"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Była ostatnio mowa na ten temat
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=22735
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=22776
pzdr
Canon
Jak najbardziej się zgadzam, iż jest to świetny obiektyw jakościowo najlepszy z tych wymienionych. Tyle ze dwa pierwsze mają nieco inne zastosowanie niż ten.
I tu autor wątku powinien się najpierw zastanowić czy chce mocno szeroki kąt mieć do dyspozycji czy też nie ma tej potrzeby. Dysponuje 18-55 czyli mniej więcej orientuje się jak wyglądać będzie zakres 17-40. Jeśli na to pytanie sobie odpowie to sprecyzuje swoje wymagania i już będzie wiedział co kupić.
Natomiast co do poruszanego ciągle przy okazji szerokich szkieł 5D. Jeśli ktoś myśli o zakupie tego aparatu w przeciągu paru miesięcy czy roku to faktycznie nie ma co się ładować w EF-S ale jeśli to tylko luźna myśl na zasadzie może kiedyś moim zdaniem nie powinno to mieć wpływu na to jakie szkło wybieramy dziś do aparatu z cropem. Crop z rynku nie zniknie w ciągu najbliższych paru lat i zawsze można szkiełko odsprzedać jak już nie będzie potrzebne.
Ostatnio edytowane przez Zigi ; 08-06-2007 o 09:02
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Może się narażę, ale według mnie nie ma co człowiekowi mącic w głowie FF - minie jeszcze co najmniej 2-3 lata, kiedy ceny uzywanych 5D spadną do osiagalnego przez przecietnych amatorow poziomu (i to pod warunkiem, że konkurencja sie trochę postara i SONY lub FUJI wyprodukuje matryce FF).
Jeśli brakuje Ci szerokiego kata za rozsądne pieniądze to polecam Tokine 12-24 (max 1500 za uzywaną)
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
ja tam uważam, że UWA takie jak te T12-24, C10-22, S10-20 to już wyższa szkoła jazdy, to nie są szkła do "ogólnych", "różnorodnych" zastosowań - a takie wymienił autor postu, tu trzeba wiedzieć na 200%, że chce się takie szkło;
zakres ~12-20 na cropie to naprawdę cholernie szeroko, do krajobrazu super, ale to tylko 1/4 z zastosowań opisanych przez kolaka;
MZ - wypożycz sobie sigme 10-20 z centrum, zobacz z czym to sie je, zakres 17-40 masz już w przybliżeniu w kicie to ją z kitem porównaj;
jak sie naprawdę zdecydujesz na ultraszeroki kąt to bierz lepiej canona (optycznie chyba najlepszy), lub tokinę (można ją nawet stosować w ograniczonym zakresie na FF)
co do tego, że FF to jeszcze taaaaak daleko:
też tak całkiem niedawno myślałem o 300d, jak wyszedł kosztował kupę szmalu, deklasował wszystko inne co wtedy było w podobnej cenie (a może wtedy jeszcze nie miał konkurencji), jak go zaobaczyłem u kumpla, który go przywiózł z usa za kupę sałaty - taakie oczy zrobiłemi pomyślałem - to nie dla mnie - to za drogo, może za 5 lat ? albo nigdy ?
i co ? za 5 lat od tamtego momentu to pewnie już będę trzaskał fotki na pięknym , nowym 5d (albo innym FF)![]()
czego sobie i wam życzę:razz:
czołem
lepsze jutro było wczoraj
na wstępie dzieki
dalej się zastanawiam ( ale bonus jest taki że kase odkładam)
1 kit ma prawie odpowiedni szeroki kąt
2 poszeżyć kąt można skladajac pare fotek (nie wiem czy ktoś to opisywał już ale jakby nie mogę przygotować wątek jak to zrobić bezboleśnie panoramkę*za pomocą ps)
3 L'ka kusi mnie coraz bardziej![]()
Ostatnio edytowane przez kolak ; 08-06-2007 o 17:39
EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
g9
1. kąt
2. kąt, wątek
EOT
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
W!
@Marekb
nie jestem po mechanice, aczkolwiek zagadnienia mechaniki nie są mi obce...
Tak, zgadza się, przy***m się. Mechanika, jako nauka ścisła operuje pewnym określonym i jednoznacznym językiem - polskim technicznym. Wymagane jest posługiwanie się nim w np.: pracach i publikacjach o charakterze naukowym, artykułach, ekspertyzach itp. Nie stosując się do tych zasad, wprowadzając swoje określenia - bo i tak (chyba) inni się domyślą - zaczyna się robić zupełnie niepotrzebny śmietnik.
Jest to forum sprzętowe - techniczne, więc jeszcze raz proszę wyrażajmy się precyzyjnie, zgodnie z obowiązującą terminologią. Oczywiście nie jest to recenzowane czasopismo, więc nie zaszkodzi czasami ująć cos "bardziej obrazowo", zwłaszcza dla mniej zorientowanych w temacie. Niemniej gdzie tylko się da należy używać poprawnych technicznie określeń - podanych np.: w normach - chociażby aby zaznajomić z nimi nowicjuszy.
P.S. Wiedzę, w szczególności techniczną, zdobywa się w odpowiednich szkołach (z reguły potrzeba też włożyć sporo pracy własnej) i dzięki lekturze literatury. Internet, pełen bełkotu typu: chyba... wydaje się... może... IMO, IMHO... NIE JEST niestety najlepszym miejscem do pogłębiania wiedzy z zakresu nauk ścisłych.
Przepraszam pozostałych czytających za OT, zresztą jest mi zupełnie obojętne czy dostanę warna, bana, czy jeszcze coś innego.
Pozdrawiam