Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jaka karta do 30D

Mieszany widok

drapolus
    Guest

Domyślnie Jaka karta do 30D

Chciałbym kupić karte 2GB do 30D, nie wiem tylko czy jest sens kupywać super drogą z super extremalną prędkością. Moje pytanie brzmi następująco - czy ktoś wie z jaką maxymalną prędkością 30D przesyła dane do karty.

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Rozumiem że nie chcesz kupować Sandiska Extreme III... w takim razie bierz Ultra II i też powinieneś być zadowolony...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

ja pracuje na jednogigowych Extreme III i sobie je chwale, mam tez dwugigowa kingstona 50X (odpowiednik sandiskowych II) i tez jest dobrze, minimalnie wolniej przy zapisie serii ale trudno to zauwazyc.
    Wiec w sumie nie zrobi Ci roznicy czy kupisz II czy III, grunt to unikac jakichs tanich badziewi w stylu Datexy, szajsexy, i rozne takie inne kotrych cena jest podejrzanie niska

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ostatnio usłyszałem od klienta, że Extreme III i IV lepiej pracują w gorszych warunkach, tzn. przy niższych temperaturach. Ile w tym prawdy to nie wiem. Ja Ultra II używałem z powodzeniem przy -8 stopniach.
    Ślubna
    No i niestety N.

drapolus
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, jednak wolałbym wiedzieć z jaką prędkością 30D przekazuje dane do karty. Fotografuje ptaki i szybkie opróżnianie bufora jest dla mnie bardzo ważne ponieważ - częto robie zdjęcia seryjne. Ultra II oferuje coś ok 8mb/s, mnie przydałoby się troche więcej. Kupiłbym chętnie Extreme III lub IV ale niewiem czy jest sens przepłacać bo aparat może nie wykożystać możliwości tych kart.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page11.asp

Wygląda, że warto kupić Extreme.

drapolus
    Guest

Domyślnie

jotes25 - serdeczne dzięki.
    pzdr.

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Nie wiem czy to się przyda czy nie, ale swojego czasu zrobiłem test przy użyciu najwolniejszego Kingsona 256 Mb (zapis wg. producenta 5Mb/s) i SanDisk'a Extreme III (2Gb). Tą samą scene na trybie zdjęć seryjnych fociłem do zapchania bufora. W momencie jak aparat się zapchał włączyłem stoper i odmierzyłem czas jak upłynie do całkowietego zapisu wszystkich fotek. Oto wyniki:

Kingston - 17 zdjęć o wadze 91,7 Mb zapisał w 38 sekund

SanDisk - 18 zdjęć o wadze 97,1 Mb zapisał w 11 sekund
    Różnica jest jaka jest. Aha dodam że test przeprowadziłem 400D
    Pozdrawiam

drapolus
    Guest

Domyślnie

Ciosna - serdeczne dzięki, teraz to napewno kupię extreme III
    Pozdrawiam:-)

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drapolus Zobacz posta
    serdeczne dzięki, teraz to napewno kupię extreme III
    Też miałem banie czy kupić coś innego czy może Extreme III. Wybór padł na tego SanDisk'a i szczerze go polecam, tylko trzeba uważać na naciągaczy z podróbkami

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów