Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 17-40 w Canon 20D - reportaż

Domyślnie 17-40 w Canon 20D - reportaż

Jestem przed zakupem Canona 20D, którego wybrałem po długich analiazach lustrzanek cyfrowych. Biorąc pod uwagę obiektyw, sugeruję się przedziałem ogniskowych, których zazwyczaj używam, czyli 28 mm i 35 mm. Dalej sugerowałem się ceną, czyli do 3500 zł. I tutaj wybór padł na obiektyw Canona 17-40 mm, który ma idealny przedział ogniskowych, natomiast jasność to kwestia zmiany ISO (przynajmniej dla mnie), zatem nie przeszkadza.

I w tym miejscu chciałbym zadać Wszytkim forumowiczom pytanie: jak współpracuje ten obiektyw z tym body? Pytanie jest do osób, które miały w rękach oba te produkty i wykonały tym sprzętem zdjęcia. Pytania nie przesyłam do osób, które miały niesprawny do końca korpus lub nieskalibrowany obiektyw.

Pozdrawiam

[ Dodano: 11-03-2005 ]
    Chciałbym jeszcze dodać, że aparat, jak i obiektyw często będą używane w podróży m.in. w Andach. Z tego powodu sugerowałem się też jakością wykonania.
    Zdjęcia wykonane na takim zestawie będą publikowane, zatem zależy mi również na jakości.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

U mnie zestaw sprawdza się bardzo dobrze chociaz po ostatnim wypadzie w góry mam usyfioną matrycę gdyż nie stosowałem metody "szczelnego worka fioliowego przed wejściem do ciepłego pomieszczenia".
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Chrup
    Guest

Domyślnie

Też mnie to interesuje. Widziałem test tego szkła na luminous-landscape.com. Było dobre (nawet bardzo) na krótkim końcu, za to na długim - tragedia. Albo facet nie złapał ostrości, albo miał walnięty egzemplarz, albo... ten typ tak ma. A może był fanem 16-35 (bo to szkło ocenił dużo lepiej, z drugiej strony jest nieco droższe ). Ciekawy jestem opinii posiadaczy. Może jakieś sample (w szczególności przy długich ogniskowych)?

[ Dodano: 14-03-2005 ]
    Ale z drugiej strony to było dość duże powiększenie, no i 1Ds.. Ciekawe, czy na 20D też jest taka różnica?
    Pozdrawiam wszystkich
    Chrup

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: 17-40 w Canon 20D - reportaż

Cytat Zamieszczone przez Kenso
    I w tym miejscu chciałbym zadać Wszytkim forumowiczom pytanie: jak współpracuje ten obiektyw z tym body?
    Dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez muflon
    I w tym miejscu chciałbym zadać Wszytkim forumowiczom pytanie: jak współpracuje ten obiektyw z tym body?
    Dobrze.
    Muflon, uważaj bo dostaniesz literacką Nagrodę Nobla :wink:
    Pentax K-5 II, Leica M9

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pulitzer murowany

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Muflon, uważaj bo dostaniesz literacką Nagrodę Nobla :wink:
    No ale co można więcej odpowiedzieć na takie pytanie?

Domyślnie

Ostatnio usłyszałem opinię na temat 17-40 i 16-35 mm. Fotografowie zazwyczaj wybierają ten drugi model, ze względu na jasność i jakość. Oczywiście, trzeba wziąć pod uwagę, że ich stać na taki obiektyw, zatem nie brali pod uwagę środków pieniężnych.
    I tu znów może się nasunąć pytanie: nowy 17-40 czy używany 16-35?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fotografowie zazwyczaj wybierają ten drugi model, ze względu na jasność i jakość.
    Ze względu na jasność to OK (jeśli potrzeba) ale jakość? Czy możesz wymienić w czym 17-40 ustępuje jakościowo 16-35?

[ Dodano: Pon 14 Mar, 2005 10:43 am ]
    I tu znów może się nasunąć pytanie: nowy 17-40 czy używany 16-35?
    Moim skromnym zdaniem tu już sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy potrzebne Ci będzie światło 2.8, przy którym, wiem z autopsji, 16-35 jest mięciutki (przynajmniej ten egzemplarz który miałem).
    Ja bym wybierał inaczej, wziąłbym nowy 17-40 (po co ryzykować uzywany 16-35) a za różnicę kupił jasną szeroką stałkę.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Moim skromnym zdaniem tu już sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy potrzebne Ci będzie światło 2.8, przy którym, wiem z autopsji, 16-35 jest mięciutki (przynajmniej ten egzemplarz który miałem).
    Ciekaw jestem, czy ta 'miękkość' występuje też przy analogu? EF 16-35 jest obiektywem pochodzącym z roku 2001, a więc powiedzmy sobie szczerze, że nie z generacji 'cyfrowej'.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów