sam sobie odpowiedziales.. "ergonomie, drugi przycisk, baterie itd. "Zamieszczone przez Tomasz Golinski
czyli az taki glupi nie jestes![]()
sam sobie odpowiedziales.. "ergonomie, drugi przycisk, baterie itd. "Zamieszczone przez Tomasz Golinski
czyli az taki glupi nie jestes![]()
za duzo filozofujesz i czytasz miedzy wierszami - wrocmy prosze do tematu watku
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jjak najbardziej ciężar tylko dla ciężaru. Lekki aparat jest bardziej podatny na drgania - np. stosunek masy lustra to całości ale nie tylko to. Ciężki aparat trudniej podnieść ale podniesiony jest bardziej stabilny, może troche "pływać" w słabej ręce ale eliminuje najgorsze czyli drobne drgania (np. ręki człowieka na kacu ;-) ) i drobna podpórka łokcia może być rewelacyjnie skuteczna. Większość "poruszonych" zdjęć to drgania wiec... cięższy = lepszy (wszystko w granicach rozsądku). W niektórych zastosowaniach aparat specjalnie się dociąża do wagi nawet kilkuset kilogramów
Oczywiscie masa aparatu nie ma dużego znaczenia w połączeniu z kilkakrotnie cięższymi obiektywami - mam np. 35-350L i całość jest równie i wystarczająco ciężka z 300D, 10D i 20D.
Pozdrawiam,
Janusz
A mój zestaw to 10D z gripem,17-40L, 28-135 IS, 70-300, 50/ 1,8, 550EX i 300 D +18-55. Kilka kart CF ,kilka lamp elfo, pare teł, w szafie leży D1X i czeka na kupca.
Wybiła godzina pychy ....![]()
stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszego w moim życiu zestawu dSLR:
Canon EOS 20D
Kit Canon EF-S 18-55
Kingston 512MB Elite Pro
Planuję zakup
Tamrona 28-75/2.8
oraz Sigmy 270-200/2.8
a jak nie to Canona 17-40/4
Ze starych dobrych czasów analoga mam jeszcze
Canon EOS 50 - ech to jest sprzęt
i KIt 28-80 USM
i więcej nic nie mam bo mnie okradli
ale teraz to mi zwisa, jestem w niebie![]()
wiem ze to nie jest mile pytanie, ale w jakis sposob cie okradli? zostawiles sprzet i ktos sie do niego przykleil?
coś w tym stylu,Zamieszczone przez ryhu
robiłem zdjęcia u przyjaciela na ślubie i w czasie wesela pobiegłem za parą młodą udającą się chyba na sesję do fotografa przy kolumiencezrobiłem sporo fajnych zdjęć, o których nie mieli pojęcia, ale jak wróciłem, to w miejscu, gdzie zostawiłem część sprzętu już go nie było
, trwało to może 10 minut, a sprzęt był schowany w przedsionku domu weselnego...
"a to Polska właśnie.."![]()
Dobra, to i ja sie dopisze do tego topicu, chociaz nie bardzo jest o czym pisac
Body:
Canon EOS 20D
Szkla:
1. Sigma 50/2.8 Macro
2. Tamron 28-75/2.8
Akcesoria:
UV Hoya S-HMC 67mm (do Tamrona)
SanDisk Ultra II 1GB
i to tyle...![]()
W planach:
(najblizszych, tzn. do konca roku)
1. zmiana Sigmy 50/2.8 Macro na Canona 100/2.8 Macro
2. PolCir B+W MRC 67mm (do Tamrona)
3. Plecaczek LowePro
(troche dalszych... prawdopodobnie wiosna)
tele ~200/300mm... ale nie moge sie jakos zdecydowac ktore
statyw Manfrotto
(duzo dalszych... prawdopodobnie na wakacje)
17-40/4L
moze jakis maly kompakcik na okazje, na ktore nie oplaca sie brac kilogramow sprzetu ;-)
Ja Ci radzę stałoogniskowy (!!!) EF 200/2.8L USM. Tutaj możesz znaleźć jego porównanie ze słynnym i taniejącym coraz bardziejZamieszczone przez kavoo
zoomem EF 70-200/4L