Jaki film kupić??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iczek
    Uzależniony
    • 2004
    • 711

Jak wyzej NPH400. Na dworze Portra 100 Kodaka. Rób zawsze kolor, BW zrobisz dwoma kliknieciami. Powodzenia.
    FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
    Ptaki
    Portrety
    Pejzaż

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Jeśli chcesz wysokoczuły czarno-biały, to musisz wybrać coś z ISO 400. Ja sugerowałbym Ilforda Delta, lub Fuji Neopan. A jak okaże się że jest za ciemno to możesz przestawić światłomierz na ISO 800 i forsować film przy wywoływaniu.

EDIT:
      Prawdziwego BW nie zrobisz dwoma kliknięciami, chyba że będą to kliknięcia migawki :-)
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• liquidsound
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1956

Juz zdecydowalem sie, biore 33 ze stalkami i z ta fuji 800 oraz cyfre z kitem i lampa. Na plener cos wymysle jeszcze;-)
        1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
        Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Bingant
          Uzależniony
          • 2006
          • 507

Troszkę z innej beczki... poradźcie proszę jaki film dolandszaftów? Chodzi o negatyw, nie slajd. W połowie lipca mój brat przyjeżdża na urlop do kraju i prosił mnie, żeby mu kupić kilka filmów do w/w przeznaczenia.
          6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez Bingant Zobacz wpis
            Troszkę z innej beczki... poradźcie proszę jaki film dolandszaftów? Chodzi o negatyw, nie slajd. W połowie lipca mój brat przyjeżdża na urlop do kraju i prosił mnie, żeby mu kupić kilka filmów do w/w przeznaczenia.
            Do landszaftu najlepsza jest Fuji Reala 100.
            Tu masz kilka przykładów, kolory nie podkręcane.

Ja czasami używam jeszcze: Agfy Ultra 100 (bardzo podkręca kolory), która obecnie jest już praktycznie nie do dostania oraz Kodaka ProFoto 100 color (ten jest bardziej neutralny, bardzo ładnie oddaje błękity)
            Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.

Komentarz

• Bingant
              Uzależniony
              • 2006
              • 507

Dzięki MacGywer, nie podkręcałeś kolorów w PSie?
              6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• krwisty
                Początki nałogu
                • 2004
                • 372

reala, reala i jeszcze raz reala. moj ulubiony kolorowy negatyw nie-portretowy
                przyklady:
                Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!
                Martin Gorczakowski

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Zamieszczone przez Bingant Zobacz wpis
                  Dzięki MacGywer, nie podkręcałeś kolorów w PSie?
                  Nie, taki skan dostałem z labu. Poprawiłem tylko poziomy.
                  P.S. Ładne słońce było, w pochmurną pogodę Reala niestety dużo traci.

Komentarz

• an_zak
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 427

i Broń Cie Boże robic portret na reali w cieniu

Komentarz

• iktorn92
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 605

A co do reali to się zgadzam do niektórych przeznaczeń jest idealna. tylko się ja zastanawiam bo jade na wycieczkę do francji i potrzebuje kilka lepsiejszych filmów tylko co wybrać? reale??? pomóżcie!

Co do cz-b to wez może kodak t-rix ale on do wyw. w koreksie nie w labie.
                      Flickr
                      Portfolio Ślubne

Komentarz

• Tomasz1972
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3042

Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz wpis
                        A co do reali to się zgadzam do niektórych przeznaczeń jest idealna. tylko się ja zastanawiam bo jade na wycieczkę do francji i potrzebuje kilka lepsiejszych filmów tylko co wybrać? reale??? pomóżcie!
                        .
                        Na dłuższe wycieczki polecam filmy typowo amatorskie ( np superię 100/200 ) gdyż nie tracą swoich właściwości w zalezności od temperatury tak jak jest to w przypadku filmów pro

Komentarz

• an_zak
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 427

Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz wpis
                          Na dłuższe wycieczki polecam filmy typowo amatorskie ( np superię 100/200 ) gdyż nie tracą swoich właściwości w zalezności od temperatury tak jak jest to w przypadku filmów pro
                          Zgadzam się, amatorskie wytrzymaja nawet zostawienie aparatu w samochodzie w upalny dzień, z profesjonalnym materiale już nie byloby tak różowo

Jeśli potrzeba czegoś taniego to polecam także kodaka profoto 100, bardzo ładnie oddaje kolory, nie przyczerwienia skóry tak, jak superia

Komentarz

• krwisty
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 372

reala wytrzymala bez probelmu 40C na sri lance.. velvia100 bez problemu wytrzymala upaly izraelskie itd itp.
                            Martin Gorczakowski

Komentarz

• Jester
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 337

Zamieszczone przez MacGyver Zobacz wpis
                              A usuwało się, usuwało, tyle że do zastosowań poligraficznych, do odbitek 10x15 czy 13x18 nie trzeba, tu się zgodzę.
                              Od piętnastu lat siedzę w poligrafii i będę się upierał: nie usuwało się. Ani do A4, ani do B1, ani do 100 metrów kwadratowych. Ja nie wiem, czy te programy do usuwania szumu w ogóle wtedy istniały - obstawiam, że nie...
                              Poligrafia to w 95% fotografia studyjna i jeżeli slajd - to góra 100 ASA - tam się panuje nad światłem, ziarnistych i czułych klisz się zwyczajnie nie używa i nie używało.
                              Według opinii znajomego fotografa teraz młode wilki nie potrafią sobie radzić ze światłem w studio (bo do tego trzeba odrobinę doświadczenia, sam aparat nie wystarczy) i faktycznie życie to potwierdza: studyjne sesje robione na 1600 ASA już poprawiałem po niedowidzącym artyście.

A to co robią kolorowe negatywy ISO1600 to niby ładne jest?
                              Szczerze mówiąc - pojęcia nie mam. Dojechałem do 800 i A4 i jest super. A czulszych klisz nigdy nie potrzebowałem i raczej nie będę potrzebował.

Ja jakoś nie widzę różnicy i tysiące zaawansowanych fotoamatorów i zawodowców, którzy przestawili sie na cyfrę też nie.
                              Widzą, widzą... To, że się przesiedli - to jedna sprawa. To, że narzekają na plastikowość bo ślepi nie są - to druga.

Pięknego światła i udanych kadrów zyczę :-)
                              Hi hi, OSIEM zdjęć, bo aura nie dopisała.
                              Za to zobaczyłem coś niesamowitego: parking w Palenicy Białczańskiej KOMPLETNIE PUSTY. Ani jednego samochodu. Do dzisiaj dochodzę do siebie

J

Komentarz

• MacGyver
                                Cenzor
                                • 2006
                                • 7043

Zamieszczone przez Jester Zobacz wpis
                                Od piętnastu lat siedzę w poligrafii i będę się upierał: nie usuwało się. Ani do A4, ani do B1, ani do 100 metrów kwadratowych. Ja nie wiem, czy te programy do usuwania szumu w ogóle wtedy istniały - obstawiam, że nie...
                                Są o kilku lat, ale jak długo to ja też nie wiem :-)
                                Poligrafia to w 95% fotografia studyjna i jeżeli slajd - to góra 100 ASA - tam się panuje nad światłem, ziarnistych i czułych klisz się zwyczajnie nie używa i nie używało.
                                Nie tylko studyjna. Materiały reklamowe robi się często na zdjęciach klienta, a z tymi różnie bywa.
                                Według opinii znajomego fotografa teraz młode wilki nie potrafią sobie radzić ze światłem w studio (bo do tego trzeba odrobinę doświadczenia, sam aparat nie wystarczy) i faktycznie życie to potwierdza: studyjne sesje robione na 1600 ASA już poprawiałem po niedowidzącym artyście.
                                Zdolniacha, nie ma co :-)
                                Dojechałem do 800 i A4 i jest super. A czulszych klisz nigdy nie potrzebowałem i raczej nie będę potrzebował.
                                W teatrach, na koncertach itp bywają wielce pomocne. A w kolorze przy ISO 1600 lub 3200 jeśli ma być jakość to zostaje tylko cyfra.
                                Widzą, widzą... To, że się przesiedli - to jedna sprawa. To, że narzekają na plastikowość bo ślepi nie są - to druga.
                                Rzekłbym raczej że opinie są podzielone.
                                Hi hi, OSIEM zdjęć, bo aura nie dopisała.Za to zobaczyłem coś niesamowitego: parking w Palenicy Białczańskiej KOMPLETNIE PUSTY. Ani jednego samochodu. Do dzisiaj dochodzę do siebie
                                Rzeczywiście nieprawdopodobne. Pustego nie widziałem nawet w drugiej połowie października :-)

Komentarz

Pracuję...
                                X