Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Filtr UV pogarsza ostrość zdjeć???

!_Rafal_!
    Guest

Domyślnie Filtr UV pogarsza ostrość zdjeć???

Witam!
    Mam Canona 350D i obiektyw Tokina 28-80 F 2.8. Na obiektyw założyłem filtr Hoya UV HMC Super.
    Pokrótce opiszę mój problem.
    Zdjęcia robione przy pomocy Tokiny od samego początku były nieostre, znacznie lepiej sprawował się „kitowy” (od analogowej lustrzanki) obiektyw Canona Ultrasonic 28-80 f. 3.5-5.6. Zdjęcia robione za jego pomocą były widocznie ostrzejsze niż te z Tokiny. I gdy już pogodziłem się z faktem ze będę musiał zainwestować w jakiś „profesjonalny” obiektyw Canona do cyfrówki, wczoraj na działce :-) dokonałem „przełomowego” odkrycia. Zdjąłem po prostu filtr UV i zrobiłem kilka zdjęc bez żadnego filtra.... i... kurcze! - jak bym aparat wyjął z worka foliowego. W końcu widzę za co zapłaciłem te parę złotych więcej zaopatrując się w obiektyw Tokiny.
    I teraz moje pytanie:
    Filtr HOYA HMC Super (77mm) nie jest uważany za taki znowu najgorszy filtr, a znacznie pogarszał ostrość zdjęć. (testowałem ostrość robiąc zdjęcia gazety, oraz twarzy mojej wyrozumiałej żony :-) ) na różnych przysłonach i ogniskowych – wynik zawsze ten sam – zdjęcia z filtrem były po prostu nieostre) W czym leży więc problem. Czy zakup jeszcze droższego filtra rozwiąże sprawę czy może właśnie kupić tańszy bo problemem jest za duza ilość powłok antyrefleksowych...?

A... jeszcze jedno. Na obiektywie „kitowym” mam najzwyklejszy filtr Hamy UV – i tu nie było żadnej różnicy czy robię zdjęcia „z” czy „bez” filtra...

Domyślnie

Jedne szkła gorzej inne lepiej odczuwają obecność filtra, zawsze używałem filtrów z obiektywami, ale teraz stwierdziłem, ze dość tego i do 24-70L i 85L nie dokręcam niczego.
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Nie znam tej tokiny, ale czy nie jest tak, ze przednia soczewke ma osadzona gleboko a Ty nakreciles filtr, nie zalozyles oslony przeciw slonecznej i lapales boczne swiatlo na filtrze? - spadek kontrastu i kiepskie kolory murowane.

!_Rafal_!
    Guest

Domyślnie

Słońce miałem z tyłu i z półtyłu, osłona nakręcona...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ta tokina jest straszliwie wrażliwa na cokolwiek padającego z boku. Sama osłona nie zawsze wystarczy. Jakiekolwiek światło z boku i już kontrast leci na łeb na szyję.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A ostatnio było tu sporo dyskusji na temat UV.

np. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=22906

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O filtrze... na obiektywie... a zalozony w dziale Canon dSLR ?!
    I to tuz po tym jak bylo sporo o filtrach UV bardzo niedawno?
    Janusz podal linka - zamykam i przenosze.

Uprawnienia umieszczania postów