Fajne fotkinie brakuje ci zakresu tak od 105 do 200 na spacerze?
Fajne fotkinie brakuje ci zakresu tak od 105 do 200 na spacerze?
Ostatnio edytowane przez ghost7 ; 08-09-2007 o 17:23
Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L
To zależy.. mnie taki pasuje.. takie fotki robię i raczej nie potrzebuję do spacerów dłuższego - 85 jest do portretów świetna (na 85 masz zakres tylko 15mm węższy niż najszerszy koniec 70-200) - to nie bardzo wyobrażam sobie żeby z niedużej odległości robić zdjęcia małego dziecka na 200mm.. zwłaszcza rocznego które potem rośnie - Może wytłumacz sobie w ten sposób że obiektyw kupujesz na lata i wraz ze wzrostem dziecka będzie musiała rosnąć twoja odległośc od niego żeby objąć całą jego sylwetkę, a serio to jak chcesz 70-200 to sobie kup, to też super szkiełko (tylko nie do tego celu)
Ale kiedyś będę miał( a to kiedyś może być już za parę tygodni jak nic nie stanie na przeszkodzie
Bo to fajne szkiełka, mnie też się podobają..
Pozdrawiam
Artur
Edit:
o... http://www.starz.pl/portrety/ te są robione z odległości około 2-4m z 85mm/1.8 - raczej pełne kadry bez cropów o ile pamiętam - to zobacz jaki ma ładny bokeh i o ile musiałbyś stać dalej żeby objąć na dłuższszej ogniskowej ten sam kadr..
Ostatnio edytowane przez arturs ; 08-09-2007 o 17:29
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Polecam 50/1.4 - AF nie jest wcale taki wolny - mimo micro USM, a za to na cropie bardziej uzyteczna ogniskowa w stosunku do 85mm. Mam tą 50 i mam dziecii sobie chwalę taki zestaw
![]()
Miałem przez tydzień 50 1.4 i troszke byłem zawiedziony jego jakością wykonania innym to może nie przeszkadza mi jednak przeszkadza. Do zdjęć w pomieszczeniach był za wąski a na spacery za szeroki. Aktualnie zbieram fundusze na 70-200 4 L is bo na spacery bedzie to optymalny obiektyw (moim zdaniem)
Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L
stoje przed podobnym wyborem i myśle podobnie - chyba kupie 85 1.8
tamronem da rade na 50 i pełnej dziurze (ja mam 28-75) - GO jest dla mnie do zaakceptowania choc sa pewnie tacy co by woleli mniejsza
przykład tammi 50mm 2.8(chyba gdzies dawałem juz?)
http://img514.imageshack.us/my.php?i...pysmallvr8.jpg
o! przepraszam 51mm![]()
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...