Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 129

Wątek: 350D już do nabycia w Polsce

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    - co do wizjera.- hmm., nic nie zmieniło się w zasadzie na lepsze(zewnętrznie)..ale... mam wrażenie że jego budowa wewnętrzna chyba jest inna bo jednak jest 'bardziej komunikatywny'- obraz bardziej dostępny.
    problem w tym, że ten wizjer jest gorszy niż w 300D Przynajmniej wg specyfikacji.
    A na co należ zwrócić uwagę przy specyfikacji wizjera?
    To są dane z instrukcji dla tych aparatów i jak dla mnie wyglądają na bardzo podobne z któych najlepiej wypada 20D
    parametry w kolejności :

1. Pokrycie pola obrazu; 2. Powiększenie,3. Punkt oczny

10D - 95% ; 0,88 ; 20mm
    20D - 95% ; 0,9 ; 20mm
    300D - 95% ; 0,8 ; 21mm
    350D - 95% ; 0,8 ; 21mm

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie wiem skad wziałes te dane ale nie są prawdziwe
    polecam porównanie parametrów wizjera z dpreview.com
    tutaj o 350D
    a tutaj o 300D

jak łatwo stwierdzić powiększenie w 350D jest o 9% mniejsze niż w 300D, a było juz i tak naprawdę uciążliwe.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

FotoZiutek,

Jestem w podobnym miejscu co Ty (a w zasadzie byłem - do wczoraj).
    Oglądałem ceny, porównywałem, czekałem, i... W końcu dałem se spokój. Miałem już dośc szukania i liczenia: gdzie taniej, kiedy w ogóle będzie ciekawie taniej...

Wczoraj przywiozłem w z Niemiec 300D za 2700 zł. Dzisiaj zamówiłem Sigmę 70-300, i w sumie za ok. 3500 zł będę miał zestaw, który mi prawdopodbnie na dłuuugo wystarczy.
    Jestem ewidentnym amatorem - nie fotografuję na zlecenie - wyłącznie jako hobby, więc...

A tak w ogóle to witam wszystkich.
    Mam na imię Wojtek, 34 lata, od 2 lat wróciłem do fotografii po kilkuletniej przerwie, i od razu zdecydowałem się na cyfrę. Zaczynałem od Olympusa C-4000, potem (krótko) Minolta A1, no i teraz 300D.

Pozdrawiam

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

po prostu uważam,że jeśli ktoś chce zaawansowany sprzet - to nie warto wywalac grubej forsy na 20-tkę
    nieźle , jeśli ktoś chce bardziej zaawansowany sprzęt to akurat 20D zrobi mu wielką różnicę

...- mnie akurat interesuje ostateczny wynik : dobre zdjęcie.
    Wiem, wiem, można programować w notatniku, a zdjęcia wywoływać w łazience . Fajna zabawa ale tylko dla kogoś kto robi to bardzo rzadko. Podstawową zaletą 20D jest ergonomia, funkcjonalność, pewność i wytrzymałość a nie lepsze zdjęcia. Jeśli ktos nie widzi różnicy w mikroskopijnym wizjerze albo mniej dokładnym AF (i tak dalej) to sprawa jest prosta: 350D będzie dla niego lepszy.

i tu ,ta różnica między 20-tką i 350-tką nie jest duza - A RÓŻNICA W CENIE - O G R O M N A . that's all
    jakąś krucjatę chyba próbujesz przeprowadzać . Jeśli nie potrafisz wykorzystać zalet 20D nie znaczy, że inni też nie potrafią. Zanim wszystkim coś poradzisz spróbuj nabrać doświadczeń z nowym body. Całe te deklaracje nie sa wiele warte, bo nie ma jeszcze praktycznej oceny 350D. I nie chodzi o to, czy jest mały, ale na przykład jak sobie radzi z bandingiem, szumami, AF i dziesiątkami innych detali, o których nie wspominasz. Na razie jest to porównywanie instrukcji i twierdzenie: podwójny cross sensor w AF 20D daje mu 7,6% przewagi. A ile to kosztuje ...
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

BrainDamage
    Guest

Domyślnie

voyd - witaj w klubie 300D .

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

nie wiem skad wziałes te dane ale nie są prawdziwe
    polecam porównanie parametrów wizjera z dpreview.com
    Te dane jak wczesniej pisałem wziąłem z instrukcji do tych aparatów ściągniętych ze strony Canona, a do 350D ze specyfikacji z tej strony.

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

po prostu uważam,że jeśli ktoś chce zaawansowany sprzet - to nie warto wywalac grubej forsy na 20-tkę
    nieźle , jeśli ktoś chce bardziej zaawansowany sprzęt to akurat 20D zrobi mu wielką różnicę

- napisałem 'bardziej zaawansowany sprzęt' a nie BARDZO zaawansowany.- to różnica,prawda ? - zresztą odczytuje się pewnie to co się CHCE odczytać..

...- mnie akurat interesuje ostateczny wynik : dobre zdjęcie.
    Wiem, wiem, można programować w notatniku, a zdjęcia wywoływać w łazience . Fajna zabawa ale tylko dla kogoś kto robi to bardzo rzadko. Podstawową zaletą 20D jest ergonomia, funkcjonalność, pewność i wytrzymałość a nie lepsze zdjęcia. Jeśli ktos nie widzi różnicy w mikroskopijnym wizjerze albo mniej dokładnym AF (i tak dalej) to sprawa jest prosta: 350D będzie dla niego lepszy.

-- BARDZO ryzykowne stwierdzenie co do AF w 20 D - jak świadczą liczne negatywne komentarze użytkowników - ja bym tam był ostrozniejszy z takimi ocenami.
    ---po za tym szokująca niekonsekwencja :wink: - ktoś tu nabijał się że "PRZYCISKI I GUZICZKI " to baaaardzo ważna rzecz.. - jak widzę chyba JEDNAK TAK..?!

i tu ,ta różnica między 20-tką i 350-tką nie jest duza - A RÓŻNICA W CENIE - O G R O M N A . that's all
    jakąś krucjatę chyba próbujesz przeprowadzać . Jeśli nie potrafisz wykorzystać zalet 20D nie znaczy, że inni też nie potrafią. Zanim wszystkim coś poradzisz spróbuj nabrać doświadczeń z nowym body. Całe te deklaracje nie sa wiele warte, bo nie ma jeszcze praktycznej oceny 350D. I nie chodzi o to, czy jest mały, ale na przykład jak sobie radzi z bandingiem, szumami, AF i dziesiątkami innych detali, o których nie wspominasz. Na razie jest to porównywanie instrukcji i twierdzenie: podwójny cross sensor w AF 20D daje mu 7,6% przewagi. A ile to kosztuje ...
    ha ha - wiesz.., tę przewagę to można sobie... :wink: eeeh., nie ma co gadać. - no i co dał ten 'podwójny cross sensor'..? - jakoś na 350-tkę nikt tak się nie skarży dotychczas ..- jak na 20-tkę.. - przynajmniej na forach amerykańskich gdzie 350 jest na rynku od jakiegoś czasu i pierwsze spostrzeżenia użytkowników już są publikowane...- a 20-tka zbiera 'bardzo ciekawe' opinie.... :wink:

- mimo że może na papierze wygląda że wizjer ten sam - ale jednak pracuje sie z nim w 350-tce inaczej.-- to opinia z praktyki- nie z teorii. 8)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jakoś na 350-tkę nikt tak się nie skarży dotychczas ..- jak na 20-tkę..
    A jak dlugo jeden a drugi sa dostepne na rynku?

przynajmniej na forach amerykańskich gdzie 350 jest na rynku od jakiegoś czasu
    Sprecyzuj to "od jakiegos czasu" ?
    Nie potrafisz? To ja ci sprecyzuje - pod koniec lutego pierwsze egzemplarze byly "do pomacania" w Japonii a ok 6 Marca - w USA. 3-4 tygodnie? Naprawde uwazasz ze to wystarczajaco duzo czasu by wiele osob go kupilo i poznalo tak dobrze jak 20D ?

a 20-tka zbiera 'bardzo ciekawe' opinie.... :wink:
    No smialo, zacytuj jakies... bo ja ci od reki moge znalezc bardzo pozytywne jak i bardzo negatywne opinie o 20D... o czym to swiadczy? Pomysl sam 8) .

Coś już napisał Awatar stolo
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak przyglądam się tej bezproduktywnej dyskusji i zastanawiam się co ona ma na celu?? Na pewno nie przekonanie potencjalnych nabywców do zrezygnowania z zakupu 20D i kupienia 350D. Myślę, że w obecnych czasach gdy reklam (dla idiotów) jest dużo a za drzwiami czają się tzw. przedstawiciele handlowi próbujący wcisnąć "super" towar, nikt nie wyda kilku tysięcy złotych opierając się na opinii: "kupcie aparat XX bo jest lepszy od aparatu XXX, bo ja tak wam mówię" Bez urazy catcherintherye ale gdybyś na prawdę chciał kogoś zachęcać (nie przekonywać) do zakupu 350-tki, wykonałbyś jakieś testy, zamieścił zdjęcia itp. a tak zachowujesz się jak przedszkolak który mówi swoim kolegom, że Twoja zabawka jest najlepsza :wink: Ja osobiście odnoszę wrażenie, że sam siebie próbujesz przekonać o słuszności swojego wyboru. Swoje zdanie jak najbardziej możesz wyrażać (po to jest to forum) ale żeby wdawać się w merytoryczną dyskusję potrzebna jest wiedza a Ty niestety jej nie posiadasz (takie sprawiasz wrażenie). Osobiście jestem w przededniu zakupu aparatu ale wierz mi, że gdybym sam nie wertował dokumentacji, specyfikacji, itp Twoje wypowiedzi w niczym by mi nie pomogły. Dobijają też mnie stwierdzenia o np. różnicy cenowej pomiędzy 350 a 20. Po pierwsze czy Ty sądzisz, że ktoś kto kupuje aparat nie ma pojęcia że na 20 musi wydać 2x tyle co na 350????? Po drugie jak sądzisz czy producent jakiego kolwiek urządzenia wprowadzi na rynek nowszy model który będzie lepszy od starszego i do tego będzie lepszy!! Daj spokój jeszcze nikt nikomu nic za darmo nie dał. Nawet laik może zauważyć, że 350 jest aparatem z innej półki skoro kosztuje połowę tego co 20. Problem w tym by wyłuskać te różnice a każdy z osobna podejmnie decyzje czy dany aparat mu wystarczy czy nie.

Zabierz się więc do pracy wykonaj serię zdjęć/testów, przedstaw na forum wyniki a na końcu umieść swoje prywatne odczucia(zdanie). Myślę, że wtedy wiele osób Ci podziękuje.

Pozdrawiam

8) 8) stolo 8) 8)

west
    Guest

Domyślnie

Panowie, catcherintherye, Vitez,

przepraszam, ale ta dyskusja zaczyna mi przypominać polemikę o wyższości piernika nad wiatrakiem i na odwrót (zaznaczam, że to tylko przykład nic niesugerujący).

Uważam, że czas zakończyć Waszą wymianę zdań - Vitez jako Moderator powinieneś coś o tym wiedzieć

Prawda jest taka, że jedni mają takie potrzeby inni jeszcze inne... Dla jednego będzie odpowiedni 20d, bo ma "kółko”, bez którego żyć nie może i inne pożyteczne funkcje, które wykorzysta w 99%, dla kogoś innego to właśnie 350d jest super, bo jest tańsza funkcjonalnie podobna etc...

Te dwa modele sa skierowane dla dwóch różnych segmentów, a to, że funkcjonalnie są zbliżone to chyba tylko dobrze dla klienta, bo do każdego należy decyzja, jakie body chce mieć.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów