Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: 24-70L prosze o ocene ostrosci

Domyślnie

wedlug mnie jest bardzo dobrze, choc zastanawiam sie czemu masz tak radykalne ustawienia tych raw'ow? kontrast 4 i wyostrzanie na 7 ? sorry jesli to glupie pytanie ale jestem w sumie swiezym uzytkownikiem canona i nie wiem czy to sa dobre parametry do oceny ostrosci szkla... ale reasumujac, wedlug mnie ostrosc jest okej... jesli mozesz to sprobuj zrobi zdjecie czegos "dalszego"
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Marcin dzieki za sample

Wrzucilam nowe rawy pod ocene. Mam nadzieje ze ktos bedzie mial ochote i je przejrzy
    Hej,

Na desce widac wyraznie, ze przy F2.8 jest troche bardziej miekko niz na 5.6.
    Jesli znajde podobna deske ze srubka, to zrobie podobne zdjecia i jakos Ci podesle ;-) Wtedy bylby dobry material do porownania. Ale to dopiero w czasie weekendu.
    Ale za to srubka pokazuje jasno, ze FF/BF to nie ma. Ostrosc w punkt.

Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Marcin dzieki za sample

Wrzucilam nowe rawy pod ocene. Mam nadzieje ze ktos bedzie mial ochote i je przejrzy
    Sprobuj jeszcze jakies galezie pod ostre jasne niebo zwlaszcza na szerokim koncu. Moja sztuka przed naprawa (jakies uszczelki, pierscinei czy cus sie rozlecialo), miala duza CA na szerokim koncu.

Marcin
    Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    wedlug mnie jest bardzo dobrze, choc zastanawiam sie czemu masz tak radykalne ustawienia tych raw'ow? kontrast 4 i wyostrzanie na 7 ? sorry jesli to glupie pytanie ale jestem w sumie swiezym uzytkownikiem canona i nie wiem czy to sa dobre parametry do oceny ostrosci szkla... ale reasumujac, wedlug mnie ostrosc jest okej... jesli mozesz to sprobuj zrobi zdjecie czegos "dalszego"
    Skoro RAW, to ustawienia ostrosci i kontrastu odnosza sie tylko do zaszytego jpg, badz jpg robionego rownolegle. Na samego RAW'a nie maja zadnego wplywu.
    Poziom wyostrzenia/kontrastu zostanie ustalony w programie wywolujacym. To jest prawidlowy sposob oceny ostrosci szkla.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 12-06-2007 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Joanna, piszesz że obiektyw jest serii USxxxx. Napewno? Zdaje się, że nie ma S ;-)

Rozumiem, że zdjęcia z gazetą focone były ze statywu?
    Czy może potrafisz utrzymać 1/20 sek @ 70mmm * 1.6 crop

Myślę, że twoje szkiełko jest jak najbardziej OK. Nic tylko pstrykać.

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

To sa rawy prosto z karty. Tak jak Marcin juz napisal te ustawienia tycza sie podgladowych jpegow. Tak sobie ustawilam zeby miec wyrazny podglad na lcd.

Ide robic cos "dalszego"
    Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Joanna, piszesz że obiektyw jest serii USxxxx. Napewno? Zdaje się, że nie ma S ;-)

Rozumiem, że zdjęcia z gazetą focone były ze statywu?
    Czy może potrafisz utrzymać 1/20 sek @ 70mmm * 1.6 crop

Myślę, że twoje szkiełko jest jak najbardziej OK. Nic tylko pstrykać.
    Wystarczy wpisac w wyszukiwarce i przekonasz sie ze jest

Wszystkie zdjecia ze statywu robione.
    Ostatnio edytowane przez kjoanna ; 12-06-2007 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Wystarczy wpisac w wyszukiwarce i przekonasz sie ze jest
    Wielka sorka! Żaden ze mnie onan. Pomyliło mi się.
    Fakt - szkiełko jest z 2004r.

Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    szkiełko jest z 2004r.
    Nie wiem czy to dobrze czy zle

Domyślnie

To sa rawy prosto z karty. Tak jak Marcin juz napisal te ustawienia tycza sie podgladowych jpegow. Tak sobie ustawilam zeby miec wyrazny podglad na lcd.
    no nie do konca tylko jpg'ow, bo jesli owtorze tego rawa w DPP to bierze on te ustawienia wlasnie, i mam podglada rawa z ustawieniami takimi jak podalem... moze to normalne, w sumie logiczne ze tak jest, ale teraz nasuwa sie pytanie, na jakich ustawieniach oceniac ostrosc szkla w rawie ?
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Miasto
    Galway

Domyślnie

no nie do konca tylko jpg'ow, bo jesli owtorze tego rawa w DPP to bierze on te ustawienia wlasnie, i mam podglada rawa z ustawieniami takimi jak podalem... moze to normalne, w sumie logiczne ze tak jest, ale teraz nasuwa sie pytanie, na jakich ustawieniach oceniac ostrosc szkla w rawie ?
    Kazdy program do rawow czyta je inaczej. U mnie w LR kontast i ostrosc jest na 25 wiec ma sie to nijak do ustawien w DPP

Tutaj mozna poczytac na ten temat wiecej.

Domyślnie

Kazdy program do rawow czyta je inaczej. U mnie w LR kontast i ostrosc jest na 25 wiec ma sie to nijak do ustawien w DPP

Tutaj mozna poczytac na ten temat wiecej.
    no okej, zgadza sie, ale co w takim razie jest punktem odniesienia ? skoro kazdy program ma jakies swoje default'owe ustawienia kontrastu i wyostrzania to czy plik podany do oceny nie powinien byc w formacie takim jaki u wszystkich bedzie wygladal praktycznie tak samo ? bo na to wychodzi, ze te wszystkie konfrontacje i opinie to o kant d..py, bo i tu punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia... czyz nie ?

Miasto
    Galway

Domyślnie

Skoro to jest raw to chyba wszystko powinno byc "na zero"
    Ja takie sample otwieram bezposrednio w przegladarce, ktora mam nadzieje, nie narzuca zadnych ustawien

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów