Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 129

Wątek: 350D już do nabycia w Polsce

makary
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoZiutek
    makary, bede kupował po niedzieli i na dziś kupuję KIT-a w Foto-Raju za 3700.
    Faktycznie jeżeli chodzi o kit to chyba jest najtaniej http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/10810, tylko nie mam jakoś zaufania do sklepów internetowych z tak drogim sprzętem ( a nuż gdzieś się uderzy..). Napisz jak będziesz go już miał u siebie....

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dolomity
    wygląda na pierwszy rzut oka, że 350D spokojnie wystarczy. Obawiałbym się o następujące rzeczy:

1) AF. Jesli nawet jest niezły, to 20D ma centralny podwójny cross sensor, który zwiększa wg producenta "akuratność" ostrzenia 3x dla szkieł f=2.8 i jaśniej. Zależy od kasy na jasne szkła. Funkcjonalność tylniego kółka też może się przyczynić dla szybszego focenia .

2) przy portrecie wizjer 350D może być dużym problemem

3) zależy jak w te góry chodzisz, pewnie plasticzany 350D może wytrzymać wiele (spytaj Tytusa, co robiłz 300D :wink: ) ale jednak magnezjowa obudowa 20D to jest coś 8)

jeśli cię to nie przeraża, to spokojnie czytaj o 350D i kupuj jak będzaie wiadomo "co to je"

[ Dodano: 17-03-2005 ]
    acha, no i jeszcze chyba bym do tych zastosowań nie wybrał 17-85 IS. W tej cenie kupiłbym chyba 17-40/4.0. Następnie jakąś jasną stałkę (chyba 50/1.4) Makro niestety w dalszej kolejności. Lepiej pomału, ale dobrze.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    wygląda na pierwszy rzut oka, że 350D spokojnie wystarczy. Obawiałbym się o następujące rzeczy:
    No właśnie - te rzeczy...

1) AF. Jesli nawet jest niezły, to 20D ma centralny podwójny cross sensor, który zwiększa wg producenta "akuratność" ostrzenia 3x dla szkieł f=2.8 i jaśniej. Zależy od kasy na jasne szkła. Funkcjonalność tylniego kółka też może się przyczynić dla szybszego focenia.
    Muszę liczyć się z tym, że latka lecą. Wzrok już nie tak dobry jak kiedyś, refleks też będzie po****dał. Trzeba liczyć na technikę.

2) przy portrecie wizjer 350D może być dużym problemem
    Nie mogę powiedzieć, że ten problem w ogóle mnie nie interesuje. Dawno temu kupiłem 500N od razu z gripem, bo mogłem do niego włożyć akumulatorki (wtedy jeszcze o pojemności 400mAh) i nie wydawałem fortuny na zasilanie aparatu (jak w przypadku 10e). Ale zasadniczą kwestią przy korzystaniu z niego był właśnie wizjer. Dlatego po krótkim czasie 500N poszedł w kąt... Jeśli różnica między wizjerem 350D i 20D jest choćby w połowie tak duża jak między 10e i 500N, to "warto przepłacać".

3) zależy jak w te góry chodzisz, pewnie plasticzany 350D może wytrzymać wiele (spytaj Tytusa, co robiłz 300D :wink: ) ale jednak magnezjowa obudowa 20D to jest coś 8)
    Wchodzę tak, że mogę odpaść. Jeszcze to mi się nie zdarzyło, ale już kiedyś aparat poleciał. Na szczęście był na smyczy i odbił się wzmocnioną częścią. Z drugiej strony tenże niby solidny 10e spadł z wysokości 40 cm na wyłożoną dywanem podłogę i lekko pękł korpus przy lampie.

acha, no i jeszcze chyba bym do tych zastosowań nie wybrał 17-85 IS. W tej cenie kupiłbym chyba 17-40/4.0. Następnie jakąś jasną stałkę (chyba 50/1.4) Makro niestety w dalszej kolejności. Lepiej pomału, ale dobrze.
    No tak. To byłby kolejny dylemat. Czytam wprawdzie opinie osób, które są zadowolone z 17-85 IS, a wcześniej używały 17-40, ale podchodzę do tego z ostrożnym optymizmem. Zakres 17-85 jest bardzo wygodny, ale to ciemniejsze szkło. Nie wiem, czy nie byłoby lepiej kupić aparatu z kitowym obiektywem, sprawdzić, czy i ewentualnie dlaczego jest za słaby i dopiero wtedy zdecydować.

jeśli cię to nie przeraża, to spokojnie czytaj o 350D i kupuj jak będzaie wiadomo "co to je"
    Od pewnego czasu dojrzewam jednak do decyzji o 20D. To jednak będzie aparat na 4-5 lat, a nie na jeden sezon.

Dzięki, <b>Kubaman</b> za rady.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

niestety nie patrzyłem przez wizjer 350D, wiec rzetelnie nie moge tego ocenić, trzeba poczekać na opinię kogoś, kto używa obu.

Co do szkła, to 17-85 IS w żadnym wypadku nie przyda się do zdjęć w pomieszczeniach, ani zdjęć śmigającego dziecka. Portrety jeszcze jakoś, ale ponieważ jest ciemny będziesz miał ograniczoną kontrolę GO i bokeh. W góry jest chyba niezły, ale czytałem, że dosyć mocno cierpi na CA. Naprawdę za te pieniądze proponuję na początek 17-40/4L, a jeśli jeszcze coś wyskrobiesz to jasną stałkę do wnętrz - 50/1.4 lub jeszcze niedostępną Sigmę 30/1.4 HSM jeśli się sprawdzi.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał Awatar FotoZiutek
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Chłopaki! Dzięki wszystkim za rady i pomoc, i wogóle! Zamówienie złożone, pieniążki wysłane - czekam na sprzęt (i nie mówcie mi już więcej o spadających cenach 350-tki ) Jak dobrze pójdzie to już we wtorek rozpocznę intensywne testowanie
    Ps. Kupiłem w końcu w Foto-raju...
    Pozdrawiam!
    Paweł Kaniuk - Lublin.
    www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu

MIDO
    Guest

Domyślnie

FotoZiutek - mam pyatnie: Czy będziesz sam odbierał czy czekasz na przesyłkę?? Byłoby fajnie jakbym mógł się z Tobą spotkać w foto-raju jak będziesz dobierał maszynkę - chciałbym popatrzeć na aparat, zobaczyć jak leży w dłoni. Próbuję to zrobić do kilku dni ale nigdzie go nie ma.
    Byłbym wdzięczny za pomoc.

POZDRAWIAM!

Coś już napisał Awatar FotoZiutek
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

MIDO, przykro mi - aparat przyjedzie do Lublina kurierem...
    Pozdrawiam!
    Paweł Kaniuk - Lublin.
    www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIDO
    chciałbym popatrzeć na aparat, zobaczyć jak leży w dłoni. Próbuję to zrobić do kilku dni ale nigdzie go nie ma.
    Miałem w dłoniach 350D na targach w Łodzi. Wizjer rzeczywiście dużo ciemniejszy niż w 20D, ale nie jest to aż tak dramatyczne, jak się obawiałem. W mojej dłoni jednak lepiej leży 20D (chociaż nie należę do wielkoludów). Niestety stoisko było obłożone oglądającymi i nie miałem okazji do dokładniejszego przetestowania. Wydaje mi się, że mentalnie jestem bardziej przekonany do 20D.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

MIDO
    Guest

Domyślnie

FotoZiutek - mój błąd - nie doczytałem że jesteś z Lublina - myślałem o Lubinie (niedaleko Wrocławia), stąd moje przypuszczenia że odbierzesz osobiście

POZDRAWIAM!!

Proszę o opinie jak już będziesz miał aparat - jego obejrzenie i "pomacanie" to już ostatni etap podejmowania decyzji o zakupie 350. Jakoś nie mogę go zamówić zanim nie "pomacam"....

Domyślnie

uffff...
    Przeczytalem caly watek, niezle rozbawila mnie Wasza klotnia, sorry dyskusja
    Porownanie troche w sumie bez sensu..
    To tak jakby porownywal analogi, wzial jakas 300tke i porownywal z 33 chocby.
    W tym wypadku zdjecia beda z obu identyczne, roznica w cenie duza.. a jednak..
    Choc z drugiej strony, porownianie nie tak do konca bez sensu, bo...
    Problem mam ten sam, w ciagu tygodnia musze zdecydowac 350D czy 20D, problem tym wiekszy, ze za zaoszczedzone pieniadze moglbym kupic wiekszego CF'a, Tamrona 28-75/2.8 i jeszcze by starczylo na 50/1.8... (sprzet sprowadzam ze stanow)
    (jak kupie 20d to bede musial na reszta "troche" poodkladac )
    Musze sie przyznac ze ani jednego ani drugiego nie mialem w reku, ale wystarczajaco duzo bawilem sie 10d i 300d i jesli roznice w tym wypadku sa analogiczne to nie ma sie co zastanawiac tylko trzeba brac 20d 8)
    Tak czy inaczej dzieki za ta dyskusje.. troche dala do myslenia... no i sie pare razy niezle usmialem

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów