Czacha, a co ma waga do krecenia filmów?
Tu chyba chodzilo o skontrastowanie - amarorzy chca, zeby aparat krecil filmiki i miesicl sie w kieszeni, a Ci co chca czegos wiecej wola ciezszy aparat.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale to jest tylko moja interpretacja![]()
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Zgoda, ale ja chce zeby aparat robil jak najlepsze zdjecia i byl jak najlżejszy. Nie rozumiem w zwiazku z tym polowy dyskusji. Po zabawie sprzetem Muflona przez 2 minuty mialem dosc.
Na kożyść gripa jeszcze przemawia przycisk portretowy, przy pionowym kadrze jest po prostu nie zastąpiony. Pewność chwytu i wygoda, a nie gimnastyka z paluchami
Mój grip żyje na body i nie widze najmniejszego powodu żeby go zdejmować.
Pozdrawiam
Tomku, jak nie rozumiesz o czym piszemy, to przeczytaj raz jeszcze.. a jak to nie zda egzaminu to jeszcze raz.. i jeszcze... za ktoryms napewno zalapiesz ;-)
A to czy grip jest potrzebny czy nie, to kwestia indywidualna, o czym powtarzam od zawsze.
Niestety, z lektury nic nie wynika. Widocznie jestem głupi. Wciąż nie rozumiem, jaka ma być zaleta posiadania ciężkiego aparatu. Rozumiem ergonomie, drugi przycisk, baterie itd. ale ciężar tylko dla ciężaru?
Dajcie spokójZamieszczone przez Tomasz Golinski
Ta dyskusja naprawdę nie ma sensu - każdemu według potrzeb. Komuś 300D bez gripa leży w ręce idealnie, a ktoś inny 1Ds będzie dociążał ołowiem :wink: żeby mu bardziej pasowało, albo balansowało 600-tkę. I niech tak zostanie
![]()
Dobre!Zamieszczone przez muflon
A jeszce nie ktorzy beda urywac wbudowana lampe i LCD, zeby 300-tka byla lzejsza. Tez to uszanujmy![]()
A swoją drogą, tak sobie myślę, że gdyby jakas firma zrobiła aparat z matrycą APS Canona, niewymiennym obiektywem - ot, powiedzmy ekwiwalent 28-135 IS, bez możliwości podpięcia gripa, z "podglądem na LCD" itp. - za rozsądną cenę, to mógłby być naprawdę przebój.Zamieszczone przez eternus
A wedlug Ciebie ta rozsadna cena, to ile?Zamieszczone przez muflon