A może podpiąć do komputera łatwiej? I dysk większy... (zależy ile czasu kto potrzebujeZamieszczone przez muflon
)
Bocznych sensorow w 10D uzylem kilka razy w pierwszym tygodniu jego uzywania kiedy sie nim bawilem, testowalem itp. Podejrzewam ze w 20D beda rownie przydatne 8)Zamieszczone przez p13ka
my equipment :
EOS3+EOSD60+17-40/4+70-200/4+550EX+Gizto1228+1276M+Ricoh kr5+50/1.7
Mam pytanie do Vtezia. Dlaczego pozbywasz sie Sigmy 18-50/2,8 domyslam sie, ze na rzecz 17-40/4 czy glownym powodem jest duze winetowanie przy 2,8 ? W kazdym razie cos Ci sie w nim nie podoba - a znasz go zapewne z praktyki czy moge prosic o nieco wiecej na ten temat (Sigma 18-50/2,8) nie oczekuje argumentu bo "L" ka jest lepsza, ale rzetelnych uwag na temat.
Eeeee... a spojrzales dokladniej na moja stopke?(o przepraszam, juz nie mam tego szkla w stopce... ale kiedys mialem). Pozbywam sie Sigmy 18-50 3.5-5.6 DC . Nie mam Sigmy 18-50 2.8 EX DC, ani w ogole jej nie mialem w reku i nie znam sprawy z winietowaniem jej przy 2.8 . To sa dwa rozne szkla.Zamieszczone przez Szymański Adam
Wymieniam szklo Sigmy bedace odpowiednikiem kitowego 18-55 na 17-40 4L z powodu: jakosc, jasnosc (dobra jakosc juz przy f4) , E-TTL II .
Gdybym mial Sigme 18-50 2.8 EX do 10D to do 20D tez bym ja wymienil na 17-40 4L . Dlaczego? Roznica jedna dzialke jasnosci - w 20D mozna bez obaw o oczko wyzej podbic ISO, a w zamian zyskuje podawanie odleglosci ostrzenia do E-TTL II, czyli lepsza wspolprace z lampa z 17-40, a szklo to przeznaczone bedzie glownie na imprezy, wesela itp.
Aha... moj nick ma na koncu z nie ź jak widac(forum przyjmuje nicki z polskimi znakami wiec gdybym mial ź to bym mial), tak wiec odmienia sie Viteza a nie Vitezia
![]()
Przepraszam za Nick, ale nie założyłem okularów (naprawdę). A o Sigmę 18-50/2,8 pytałem, gdyż zastanawiam się nad tym szkłem. Na razie 17-40/L muszę przeboleć - zraziłem się, może kiedyś wkręcę do aparatujakiś dobry egzemplarz. Kupiłem 10-22 i wg. mojego subiektywnego testu jest bardziej ostra niż 17-40. Niestety AC ma sporą, ale można ją skorygować w PS bez problemów. Dla takiego kąta można przymknąć oczy na pewne niedoskonałości tego szkła.
Na marginesie czytając posty na forum jakże często napotykam na wręcz odmienne zdania dotyczące tego samego szkła. Jak to możliwe by szkiełko i oko a i nieco matematyki były różne dla różnych szkół!![]()
Po prostu sa rozne egzemplarze, roznej jakosci. to samo pisze sie o niektorych ezgemplarzach Tamrona 28-75 2.8 , podobnie bywa z frontfocus/backfocus w dSLR (glownie 300D/10D/20D bo to najpopularniejsze modele).Zamieszczone przez Szymański Adam
Uzgodnilismy wspolnie ze po prostu kontrola jakosci Canona kuleje... glownie w szklach/body o najwiekszym popycie, ale i wsrod topowych wyrobow zdarzaja sie potkniecia (typu 70-200 2.8 IS L z uszkodzonym IS albo z wielkimi paprochami w srodku).
Dlatego co bardziej doswiadczeni fotografowie przed kupnem szkla typu 17-40 4L albo 24-70 2.8 L znajduja sprzedawce ktory ma kilka egzemplarzy, testuja na szybko wszystkie i wybieraja najostrzejszy...
Ja z drugiej strony ufam ze jak mi ostrosc mojego 17-40 4L nie bedzie odpowiadala to go na inny egzemplarz wymienie.
Vitez, a wlasnie jak ostrosc Twojego 17-40 ?
Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. ;-) Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro![]()
Ostro jedzie do mnie jeszcze... na tyle ostro ze jeszcze go nie mam ale w stopke tak odgornie wpisalem :P .Zamieszczone przez Auwo