Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: co wybrać? canon, a może sigma

Dopiero zaczyna Awatar kolak

Domyślnie co wybrać? canon, a może sigma

zastanawiam się co było by dla mnie najlepszym wyborom co do obiektywu

wiec na wstępie -

PRZEZNACZENIE
    - wnętrza
    - krajobraz
    - miejskie zaułki
    - i na koniec może jakieś sesyjki

MAM JUŻ
    body 350D
    sigme 70-300 APO
    canona 50/1.8
    starego canona 28-105 II USM
    KIT II

CO BIORĘ POD UWAGĘ:
    - Canon EF-S 10-22 f/3.5-4.5 USM (cena około 2 500 zl)
    - Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM (cena około 2 000zł)
    i na koniec pod dużym znakiem zapytania z powodu ograniczonych funduszy
    - Canon EF 17-40 mm f/4L USM (cena około 2 800zl)

nie mogąc się zdecydowoś postanowiłem zasięgnąć opini forowiczów
    z góry dziekuje
    EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
    g9

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No to masz problem... Według mnie postawił bym na canon 17-40 4L. jest to swietne szkło ostrość Af i jakość. Sigmy jakos nie brał bym pod uwage co do canon 10-22 to masz gwint EF-S a gdy zmienisz sprzęt to moze niepasować i to jest jego wada a na pełnej klatce bedzie winietował... Możesz troche poczekać i kupic 17-40 L a na allegro widziałem nówke z gwarą za 2200-2300. Tak więc dasz rade

Dopiero zaczyna Awatar kolak

Domyślnie

cenna informacja co do winietowania bo moze przyjdzie taki czas i 5d ... kiedyś
    EOS 500d + juz nie tak mala kolekcja szkiełek
    g9

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    No to masz problem... Według mnie postawił bym na canon 17-40 4L. jest to swietne szkło ostrość Af i jakość. Sigmy jakos nie brał bym pod uwage co do canon 10-22 to masz gwint EF-S a gdy zmienisz sprzęt to moze niepasować i to jest jego wada a na pełnej klatce bedzie winietował... Możesz troche poczekać i kupic 17-40 L a na allegro widziałem nówke z gwarą za 2200-2300. Tak więc dasz rade
    Panie kochany, ale Ty herezje prawisz... Canon'a 10-22 nie podepnie w życiu pod FF, więc problem winietowania jest wyeliminowany. EF-S nie podepniesz pod EF. Tyle

P.S. 17-40/4L można wyjac za 2,5k plnów.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Patrząc na to co masz, na dostępny budżet i wymienione możliwości to jedynym rozsądnym wyborem jest C 17-40/4L. Gdybyś miał więcej kasy to ze względu na lepsze światło zasugerowałbym 16-35/2.8 L.
    Sigmę zdecydowanie odradzam a Canon 10-22 może i fajny ale tylko EF-S i zdecydowanie za drogi w stosunku do tego co oferuje.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    (...) gwint EF-S (...)
    Proszę o wyjaśnienie co to jest za gwint i w jakiej normie jest opisany. PN? BN? ISO? IEEE? a może wymyślił go wujek władek ze wsi?
    Bo są gwinty metryczne, calowe, edisona, grubo i drobnozwojowe, lewe, prawe itd. itp., ale o czymś takim nigdy nie słyszałem...

A poważnie to na przyszłość radzę się precyzyjnie wyrażać i nie mylić gwintu z wielowypustem i bagnetem.
    Pzdr!

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    W!
    Proszę o wyjaśnienie co to jest za gwint i w jakiej normie jest opisany. PN? BN? ISO? IEEE? a może wymyślił go wujek władek ze wsi?
    Bo są gwinty metryczne, calowe, edisona, grubo i drobnozwojowe, lewe, prawe itd. itp., ale o czymś takim nigdy nie słyszałem...
    zapewne przyzwyczajenie z czasów M42 aparaty 'kiedyś' takich używały

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bierz 17-40, kupisz nową sztukę na 2500zł, oddasz kita za 100zł, wyjdzie ci 2400 za świetny zoom standardowy do 350d;

do tych zastosowań co napisałeś będzie pasował, nawet do "jakichś sesyjek";

jak za ileś lat kupisz sobie np. 5d będziesz miał piękny ultraszeroki, co do winiety to bym sie nie przejmował, przy f8 winieta już znika, a przy tym trzaska się najczęściej krajobrazy - a do tego 17-40 na FF jest idealny, możesz nawet MZ używać przy f4 do reporterki na szerokim kącie, ale wtedy winieta nawet jeśli będzie to co z tego ?;

czołem
    lepsze jutro było wczoraj

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    W!

Pzdr!
    no fizykę i technikę to miałem dawno ale EF-S to raczej podstawa canonologii. tez sie ostatnio borykam z wyborem szerokiego i kata. zestawienia porównawcze canona 10-22 i sigmy robie to mi wychodzi prawie na to samo jedno ma minusy i drugie tylko w trochę innym dziedzinach. nie mam w planach kupowania w najbliższymi czasie 5d. interesują mnie oprócz krajobrazu także śluby i wesela wiec totalnie nie wiem. robiłem już 17-40 i ma super AF w ciemnych pomieszczeniach. a 10-22 nawet nie macałem ale pamiętam jeszcze co to ultraszeroki kąt.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

A ja przewrotnie zapytam czy wystarcza autorowi wątku 18mm w krajobrazie (mi czegoś jakby brakowało)? Ten 1mm w dół w przypadku 17-40 jakoś nie wydaje się być rozwiązaniem problemu.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów