W!
@Marekb
nie jestem po mechanice, aczkolwiek zagadnienia mechaniki nie są mi obce...
Tak, zgadza się, przy***m się. Mechanika, jako nauka ścisła operuje pewnym określonym i jednoznacznym językiem - polskim technicznym. Wymagane jest posługiwanie się nim w np.: pracach i publikacjach o charakterze naukowym, artykułach, ekspertyzach itp. Nie stosując się do tych zasad, wprowadzając swoje określenia - bo i tak (chyba) inni się domyślą - zaczyna się robić zupełnie niepotrzebny śmietnik.
Jest to forum sprzętowe - techniczne, więc jeszcze raz proszę wyrażajmy się precyzyjnie, zgodnie z obowiązującą terminologią. Oczywiście nie jest to recenzowane czasopismo, więc nie zaszkodzi czasami ująć cos "bardziej obrazowo", zwłaszcza dla mniej zorientowanych w temacie. Niemniej gdzie tylko się da należy używać poprawnych technicznie określeń - podanych np.: w normach - chociażby aby zaznajomić z nimi nowicjuszy.
P.S. Wiedzę, w szczególności techniczną, zdobywa się w odpowiednich szkołach (z reguły potrzeba też włożyć sporo pracy własnej) i dzięki lekturze literatury. Internet, pełen bełkotu typu: chyba... wydaje się... może... IMO, IMHO... NIE JEST niestety najlepszym miejscem do pogłębiania wiedzy z zakresu nauk ścisłych.
Przepraszam pozostałych czytających za OT, zresztą jest mi zupełnie obojętne czy dostanę warna, bana, czy jeszcze coś innego.
Pozdrawiam