wg. mnie pozostaje coś ze "Stajni" Tamrona ( 17-50 , 28-75) ale to moze juz uzywki... a moze canon 17-85 nie jest (chyba) taki tragiczny
wg. mnie pozostaje coś ze "Stajni" Tamrona ( 17-50 , 28-75) ale to moze juz uzywki... a moze canon 17-85 nie jest (chyba) taki tragiczny
Rozważ Sigma 17-70 DC f/2,8-4,5 Macro. Jak na swą cenę i uniwersalność warty wzięcia pod uwagę. Ja jako amator mam i nie narzekam.
faktycznie... o niej zapomniałem
mój znajomy ma tę S i sobie ją bardzo chwali mimo "ściemniania" musisz pojsc obejzec je i ewentualnie przetestwoac
wszyscy polecają 400D, a jak ma duże łapki?
Jak ma duże łapki to trzeba mu paluszki skrócić i już...
Zostaw KIT'a do landszaftów... F8-F11 i jak znalazł, dokup 50 1.8 mkII do portretów ludzi i nie tylko (dobry w ciemnych pomieszczeniach bez lampy) i... 28-105 USM Mk II (używka ~700 zł, nowy 900 - 1.000 zł) uniwersalny i w miarę przyzwoity będziesz używał w 80% przypadków. Kartę zakup inną niż Platinum... za kwotę 119 zł kupisz 2Gb Pretec'a (200 zdjęć w RAW ci wejdzie, styka). Miłej zabawy. Pozdrawiam.![]()
Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 15-06-2007 o 06:37
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon
Też uwazam, że kit na początek wystarczy do krajobrazu i pomieszczeń. Poza tym albo Tamron 28-75 (koniecznie sprawdz ostrość), lub coś z Canona 28-85 lub 28-105 (TYLKO modele ze światłem 3,5-4,5 - inne obiektywy o tych zakresach i innym świetle to porażka). Co do 50/1,8 to przy kupnie Tamrona jest on wg mnie zupełnie zbedny.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Jeszcze 28-80/3.5-4.5 Tamrona można czasem dostać za 300 zł - optycznie bardzo przyzwoity mechanicznie lepiej nie mówić ale swoją rolę spełnia.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Heh,
dzięki wielkie, propozycji jest sporo, będę musiał sobie połazić po komisach/sklepach/allegro i wybrać najlepsze zestawienie, ale już mniej więcej wiem na co patrzeć itp.
raz jeszcze dziękijak już zakupię sprzęcik dam znać co wybrałem
ale to jakoś na początku sierpnia myślę
![]()
C 50D |T 17-50 f/2,8 | C 50mm f/1,4 |C EX430 II |SanDisk Ultra II 4GB, IV 8GB | Velbon Sherpa 600R
http://qcel.maxmodels.pl
http://www.picasaweb.google.com/qcel86