Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: 24-70L prosze o ocene ostrosci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Skoro to jest raw to chyba wszystko powinno byc "na zero"
    no wlasnie niekoniecznie, tak jak pisze, aparat zapisuje w rawie ustawienia styli i w sofcie canona te style ustawia jako domyslne, tak samo mialem w nikonie, ze soft nikonowski mial po otwarciu rawa pewne ustawienia tak jak bylo w aparacie, wlasnie wyostrzanie i inne duperele...

Ja takie sample otwieram bezposrednio w przegladarce, ktora mam nadzieje, nie narzuca zadnych ustawien
    hehe, no wlasnie tego nie wiesz
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    no wlasnie niekoniecznie, tak jak pisze, aparat zapisuje w rawie ustawienia styli i w sofcie canona te style ustawia jako domyslne, tak samo mialem w nikonie, ze soft nikonowski mial po otwarciu rawa pewne ustawienia tak jak bylo w aparacie, wlasnie wyostrzanie i inne duperele...
    Moze i w DPP tak ustawia ale w innych programach podglad rawow jest juz inny.

Screeny:

DPP:

LR:

Safari:

Domyślnie

Moze i w DPP tak ustawia ale w innych programach podglad rawow jest juz inny.
    no i czego to dowodzi ? tylko i wylacznie tego, ze wszystko zalezne jest od softu wiec jedni powiedza Ci, ze ostrosc jest wypas, a inni, ze jest srednia, stad moje watpliwosci co do rzeczowosci tych osadow i nasuwajace sie pytanie co zrobic, aby osady byly jak najbardziej obiektywne
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Jeden komentarz. Nie wiem jak, nie wiem czemu, ale to samo szklo na poprzednim aparacie (300D), bylo takie sobie, do tego stopnia ze chcialem nawet sprzedac. Na 5-tce pokazalo pazury jesli chodzi o ostrosc :-)
    Marcin
    Mam dokładnie takie samo spostrzeżenie po przesiadce z 10D na 1Dmk2n.
    W dodatku dotyczy to także 16-35. A co ciekawe jak pamiętam z diagramu opublikowanego kiedyś przez Canona to właśnie niższe modele mają ustawiony wyższy poziom „podstawowego – zerowego” wyostrzania.
    Pewnie pomaga albo lepsza jakość matrycy albo też mniejszy krop.

kjoanna

Przy wykonywaniu zdjęć mających na celu ocenę obiektywu unikałbym obiektów typowo technicznych i innech tym podobne posiadające ostre krawędzie np. liście drzew w słoneczyn dzień. Spróbuj raczej jakiegoś portretu, futrzatego zwierzaka czy czegoś w tym stylu. Obiekty techniczne takie ja samoloty, samochody, cegły itp. dają się bardzo łatwo wyostrzyć dając pożądany efekt. Znacznie gorzej jest przy obiektach miękkich.

Miasto
    Galway

Domyślnie

co zrobic, aby osady byly jak najbardziej obiektywne
    nie mam pojecia. Ale co mnie teraz zaczelo martwic to to ze Twoja opinia na temat ostrosci moze byc nieprawdziwa

Maku kazdy mowi co innego i juz nie wiem jak wykonac te zdjecia
    Ale chyba sie zdecyduje na to szkielko

Domyślnie

nie mam pojecia. Ale co mnie teraz zaczelo martwic to to ze Twoja opinia na temat ostrosci moze byc nieprawdziwa
    oczywiscie... to jest jak najbardziej mozliwe

powiem wiecej, nie zastanawiaj sie nad wyborem, nie sluchaj opinii, bierz to szklo, jest warte kazdej kasy... powaznie... wczesniej w nikonie mialem 17-55/2.8 i myslalem, ze to szczyt marzen... ale jak podpialem 24-70 do 5d to spadlem z krzesla i od tego czasu wkrecam ludzi takimi tekstami ja te w kilku poprzednich postach nie miej mi za zle tego co pisalem, poprostu jesli widac na fotach ze ewidentnie jest bagno to sie idzie na Zytnia, ale dopatrywanie sie mikroskopijnych roznic na 100% cropach troszke mija sie z celem moim zdaniem... zatracamy chyba przez to tego prawdziwego ducha fotografii... czyz nie mam troszke racji?

Miasto
    Galway

Domyślnie

oczywiscie... to jest jak najbardziej mozliwe

powiem wiecej, nie zastanawiaj sie nad wyborem, nie sluchaj opinii, bierz to szklo, jest warte kazdej kasy... powaznie... wczesniej w nikonie mialem 17-55/2.8 i myslalem, ze to szczyt marzen... ale jak podpialem 24-70 do 5d to spadlem z krzesla i od tego czasu wkrecam ludzi takimi tekstami ja te w kilku poprzednich postach nie miej mi za zle tego co pisalem, poprostu jesli widac na fotach ze ewidentnie jest bagno to sie idzie na Zytnia, ale dopatrywanie sie mikroskopijnych roznic na 100% cropach troszke mija sie z celem moim zdaniem... zatracamy chyba przez to tego prawdziwego ducha fotografii... czyz nie mam troszke racji?
    Och masz racje oczywiscie ale tyle sie naczytalam zlego o tym szkle ze troche boje sie ryzykowac. Pocieszam sie tym ze ten egzemplarz jest ze Stanow a tam chyba takiego g**na ludzia nie wciskaja jak w Pl.
    A wrzucisz jakies zdjecia (nie sample) z 5d+24-70?

Domyślnie

Och masz racje oczywiscie ale tyle sie naczytalam zlego o tym szkle ze troche boje sie ryzykowac. Pocieszam sie tym ze ten egzemplarz jest ze Stanow a tam chyba takiego g**na ludzia nie wciskaja jak w Pl. A wrzucisz jakies zdjecia (nie sample) z 5d+24-70?
    o kazdej rzeczy jedni pisza zle inni dobrze, najwazniejsza jest nasz wlasna opinia.... a co do zdjec, sie robi plosem pani wszystkie na 2.8, wolane w C1 bez podostrzania...

Miasto
    Galway

Domyślnie

Dzieki Na 5d to dopiero pokazuje pazury
    Na zdjeciu nr 4 winietka dodana czy sama sie tak zrobila?
    Dzieciaczka masz przeslicznego

Domyślnie

Dzieki Na 5d to dopiero pokazuje pazury
    Na zdjeciu nr 4 winietka dodana czy sama sie tak zrobila?
    Dzieciaczka masz przeslicznego
    winieta jest prawie zawsze na 2.8, zwykle wogole niewidoczna, a czasem widoczna "az" tak jak na czworce

dzieki.... nooo, frycek jest kochany i na szczescie urode ma nie po mnie

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów