Zamieszczone przez oskarkowy
No widzisz... ja to szklo biore z mysla o 20D... na fullframe nie czulbym potrzeby posiadania az 20mm(17mm na kliszy przeraza
).
Zamieszczone przez oskarkowy
No widzisz... ja to szklo biore z mysla o 20D... na fullframe nie czulbym potrzeby posiadania az 20mm(17mm na kliszy przeraza
).
17mm to przegięcie. Musisz mieć idealnie zestawiony kadr, żeby nic się nie działo. I do tego idealnie w pionie, albo idealnie w górę. Chwila nieuwagi i dzieją się takie historie:Zamieszczone przez Vitez
Z 20mm jest inaczej. Jeśli uważasz na obiekty po bokach kadru i szkło jest dobrze skorygowane, to jest to rewelacyjna ogniskowa do niecodziennej reporterki. Do tego, jeśli opanujesz kaprysy szkła, to z jego wad możesz spokojnie zrobić zalety. Tylko musisz ludzi przyzwyczaić do takich "efektów".
A mnie się na przykład nie podoba ogniskowa 35mm, choć oczywiście 35/1.4 to kawał rewelacyjnego szkła.
Jarek
Vitez, to teraz do zestawu marzen brakuje Ci tylko body na 1d![]()
jako ze jestem poczatkujacym skromnie - 50/1.4![]()
a w porownaniu jakosci 50 1.8 i tej sigmy co wg was stoi wyzej - pomijam rozne ogniskowe - chodzi tylko o jakosc wykonania/jakosc zdjecia
Zamieszczone przez GrzesiekK
Jeszcze 35 1.4 , 135 2 L , moze zamiana 85 1.8 na 85 1.2L ... potem jakas 150tka albo 180tka macro .
A body... czekam co tam Canon nowego wypusci, potem poczekam az toto nowe stanieje (stawiam na ok pol roku jak to z 1D MkIIN czy 10D/20D bywalo) i wtedy moze ...
A jak nic nowego nie bedzie ciekawego to w 1DMkIIN brakuje mi tylko eyecontrol - przebolejea nuz ktos bedzie sprzedawal za dobra cene i przesiadal sie na jakas nowosc.
to ja po raz kolejny w ramach konsekwencji rozwoju swojego systemu Canona kupiłem... hassela 500 cm. teraz tylko krwawica na obiektyw zeiss'a, który wbrew wyobrażeniu popmart'a o zeiss'ie nie jest made in DDR i... ma nieco inną plastykę ;-) cholera, mogłbym Lkę kupić... ale za bardzo kwadraty lubięnie mogę się tylko zdecydować bo stać mnie tylko narazie na jeden czyli standart (a może nieco więcej czyli 120-150) czy portret (180). a mogło być 85L ;-)
a zamiast 20-tki sigmy jednak jedzie do mnie 50tka sekkora czyli nieco więcej mm przeliczając bo circa 22-24. za to średnica filtra konsekwentnie 77 czyli polary cookiny uv'ki z canona niezmiennie pasują... manualne, więc bez bólu, że mi autofokus świruje ;-)
gra i buczy bebop
wiesz, myślałem nad tym. ale hassel i mamiya mają coś w sobie (dla mnie). horseman to już kobyła, zanim zrobisz zdjęcie to przepuchlina ;-) muszę do 4x5 dojrzeć. nie robię architektury ani makro, więc pokłony mnie nie kuszą aż tak... w każdym razie kierunek jest obrany: analogowo średnio. ostatnio erbeka głownie 7x7 polaroidem pstryka. coś*mnie te kwadraty wkręciły...
gra i buczy bebop
Witam
To może i ja napisze o czym myśle (w kolejności nabycia). Tak więc najpierw moja tematyka fotograficzna - przyroda oraz fotografia w warunkach ekstremalnych. Główne rejony w których fotografuje to Arktyka i z nadzieją, że wyapli Antarktyda. A w co chcę się wyposażyć:
1. Sigma 100-300/4
2. Tele Sigma 1.4x
3. EOS jakiś stary typu 50 lub 30
4. Jakieś macro Sigmy (150 lub 180)
5. Sigma 120-300/2.8
6. Tele Sigma 2x
7. Jakas cyfra jak wejdzie nowa to EOS 20D lub jak będzie tania to ta nowa
8. no i na koniec Sigma 300-800/5.6
Przyda się jeszcze jakiś jeden statyw, plecak, skrzynie transportowe itp
A to co mam teraz to widać w stopce.
Mateusz Moskalik
![]()
http://www.arktyka.org.pl, http://www.wild-arctic.eu
Canon 5D + obudowa Ikelite + Ikelite DS51, Sigma 24/1.8 EX, Sigma 70-200/2.8 EX, statywy GIOTTO's, plecaki Lowepro, skrzynie transportowe PELI