Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: 400d i wyświetlanie ogniskowej

Zablokowany

Domyślnie

dla mnie jest bezsensem myslenie o tym,na jakiej ogniskowej robie zdjecie. przeciez widzisz kadr w wizjerze - jak pasuje,to robisz zdjecie,jak nie-przekadrowujesz. na cholere ci wiedziec,czy to ogniskowa 50 mm czy 80 mm ? po co? jak ci pasuje obraz-naciskasz spust.a nie myslisz "nie,chcialem zdjecie na innej ogniskowej". po co????? jakie to ma znaczenie?

Coś już napisał

Domyślnie

Po to, żeby łatwiej było stosować zasadę odwrotności czasów choćby.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuri47 Zobacz posta
    Po to, żeby łatwiej było stosować zasadę odwrotności czasów choćby.
    zasada odwrotnosci...od poprawnej ekspozycji masz swiatlomierz,a jak ktos nie masz na tyle doswiadczenia i obycia z aparatem,zeby wiedziec ze ponizej pewnych czasow zdjecia sa poruszone... to wychodza takie pomysly jak wyswietlanie ogniskowej.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    zasada odwrotnosci...od poprawnej ekspozycji masz swiatlomierz,a jak ktos nie masz na tyle doswiadczenia i obycia z aparatem,zeby wiedziec ze ponizej pewnych czasow zdjecia sa poruszone... to wychodza takie pomysly jak wyswietlanie ogniskowej.
    Ja amator niedzielny, pokornie biję się w pierś i melduję posłusznie, że żadne pomysły jak wyświetlanie ogniskowej nie przejdą już przez mą myśl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Po co ? Chociażby po to, żeby wiedzieć nie obracając aparatu i obliczać na oko między widełkami. Idąc Twoim tokiem rozumowania po co w ogóle takie bajery jak cyfrowe aparaty, komputery itd. itp.

Dla mnie postęp i innowacje to ulepszanie komfortu i wygody użytkowania i - naturalnie - masa mniej lub bardziej potrzebnych gadżetów.

ps. oj iso by się też przydało
    Ja amator niedzielny, pokornie biję się w pierś i melduję posłusznie, że żadne pomysły jak wyświetlanie ogniskowej nie przejdą już przez mą myśl
    Mam wrażenie że do sprawy podszedłeś zbyt osobiście. Taki parametr jest po prostu zbędny. Nie ma on żadnego istotnego znaczenia przy robieniu zdjęcia. Wręcz może powodować, że zamiast skupiać się na tym co rzeczywiście chcemy mieć w kadrze, będziemy się starać nawet podświadomie dopasowywać jakieś określone ogniskowe. Co do postępu i innowacyjności to to rozwiązanie nie ma żadnej z tych cech . Zwłaszcza że dla mnie postęp i rozwój nie ma nic wspólnego ze zwiększniem ilości zbędnych funkcji.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-06-2007 o 02:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie no to żart był naturalnie liczyłem bardziej na odpowiedź: "tak da się", lub "nie, nie da się"

pozdr.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie no to żart był naturalnie liczyłem bardziej na odpowiedź: "tak da się", lub "nie, nie da się"

pozdr.
    Nie da się .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i bardzo dobrze

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

wszystko się da
    trzeba tylko stworzyć nowy wyświetlacz i nowy soft
    czyli da się
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Dopiero zaczyna Awatar inferno
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

czytajac kolejne wypowiedzi za najwazniejszą uznalam sprawe nadmiaru informacji. Faktycznie gdyby mialo byc na wyswietlaczu wszystko napisane (co byloby mozliwe) moglby sie zrobic niezly bajzel to chyba przyswiecalo projektantom softu

A poza tym wyswietlenie informacji o ogniskowej byloby prawdopodobnie i tak nieco bledne... Wiec mozna samemu sobie spojrzec na obiektyw i pi razy drzwi, ale widac

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów