muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)Zamieszczone przez muflon
muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)Zamieszczone przez muflon
No właśnie - sam jestem przed takim zakupem i czy ogniskowa 100 ci starcza.Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro
Biore pod uwagę:
- Sigma 50 f/2,8
- Canon 100 f/2,8
- Sigma 150 f/2,8
Rozrzut ogniskowych bardzo duży ale jeszcze się nie bawiłem typowymi szkłami MAKRO. Wiem, że do owadów potrzebne jest min. 100 ale ja będę focić przyrodę (kwiaty itp.). Plus dla 100-tki to ogniskowa do portretów i dlategi zapytuję jakie wrażenia i funkcjonalność?
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
Jeszcze nie zdążyłem się porządnie pobawić. Ale z kilku pstryknięć naokoło w domu, to ostrość szokujeZamieszczone przez [DoMiNiQuE
Do tego dokładność AF, zarówno w 10D jak i 20D... mimo milimetrowej GO, AF chodzi jak w zegarku (szwajcarskim :-) ). Pod tym względem to chyba najdokładniejszy obiektyw z moich czterech.
Filip - do kwiatow setka bedzie IMHO idealna, zarowno do ich "portretow", jak i bezwstydnego zagladania im tu i owdzie ;-) Na robalach jeszcze nie testowalem ale obawiam sie, ze te 31cm od plaszczyzny materialu swiatloczulego do punktu ostrzenia przy powiekszeniu x1.0 moze byc troche male i te bardziej plochliwe chitynki beda sie zrywac z kadru w podskokach ;-)
EF 100/2.8 Macro ma dlugosc ~12cm, wiec po odjeciu tego (oraz odleglosci miedzy filmem/sensorem a bagnetem) od tych 31cm wychodzi, ze trzeba sie do modela zblizyc na 18-19cm... nie jest to duzo.
Update: O k...Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
![]()
![]()
Ja niby wiedziałem jaka jest teoria do makro, że GO jest "dość krótka" itp... ale to jednak nie oddaje szoku jakiego doznałem po wypróbowaniu tego ustrojstwa w działaniu
![]()
Póki co to nic z tego nie kapujęW warunkach kontrolowanych (statyw, remote, mirror lockup) jakieś malutkie stokrotki kradzione z łąki wychodzą mi ostre od f/16 wzwyż
W "polu" z ręki - praktycznie nic... Ostatni raz tak się czułem rok temu po kupnie 10D
![]()
Dokladnie tak samo zareagowalem jak Ty :-)Zamieszczone przez muflon
Przy skali odwzorowania 1:1 i powiedzy f/8 zrobienie zdjecia z reki graniczy z cudem - te 'mikro' drzenia aparatu doprowadzaja do szalu ;-)
Do mojego zestawu doszedl 1DsMkII ... niestety na studio mi zabraklo wiec chwilke polezy i poczeka na pelne wykorzystywanie![]()
I co? Tak kupiłeś pierwszy z półki, czy zgodnie z Twoją teorią przetestowałeś najpierw co najmniej 10 egzemplarzy?Zamieszczone przez Vitez
![]()
gdyby ktos cos wiedzial - http://canon-board.info/viewtopic.php?t=3042