u mnie sie troszke pozmieniało 1d mark 2 padło, migawka do wymiany co się finansowo nie opłaca..
6d zamieniłem na 5d3 ze wzgledu na af i raw wideo ktore w 6 kulało i zapis ograniczał
pozbylem sie standard zooma na rzecz samyanga vdslr 35 i 85 t1.5
i zostalo 16-35 2.8l ii i 70-200 2.8l i 580ex2
mysle ze sprzętowo jestem juz spełniony
ps. dobre sobie każdy tak mowi a pokryjomu odkłada na nowe zabawki o których jeszcze nie wie że je chce![]()
To i ja w ramach swojego pierwszego postu coś napiszę o swoich zabawkach.
Aparaty:
Kodak Vollenda 620
Canon 30d +grip
Canon 7d II +grip
Szkła:
Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS
Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 II IS
Canon EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS
Canon EF 35mm f/2 IS
Canon EF 50mm f/1,8 II
Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS
Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS
Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS II
Sigma DC 17-70mm f/2,8-4
Zeiss Biometar 120mm f/2,8
Meyer Optik Telemegor 300mm f/4,5
Farfocle:
Jakaś lampka, jakieś filtry itd.
Plany na przyszłość?
C 70-200 f/2,8 L II i pełnia szczęścia pod APSC.
Jestem entuzjastą, nie zarabiam na tym. Lubię sięgać daleko, więc APSC. Tak, wiem. To tylko crop z FF, ale za to napakowany rozdzielczością (z 7dII przynajmniej) i mogę dodatkowo wywołując RAWy cropować z cropa jeśli za daleko -zwłaszcza w górach, kiedy nie zawsze można dozoomować nogami. Taki "bezstratny" TC 1,6x "Bezstratny", bo niby niższe efektywne ISO, ale ja zdjęcia i tak robię w dzień, a światłosiła zostaje ta sama.
Jeżeli kiedyś zapragnę lepszego bokehu, cieniutkiej głębi ostrości przy szerokich kątach -ominę FF szerokim łukiem i od razu rzucam się na MF. Prawdopodobnie Pentax 645Z medium format albo zostanę przy moim Kodaku, bo klisza wraca moi drodzy![]()
Mój aktualny zestaw to: Canon 6D, obiektywy: Canon EF 35 mm f2 IS USM, CZ 50 mm 1.4, Canon EF 200 mm f 2.8 L USM.![]()
Moja droga fotograficzna jest ciut inna od typowego fotografa. Zazwyczaj fotografowie dążą do coraz to nowszych rozwiązań.
U mnie droga była lekko kwadratowa.
Na początku był nówka Canon 300D, ale się po 5 latach rozpadł ze starości...
Skoczyłem na Canona używkę 600D, którego miałem chwilę i bylem z niego bardzo zadowolony
Zachęcony postępem zmieniłem go na używkę Canona 5D (czyli pierwsza cofka)
Niezbyt zadowolony z ostrości 5D zmieniłem go na używkę 1Ds MK1
Ale iso było słabe na 1Ds MK1 to go zmieniłem na używkę 1Ds MK2
Tu było prawie super, ale po pewnym czasie 1Ds MK2 zaczął gubić ostrość to go zmieniłem na nówkę Canon 6D
6D miał super iso, ale ciężko z trafianiem AF, w ogóle obrazek mi się nie podobał, to go zmieniłem na używkę 1D MK4
Przez chwilę pojarałem się 1D MK4, ale nie podobał mi się crop 1.3 to go zmieniłem na nówkę 5D MK III z 85mm 1.2 II
5D MKIII miał super iso i nawet fajny obrazek, ale celność z 85mm 1.2 ok 40%, do tego obrazek podobny jak w 6D na dłuższą metę zacząl mi przeszkadzać, więc go zmieniłem na używkę 1Ds MK III po wymianie migawki i ...
wreszcie jestem zadowolony)))))
Wszędzie dopłacałem astronomiczne kwoty..., żyłem na bułkach dosłownie...
Ps. z obiektywami był na mojej drodze nie mniejszy piernik niż z body..., ale to już na oddzielny post...
Pozdrowienia
Ostatnio edytowane przez Metadon ; 08-08-2016 o 10:44
Wiec chyba ja pierwsza w 2016
Nie chwale sie ale moze ktos akurat czegos nie ma a chce kupic wiec moze zapytac jak owy sprzet sie sprawuje.A kto ma to wie
Canon 5D mark II
Canon 5D mark III
Canon 35mm f/1.4L
Canon 85mm f/1.2L
Canon 24-70 f/2.8L mark II
Canon 70-200mm f/2.8L bez stabilizacji
Canon 15mm f/2.8 fisheye
Canon 100mm f/2.8L macro
Ostatnio edytowane przez Kameleon1 ; 08-08-2016 o 18:29
Metadon, a ja mam wrażenie, że po prostu nie naumiałeś sie tych aparatów bo 5D i 6D to znakomite puszki, a narzekać na AF w 6D może chyba tylko ten kto nie wie jak go używać :P obrazek w obu jest tak plastyczny i tak łatwo można go obrabiać, o ew. kalibracji np barw w samym aparacie nie wspomne że nie wiem czego Ci brakowalo. To troche tak jak "kupilem Gibsona LP Standarda ale mostek mi przeszkadza, wiec moze lepszy bedzie R8"wyczuwam bardziej pasjonata sprzetu i zabawek niz zdjęć
co w sumie też jest spoko
![]()