FotoZiutek,
ciekaw jestem jaki obiektyw wziąłeś. Tego długiego o którym pisałeś to nie polecam ...
FotoZiutek,
ciekaw jestem jaki obiektyw wziąłeś. Tego długiego o którym pisałeś to nie polecam ...
Zakup 350 dziś - chyba troszkę przedwczesny krok, o ile nie ma przymusu.
Sądzę, że miesiąc, dwa zmienią jego cenę zdecydowanie.
dzis próbowałem zamówic w kilku sklepach internetowych z odbiorem na jutro ( Warszawa, Gdańsk, Poznań ), niestety nigdzie nie mieli od ręki. Kazali dzwonić w tygodniu. Ktoś ma cyn gdzie w Warszawie można kupić od reki z kitem. Będe wdzieczny....
zachęcam wszystich zainteresowanych do poczytania tej ciekawej dyskusji na dpreview.com o 350D
a tutaj coś interesującego dla wszystkich narzekajcych, że polacy i polskie fora są niepoważne...![]()
![]()
Kubaman, niestety moje mocno ograniczone zasoby finansowe na dziś, pozwoliły mi tylko na standardowego Kit-a... Ale znając życie to teraz zacznę mooocno wertować strony i topiki, żeby móc wybrać jakiś fajnu zoomek (coś między 75-300)
Ps. A nie mógłbyś w 2 zdaniach streszczać tych ciekawych dyskusji dla mniej znających angielski?
Oj jest przymus... wewnętrzny!Zamieszczone przez BrainDamage
Już i tak za dłuuugo byłem bez aparatu i zaczął się już odzywać zespół abstynencki
Parę miesięcy to w życiu bym nie wytrzymał! W tym czasie mam zamiar zrobić kilka cudownych wiosennych fotek i to zrekompensuje mi myśl o tym, że przepłaciłem parę setek...
Pozdrawiam!
Paweł Kaniuk - Lublin.
www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu
To obszerne dyskusje, w dodatku toczone na forum dla posiadaczy 300D/350D. Ale wątek podniósł użytkownik 20D, który dotykał 350D, a dokładniej Rebela XT.Zamieszczone przez FotoZiutek
Daemeon uznał, że 350D jest mały, za mały, bo ciężko go obsługiwać. Ale jednocześnie szybki - nie tak jak 20D, ale niewiele od niego odstający. Najbardziej spodobał mu się dźwięk migawki - "prawie jak w SLR", lepszy niż w 20D.
Dla Daemeona nie do przyjęcia jest obsługa ustawień w manualu (w toku dyskusji okazało się, że można sobie poradzić w inny niż on sposób, nie odrywając oczu od wizjera).
Szybkość w trybie continuos jest dla Daemeona wystarczająca w sytuacjach typowych, ale zbyt słaba do fotografowania sportu i szybko poruszających się osób (np. dzieci).
Generalnie - aparat dla osób o małych dłoniach, które nie potrzebują bardzo solidnej obudowy i dużej szybkości.
No a potem się zaczęły dziesiątki postów - piszę z pamięci, dlatego na tym poprzestanę. Ale jeśli wkrótce będziesz miał w dłoniach swój egzemplarz, to przeczytaj sobie - na pewno się przyda!!
5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8
dolomity, big thanks![]()
Pozdrawiam!
Paweł Kaniuk - Lublin.
www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu
uważam, że jak najbardziej jest sens porównywania 350d zarówno do 300d, jak i do 20d czy 10d. z takiego porównania wysunął się bowiem ciekawy dla mnie wniosek: o możliwej chęci zamiany mojego 10d na nowy 350d. dodam, że zmiana na 20d przy cropie 1,6x zamiast 1,3x ani chwilę nie była kusząca - musiałbym dopłacić sporo pieniędzy tylko za to, żeby efektywnie mieć dwa megapiksele więcej... owszem, niskie szumy są kuszące, ale zbyt mało aby dopłacać.
i pojawia się 350d, którego miałem okazję już testować. wielu/e z was pisze o tym aparacie na podstawie opinii w sieci i specyfikacji producenta. pozwolę się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
wizjer:
na papierze to miał być komin, a nie wizjer. patrzyłem oko w oko przez 10d i 350d i jakoś ciężko było mi dostrzec różnicę, co oznacza, że w moim subiektywnym odczuciu jest jaśniejszy od tego z 300d.
migawka:
poezja. nie tłucze się tak jak ta z 20d. pod względem głośności jest to kaliber 10d, przy czym dźwięk jest troszeczkę wyższy.
szumy:
takie jak w 20d. koniec, kropka. i to za 2 tysiące mniej złotych.
ostrość:
wyższa niż w 20d. prawdopodobnie dzięki innemu, słabszemu filtrowi aa.
wielkość:
350d jest najmniejszy. gdybym miał kupować, to tylko z gripem. co ciekawe, trzyma się go i operuje tak samo dobrze jak równie małego *ist ds.
obudowa:
czarny plastik, podobny do tego z 10d. nic z tandety 300d.
szybkość:
start taki jak w 20d. szybkość do 3 fps. przy szybkiej karcie i formacie jpeg nie udało mi się zatkać bufora.
af:
testu linijkowego nie robiłem, nie miałem też czasu żeby popróbować przy dużych przesłonach w portrecie. z moimi szkłami (standardowe stałe ogniskowe, jasność 1.8) w ujęciach "miejskich" nie miałem problemu z ostrością.
funkcjonalność:
ustawianie balansu bieli zaimportowane z 20d, nie ma kontroli w kelwinach, wybór trybu af i pomiaru światła dowolny, nie powiązany w trybach p/s/a/m z niczym poza wolą użytkownika, kompensacja siły błysku, podnoszenie lustra, synchro na drugą lamelkę.
baterie:
o mniejszej pojemności od poprzedników. instrukcja głosi, że powinny wytrzymać do 600 kadrów. słyszałem opinię, że ogripowany 350d wystrzelił ponad tysiąc razy do kolejnego ładowania. canon prawdopodobnie poprawił energooszczędność w stosunku do poprzedników.
przy tej cenie, 350d dla większości użytkowników jest konkurencją dla wyższych modeli canona, w moim przekonaniu to nie ulega wątpliwości. interesuje mnie jak zareaguje nikon i inni. jeśli odpowiedź nie będzie szybka, to canon ma szansę pozamiatać rynek bardzo skutecznie. ceny na pewno pójdą w dół.
pzdr,
d
W Krakowie w Canonie (Geant) wczoraj się pobawiłem. Cena 3890.Zamieszczone przez p13ka
Yooreck i jak wrażenia? Ogólnie niech ktoś się podzieli wrażeniami z dotykania 350d ... czy faktycznie jest tak kompaktowy, że to przeszkadza?
50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX