Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kto pomoże zdiagnozować problem z profilami?

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Dzięki za odrobinę światła w temacie labu Elmarqo. Co dokładnie znaczy konwertować po obróbce? Otwieram w ACR, jest tam miejsce gdzie wybiera się profil - podstawić tam labowy i wtedy to co widać "powinno być" OK? (zakładając, że monitora nie tykamy - patrz niżej)? Czy chodzi o coś innego? (Bo późniejsza obróbka w PS, użycie profilu labu jako roboczego i zapisanie jpg z tym profilem zaszytym to chyba taki sam efekt?
    Czy jednak robić wszystko tak jak dotąd.. czyli ustawienia i poprawki pod sRGB, tak żeby było cacy i wtedy faktycznie dopiero PO ustawieniu wszystkiego konwersja (bez względu na to jak to bedzie potem wyglądało na monitorze) i zapis z zaszytym profilem labu?

Co do kalibracji monitora, sprawa byłaby może bardziej oczywista gdybym w każdym przypadku miał na monitorze co innego niż na odbitce, ale jak już pisałem:
    1. "prosto z aparatu" = monitor OK, lab OK
    2. "po obróbce" = monitor OK, lab BE
    Jeśli zmienić oprofilowanie monitora.. to na jakie? przełączając między IEC61966-2.1 a oryginalnym profilem monitora nie widzę np. różnicy.. może gdyby udało się wyizolować ten profil z aparatu - jeszcze raz odsyłam do pkt. 1. i 2.

Posłałem serię kilku takich samych plików w różnych wersjach, przed obróbką i po obróbce, z zaszytymi profilami i bez (bez na dwa sposoby oczywiście ;-)).
    Dziś odbiór, zobaczymy... zapytam też o ten profil, może nie będą robić problemów. Test na cierpliwość i profesjonalizm pracowników labu
    Ostatnio edytowane przez APP ; 13-06-2007 o 11:15

Uprawnienia umieszczania postów