Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: co wybrać? canon, a może sigma

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar kolak

Domyślnie co wybrać? canon, a może sigma

zastanawiam się co było by dla mnie najlepszym wyborom co do obiektywu

wiec na wstępie -

PRZEZNACZENIE
    - wnętrza
    - krajobraz
    - miejskie zaułki
    - i na koniec może jakieś sesyjki

MAM JUŻ
    body 350D
    sigme 70-300 APO
    canona 50/1.8
    starego canona 28-105 II USM
    KIT II

CO BIORĘ POD UWAGĘ:
    - Canon EF-S 10-22 f/3.5-4.5 USM (cena około 2 500 zl)
    - Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM (cena około 2 000zł)
    i na koniec pod dużym znakiem zapytania z powodu ograniczonych funduszy
    - Canon EF 17-40 mm f/4L USM (cena około 2 800zl)

nie mogąc się zdecydowoś postanowiłem zasięgnąć opini forowiczów
    z góry dziekuje
    EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
    g9

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No to masz problem... Według mnie postawił bym na canon 17-40 4L. jest to swietne szkło ostrość Af i jakość. Sigmy jakos nie brał bym pod uwage co do canon 10-22 to masz gwint EF-S a gdy zmienisz sprzęt to moze niepasować i to jest jego wada a na pełnej klatce bedzie winietował... Możesz troche poczekać i kupic 17-40 L a na allegro widziałem nówke z gwarą za 2200-2300. Tak więc dasz rade

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    No to masz problem... Według mnie postawił bym na canon 17-40 4L. jest to swietne szkło ostrość Af i jakość. Sigmy jakos nie brał bym pod uwage co do canon 10-22 to masz gwint EF-S a gdy zmienisz sprzęt to moze niepasować i to jest jego wada a na pełnej klatce bedzie winietował... Możesz troche poczekać i kupic 17-40 L a na allegro widziałem nówke z gwarą za 2200-2300. Tak więc dasz rade
    Panie kochany, ale Ty herezje prawisz... Canon'a 10-22 nie podepnie w życiu pod FF, więc problem winietowania jest wyeliminowany. EF-S nie podepniesz pod EF. Tyle

P.S. 17-40/4L można wyjac za 2,5k plnów.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    (...) gwint EF-S (...)
    Proszę o wyjaśnienie co to jest za gwint i w jakiej normie jest opisany. PN? BN? ISO? IEEE? a może wymyślił go wujek władek ze wsi?
    Bo są gwinty metryczne, calowe, edisona, grubo i drobnozwojowe, lewe, prawe itd. itp., ale o czymś takim nigdy nie słyszałem...

A poważnie to na przyszłość radzę się precyzyjnie wyrażać i nie mylić gwintu z wielowypustem i bagnetem.
    Pzdr!

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    W!
    Proszę o wyjaśnienie co to jest za gwint i w jakiej normie jest opisany. PN? BN? ISO? IEEE? a może wymyślił go wujek władek ze wsi?
    Bo są gwinty metryczne, calowe, edisona, grubo i drobnozwojowe, lewe, prawe itd. itp., ale o czymś takim nigdy nie słyszałem...
    zapewne przyzwyczajenie z czasów M42 aparaty 'kiedyś' takich używały

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

W!

Pzdr!
    no fizykę i technikę to miałem dawno ale EF-S to raczej podstawa canonologii. tez sie ostatnio borykam z wyborem szerokiego i kata. zestawienia porównawcze canona 10-22 i sigmy robie to mi wychodzi prawie na to samo jedno ma minusy i drugie tylko w trochę innym dziedzinach. nie mam w planach kupowania w najbliższymi czasie 5d. interesują mnie oprócz krajobrazu także śluby i wesela wiec totalnie nie wiem. robiłem już 17-40 i ma super AF w ciemnych pomieszczeniach. a 10-22 nawet nie macałem ale pamiętam jeszcze co to ultraszeroki kąt.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

W!

A poważnie to na przyszłość radzę się precyzyjnie wyrażać i nie mylić gwintu z wielowypustem i bagnetem.
    Pzdr!
    widzę żeś po jakijś mechanice, czy czymś podobnym... ale gdzieś wielowypust w mocowaniu obiektywu znalazł...??

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Pzdr!
    przypie...lasz się
    nie umiesz się wypowiedzieć na temat a koniecznie musisz coś napisać?
    jak masz potrzebę pisania bez sensu to może załóż sobie jakiegoś bloga
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

@Marekb

nie jestem po mechanice, aczkolwiek zagadnienia mechaniki nie są mi obce...

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    przypie...lasz się
    nie umiesz się wypowiedzieć na temat a koniecznie musisz coś napisać?
    jak masz potrzebę pisania bez sensu to może załóż sobie jakiegoś bloga

Tak, zgadza się, przy***m się. Mechanika, jako nauka ścisła operuje pewnym określonym i jednoznacznym językiem - polskim technicznym. Wymagane jest posługiwanie się nim w np.: pracach i publikacjach o charakterze naukowym, artykułach, ekspertyzach itp. Nie stosując się do tych zasad, wprowadzając swoje określenia - bo i tak (chyba) inni się domyślą - zaczyna się robić zupełnie niepotrzebny śmietnik.
    Jest to forum sprzętowe - techniczne, więc jeszcze raz proszę wyrażajmy się precyzyjnie, zgodnie z obowiązującą terminologią. Oczywiście nie jest to recenzowane czasopismo, więc nie zaszkodzi czasami ująć cos "bardziej obrazowo", zwłaszcza dla mniej zorientowanych w temacie. Niemniej gdzie tylko się da należy używać poprawnych technicznie określeń - podanych np.: w normach - chociażby aby zaznajomić z nimi nowicjuszy.

P.S. Wiedzę, w szczególności techniczną, zdobywa się w odpowiednich szkołach (z reguły potrzeba też włożyć sporo pracy własnej) i dzięki lekturze literatury. Internet, pełen bełkotu typu: chyba... wydaje się... może... IMO, IMHO... NIE JEST niestety najlepszym miejscem do pogłębiania wiedzy z zakresu nauk ścisłych.

Przepraszam pozostałych czytających za OT, zresztą jest mi zupełnie obojętne czy dostanę warna, bana, czy jeszcze coś innego.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W!
    Przepraszam pozostałych czytających za OT, zresztą jest mi zupełnie obojętne czy dostanę warna, bana, czy jeszcze coś innego.
    Ode mnie dostaniesz wsparcie moralne za to co napisałeś (i być może nas obu "zbanują za OT")...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów