Dziki wielkie za odpowiedzi. Pozostaje znaleźć cos ciekawego na allegroPozdrawiam
Dziki wielkie za odpowiedzi. Pozostaje znaleźć cos ciekawego na allegroPozdrawiam
Ja napiszę jeszcze inaczej. Zaczynałem od Canona A70. Kupiłem po narodzinach drugiej córki (w celu wiadomym). Trzaskałem nim zdjęcia niezbyt intensywnie ponad 3 lata, jednak w większości na zielonym lub tematycznych. W grudniu ubiegłego roku kupiłem Sony H5 (superzoom) i zacząłem zgłębiać temat fotografii w dosłownym tego słowa znaczeniu P, Tv, Av i M, a przede wszystkim książki, książki i... fora internetowe no i oczywiście "praktyka". Po miesiącu poznałem ten aparat na wylot i... sprzedałem. Po prostu nie mogłem w żaden sposób uzyskać na zdjęciach głębi ostrości jakiej bym chciał w dany momencie (poza macro), zdjęcia były w większości ostre i... płaskie jak napisała energia_ki. Kupiłem 400D i hmmm... jak to się mówi "wsiąkłem" na dobre.
Dlaczego cyfrowy aparat jest lepszy do nauki od analoga już wcześniej ktoś napisał, ja dorzucę do tego to co u mnie przez ostatnie 5 miesięcy pozwoliło się "rozwinąć" to możliwość oceny, korekty i poprawienia zdjęcia czyli RAW... Co jednak najważniejsze przełożenie wcześniejszych wyłapanych błędów na odpowiednią korektę już podczas robienia zdjęcia aparatem. Dzięki temu, że wprowadzam coraz mniej korekt w trakcie obróbki komputerowej czuję, że robię postępy i co równie ważne ta nauka kosztuje mnie tylko czas, który na to poświęcam, a nie metry kosztownej kliszy i późniejszego Labu i papieru. Oczywiście po dokonaniu selekcji część oddaję do Labu i później w album.
Zbieraj na lustro cyfrowe, na początek może być używany 300D z kitem.
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon
Witam.
Krótkie podsumowanie różnic w eksploatacji Analoga i Cyfry zakładając oglądanie i wybór zdjęć do dalszej akcji na komputerze
Ceny sprzętu: Pstryk
Ceny filmów: Allegro
Koszty labu: Moja miescina
Wszystkie ceny brutto, sprzet dostępny w handlu
A- analog
C-Cyfra
A 1700 Koszt lustrzanki analogowej: Eos 30 QD - 1700
C 4300 Koszt lustrzanki cyfrowej Eos 30D - 4300
Różnica 2600
Koszt wywołania filmu i skan - 10 zł
Koszt zakupu filmu Superia 200 3pack 19,50
Całkowity koszt 1 zdjęcia to 0,46 (19,5/3 = 6,5+10=16,50/36=0,46)
Po ilu zdjęciach zwróci nam się cyfra: 2600/0,46 = 5652 / 365 = 15 zdjęć dziennie przez rok![]()
Porównanie dotyczy sprzetu tej samej klasy
Teraz to samo w przypadku gdy cyfrą jest 400D i 5D
400D - 2800 różnica 1100/0,46 = 2391 / 365 = 6,5 zdjęć dziennie przez rok
5D - 11000 różnica 9300/0,46 = 20217 / 365 = 55 zdjęć dziennie przez rok![]()
5D (TIP) - 8000 różnica 6300/0,46 = 13695 /365 = 37 zdjęć dziennie przez rok![]()
Wysunięcie wniosków pozostawiam wam.
Może i jestem wyłacznie analogowy ale skan za 10zl filmu klasy superii poza pojemnością tonalną ustępuje na całej linii plikowi z cyfry (o ile porównujemy skany)... nawet jeśli kupisz własny skaner, amatorsko nie dorównasz skanem z negatywu cyfrze - taka smutna prawdatrudno o obiektywne porównywanie fotografii klasycznej z cyfrową, każda jest stworzona do czego innego, poza tym należałoby osobno rozpatrywac negatywy kolorowe amatorskie/profesjonalne, negatywy czarnobiałe do tradycyjnej ręcznej obróbki oraz slajdy
Zerolinux... Twoj post raczej nie zostawia juz watpliwości co powinienem wybracmozna oczywiscie taniej kupic uzywany sprzet analogowy ale i tak majac cyfre szybko to sie zwroci ( jako poczatkujacy pewnie kupie cos w kalsie 400D a robie srednio wiecej zdjec niz 6,5/doba moim kompaktem) pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedzi
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Witam.
Dlatego też napisałem, że skany z negatywu wykonane w labie nadają się do wybrania zdjęć do dalszej obróbki nie trzeba od razu robić nie wiadomo jakich powiekszeń, błędy w doborze czasu/przysłony, kadrowaniu itp są też widoczne, pokaz slajdów w formacie DVD do oglądania na TV przy piwku/wodzie mineralnej ze znajomymi też daje się zrobić.
Jeśli masz na myśli porównanie projektora multimedialnego z rzutnikiem slajdów to dość tragicznie: projektor daje Ci rozdzielczość od 0.8 do 1.3Mpx, a reklamowane kontrasty 1:10000 też można między bajki wsadzić??:
jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...