Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Co nakręcić na Tamrona 28-75?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja powiem tak: pogarszanie jakości zdjęć przez filtry to generalnie są mity. W ostatnią niedzielę nakręciłem na szkło ruski filtr szary ND8, następnie, na holderze, 3 prostokątne plastikowe kolorowe połówki PPL i dodatkowo domknąłem przesłonę F/22 i uzyskany obraz wciąż był ostry. Rzeczywisty problem z tanimi bezpowłokowymi filtrami UV sprowadza się do tego że koszmarnie łapią bliki oraz flary i potrafią też czasami psuć kolory i kontrast. No chyba że ktoś chce oglądać zdjęcia w na monitorze w powiększeniu 400% lub odbitki pod mikroskopem....
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 14-06-2007 o 11:28
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mit czy nie mit - ja mialem zle doswiadczenia i od tego czasu uv zakladam tylko w ostatecznosci.. by jakos to zobrazowac apraszam tu - http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=45

moze to wina konkretnego filtra ktory mialem (nie)szczescie posiadac, ale i tak skutecznie zniechecilo mnie do stosowania wszelkiego rodzaju "ochrony szkiel".. od tego czasu soczewki chroni dekielek i nic im nie dolega :grin:

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

O mateczko.. ale to jakis straszny filtr musiał być..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

dlatego doslownie "nauczyl sie latac" ;-) a mnie odzwyczail od obsesji chronenia szkiel ;-) .. to ostatnie to poniekad "efekt uboczny" ale nie chce ryzykowac, ze jeszcze kiedys trafi mi sie taki "wybitny" egzemplarz :wink: .. tymbardziej, ze soczewkom to do tej pory nie zaszkodzilo 8)

Początki nałogu

Domyślnie

Ja generalnie nie używam filtrów UV - wg mnie dobre obiektywy mają wystarczające powłoki ochronne. A co funkcji ochrony to DoMiNiQuE ma świętą rację - noś zawsze osłony przeciwsłoneczne i zainwestuj w dobrą torbę (cena np markowej Lowepro Nowa 3 AW to cena 2-3 filtrów).
    A jak ma ci się uszkodzić sopczewka przy upadku to i tak się uszkodzi - zwłaszcza w plastikowych obiektywach.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Zablokowany

Domyślnie

Kolega z pracy na wakacjach schylił się i wiszący na szyi canon z 28-75 centralnie walnął w narożnik betonowego ,,czegos'' - efekt? Rysa na soczewie. Osłona nie ochroni ci szkła na 100 procent. Argument, że 28-75 to tanie szkło jest tak trafny jak stwierdzenie, że nie warto ubezpieczać mieszkania w bloku od pożaru, bo do jednorodzinny jest droższy...

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

też uważam że filtry UV nie pogarszają jakości... no chyba że jakiś źle zrobiony

ja używam z tamronem UV Hoya i jest OK

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów