Problem:
Oddając do labu zdjęcia "prosto z aparatu" tzn. jpg beż żadnych modyfikacji itp. i zaznaczając w labie "bez korekcji" powtarzalnie uzyskuję efekt, powiedzmy dla laika niemal identyczny jak na monitorze (minimalne odchylenia, ale zdecydowanie zależne od zmian oświetlenia w pomieszczeniu gdzie się ogląda, ostatecznie odbitki zwykle nieco ciemniejsze). Jeśli jednak wezmę RAW i pobawię się nim trochę w PS'ie (ACR), to uzyskany nowy jpg po odebraniu z labu także "bez korekcji" odjeżdża w kosmos i za Chiny nie przypomina tego co mam na monitorze (zwykle przepalenie i silne zażółcenie, ale "na oko" o różnym stopniu, ew. kolory bledsze).
No i tu zaczynają się schody... aparat (350D, Parameter 1) ustawiony na sRGB, monitor ustawiony na sRGB (nie ważne, że to udawane sRGB), w ACR do zapisu też wybrane sRGB (IEC61966-2.1), w PS jako working RGB też sRGB IEC61966-2.1, w ACDSee też ustawione wstępnie na sRGB i zaznaczone żeby używał zaszytych w pliku profili. Rozrzut między PS a ACDSee minimalny (w PS jakby nieco jaśniej i "łagodniej" ale to już dość subtelne różnice i subiektywnie nie wpływają na same barwy).
Gdzie może leżeć problem? Jak należałoby "się" oprofilować aby tego uniknąc? Jakie parametry jeszcze sprawdzić (jakieś ustawienia w PS?)? Próbuję to ugryżć, ale niestety w tym temacie mało mam doświadczenia i nie bardzo wiem gdzie szukać luki. Czyżby lab widział różnicę pomiędzy profilem sRGB z aparatu, a tym z PS i przerzucając na masznie (Noritsu 3211 DLS) na CMYK (bo tak chyba maszyna działa?) inaczej interpretował kolory? Jak wtedy zmusić komputer do wyświetlenia obrazu tak aby różnica ta była widoczna?
Będę wdzięczny jeśli ktoś poświęci chwilkę czasu i odpisze co i jak należałoby zrobić (oczywiście pomijam takie rzeczy jak sprzętowa kalibracja itp - w końcu prosto z aparatu wszystko jest OK). Wziąć profil z lab'u? Jeśli tak to o profil czego dokładnie prosić i gdzie go podstawić (BTW, czy oni co jakiś czas nie zmieniają tego swojego profilu)?
Czy można skądś wyizolować profil aparatu (?), bo kiedyś w ACR wyświetliło mi coś jak Canon sRGB czy coś takiego, ale teraz jakoś nie mogę na to trafić.. a może to było DPP? Może da się to podstawić potem pod "camera profile" w ACR i dalej w PS? Błądzę?