Cytat Zamieszczone przez Kubaman
Myślę, że bez określenia zastosowania aparatu będzie trudno rozwikłać problem 20D czy 350D. No i bez określenia, czy mając więcej funkcji pozwolisz sobie na twórczą zabawę, czy raczej nie skorzystasz z dodatkowych funkcji. Do tego dochodzi element finansowy, który chyba najczęściej ostatecznie decyduje o wyborze, niezależnie od ambicji fotografa.
Do czego chcę wykorzystywać aparat?
1. Historia wzrostu mojego dziecka ;-) Czyli obiekt bardzo ruchliwy, często zmieniający położenie, wybierający miejsca o kiepskich warunkach oświetlenia, chowający się po pierwszym błysku lampą (czyli potrzebny sprawny system AF i w miarę jasny obiektyw)
2. Portrety ludzi. Przygotowuję dużą monografię, w której znajdzie się około 600 zdjęć różnych osób. Zbieranie materiałów potrwa przynajmniej 2 lata. Zdjęcia nie w studio, ale w warunkach "naturalnych" (dla jednych będzie to biurko, dla innych ogród, dla jeszcze innych pływalnia).
3. Wyprawy w góry z elementami wspinaczki. Bez preferowanej pory roku (czyli także zimą), ale bez amicji zdobywania ośmiotysięczników.
4. Drobiazgi, na które nikt nie zwraca uwagi, a które tworzą obraz świata. Czyli Makro.

Nie są to zbyt wygórowane ambicje, prawda? Może wystarczy do tego 350D i EF-S 17-85 IS USM? (nie zamierzam wyrzucać 100-300 USM, zastanawiam się nad przyszłością 35-135 USM). Myślę również, że powinienem dokupić 50/1.8.