Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
... może i na inną a może i nie. Tak czy siak myśl którą rzuciłeś jest tak frapująca, iż również mnie męczy ciekawość czemu tak uważasz.
Napiszę w odniesieniu tylko do sprzętu foto.
Z tego co wiem w relacji do cen na zachodzie zarabia się nieco lepiej niż u nas. Żeby nie było piszę o wykształconej klasie średniej. Droższe jedzonko i usługi za to dobra typu aparat i szkła są dla "nich" sporo mniejszym problemem.
Czyli wypada że teoretycznie mają lepiej.
Jedzonko tez tanie natomiast nie wiem co masz na mysli piszac "uslugi"... Cokolwiek by to nie bylo to akurat u mnie w Irlandii ani tanio ani dobrze

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
Po drugie nie mają sytuacji typu średniej wielkości Częstochowa i brak sklepu foto gdzie można pójść do sklepu i przypiąć obiektywu choćby pokroju 400L5.6. Ostatnio się nie rozglądałem ale i szkła po 2K to już perełka.

Więc z typowo konsumpcyjnego punktu widzenia jest mi gorzej bo a) nie stac mnie na towar b) jeśli już stać to muszę go ściągać wysyłkowo na zamówienie (kot w worku) a Ty chcesz aby trwało to jak najdłużej? :rolleyes:
Nie do konca moge sie z Toba zgodzic.
Jesli chodzi o kupno sprzetu to w Irlandii wcale nie jest tak rozowo.
Nawet Dublin jest srednio zaopatrzony i trzeba raczej sie umawiac zeby cos przetestowac. Ceny niestety odstraszaja mnie od irlandzkich sklepow.