ten znajdzie :>
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 14-10-2008 o 16:37
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
Piszesz o kościele, który został wywołany pod kątem nie możliwości wykonania w nim zdjęć bez lampy - taka była teza. Wydaje mi się, że chwalenie się fotami z tego kościoła jednoznacznie wskazywało by na to że jednak się da. Uwzględniłem też temat wątku...
Jeśli chcesz się pochwalić fotami to proponuję założyć galerię, a nie reagować na zasadzie 'uderz w stół...' . Robiłeś coś może w tym kościele bez lampy, żebyśmy mogli go ocenić pod tym kątem?
Maciek Toliński