Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 17-40 w Canon 20D - reportaż

Domyślnie

Niestety, nie jestem w stanie odpowiedzieć pod jakim względem optycznie jest lepszy 16-35 od 17-40, ponieważ nie otrzymałem od znajomego dokładnych danych. Powiedział tylko, że jego ojciec posiada 20D i 16-35 i praktycznie nie ma dystorsji.
    Widziałem tą stronę : http://luminous-landscape.com/review...on-17-40.shtml
    Interesujący test.
    Faktycznie, będe musiał sam zadecydować
    Pozdrawiam i dzięki

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kenso
    ...jego ojciec posiada 20D i 16-35 i praktycznie nie ma dystorsji.
    Akurat dystorsji nie miałem na myśli.

Domyślnie

Heyka,

Mam 20-stkę i 17-40. Używam go non-stopa w górach przy minusowych temperaturach, śniegu, wietrze itp. Jak na razie wszystko ok. Złapałem jedną plamkę na matrycy, której niestety nie da rady przedmuchać gruchą:-))) w czyszczenie nie mam zamiaru się bawić bo jakoś nie wierzę w swoję umiejętności 8) Miałem wcześniej KIT-a i różnice widać
    Kontrast pod światło, kolory i jakość wykonania :P oczywiście.
    Nie zamarz przy kilkugodzinnym użytkowania na -15, troszkę ciężej chodziły pierścienie na obiektywie i wolniej wyświetlacze ale komu to przeszkadza w takich warunkach :wink:
    Jedyną niedopracowaną kwestią to ochrona matrycy, zmiana obiektywu na mrozie, przy silnym wietrze ze śniegiem...jakoś boję się ryzykować z odpinaniem szkła od body. Złapałem już jedną plamkę jak mówiłem i teraz na każdej focie występuje a jakby pojawiło się więcej Tyle zabawy w PS
    Generalnie jest ok!!!
    Polecam nocne foty - na iso 400 i 30 sek. jest bajkowo:
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=586204

Pozdrowionka
    20D+17-40+70-200 f/4+akcesoria
    www.beskidy24.pl

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Ciekaw jestem, czy ta 'miękkość' występuje też przy analogu? EF 16-35 jest obiektywem pochodzącym z roku 2001, a więc powiedzmy sobie szczerze, że nie z generacji 'cyfrowej'.
    Fakt, ale autor wątku szuka szkła do 20D więc lepiej żeby się nastawił na "miękkość".
    Niestety, nie jestem w stanie odpowiedzieć pod jakim względem optycznie jest lepszy 16-35 od 17-40, ponieważ nie otrzymałem od znajomego dokładnych danych
    Optycznie są porównywalne. Zadając pytanie myślałem że masz na myśli jakość w ogóle, czyli nie tylko optyczną ale... wykonania

Domyślnie

Jeśli chodzi o jakość wykonania, to myślę, że tutaj nie ma różnic, przynajmniej rzucających się w oczy. Miałem na myśli jakość optyczną.
    Według mnie jesli ktoś chce brać pod uwagę te dwa obiektywy to najważniejszym kryterium jest jasność. Poza tym różnica w 5 mm ogniskowej, bo przecież 40 mm to już prawie portretówka. Podkreślam prawie. Zresztą w reportażu portrety nawet przy 35 mm powstają.
    Podziękowania dla GrzesiekTKY. Ciekawe doświadczenia!

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Według mnie jesli ktoś chce brać pod uwagę te dwa obiektywy to najważniejszym kryterium jest jasność.
    I to jest chyba jedyne kryterium, dlatego zastanawiałem się o co chodzi z tą jakością.
    Jedyną niedopracowaną kwestią to ochrona matrycy, zmiana obiektywu na mrozie, przy silnym wietrze ze śniegiem...jakoś boję się ryzykować z odpinaniem szkła od body.
    Taki już urok dSLR'ów.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesiekTKY
    Heyka,
    Jedyną niedopracowaną kwestią to ochrona matrycy, zmiana obiektywu na mrozie, przy silnym wietrze ze śniegiem...jakoś boję się ryzykować z odpinaniem szkła od body.
    Zmieniasz obiektywy z otwarta migawka i podniesionym lustrem ?!
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Myślę, że może kupienie 16-35mm w USA byłoby korzystne. Czy ktoś może mi polecić jakiś sklep internetowy. Widziałem cenę w okolicach 1200$. To już coś.
    Jakie są opłaty? Z tego co pamiętam z forum to chyba ok. 8,5% wartości (cło) i przesyłka ok. 40$. Tak?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Myślę, że może kupienie 16-35mm w USA byłoby korzystne. Czy ktoś może mi polecić jakiś sklep internetowy.
    Rozejrzyj sie na forum - jest topic poswiecony wylacznie temu.

Jakie są opłaty? Z tego co pamiętam z forum to chyba ok. 8,5% wartości (cło) i przesyłka ok. 40$. Tak?
    Jw. - dopiero co zakonczyla sie dyskusja na ten temat, nawet na tym podforum.

Gandini
    Guest

Domyślnie Proszę o porównanie 17-40 L do 17-85 IS USM

Witam. Zamierzam kupić obiektyw do 20D.
    Mam w tej chwili na oku 2 ich rodzaje. 17-40 L i 17-85 IS USM.
    Czy możecie mi doradzić czy rzeczywiśćie 17-40 L będzie robił lepsze fotki od 17-85 ?
    Chodzi mi głównie o jakość ( głównie dobrą ostrość) wykonywanych zdjęć. Na pewno jeśli chodzi o funkcjonalność to lepiej się będzie spisywać 17-85 ale jak pisałem wcześniej nie o to mi chodzi. Czekam na rzetelne odpowiedzi. Pozdrawiam...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów