Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
są też monopody
oraz poręczniejsze statywy niż Twój [np. mój ma po złożeniu 60 cm], są torby na statywy, można uszyć samemu worek-plecak na statyw - z tym juz da sie biegac, chociaż fakt, że trudno się przecisnąć przez okno czy ciasny właz - wtedy jeden drugiemu musiałby podawać statyw, owszem, trochę to niewygodne, no ale pytałeś o sposób na poprawę jakości zdjęć...
miałem taki statyw 60 cm po złożeniu. po 3 uzyciach z zenitem stopka była w częściach. zenit waży [zależnie od szkła] od 1 do 3 kg :] dodaj do tego mocowanie do statywu po prawej stornie (nie pośrodku. pojęcia nie mam czemu tak.. ?)
po za tym monopod nie daje 100% stabilności.. statyw też nie 100% ale 99 % już tak.

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
skoro nie świt, to bardzo późne popołudnie - bo wtedy światło nie jest 'płaskie', to nie jest taka 'blacha' która wali równo po wszystkim, wyżera kolory i spłaszcza bryły
po południu, kiedy promienie słońca padają ukośnie, światło rysuje plastyczniej
- przy takim oświetleniu Wasze zdjęcia robione na zewnątrz obiektów byłyby lepsze, niż fotografowane w środku dnia

a na ciemne wnętrza zaradzi tylko statyw
albo... oświetlenie jak dla grotołazów
co do południa to da się zdobić ale nie zawsze. generalnie jak już coś zwiedzamy to zazwyczaj po 2 miejsćówki dziennie. w sumie można tak dobrać żeby w ciągu największej patelni robić zdjęcia w miejscówkach gdzie jest więcej wewnętrz tzn. np. hale etc. a po południu jako 2 miejscówka jakaś taka gdzie nie ma aż tyle do robienia wewnatrz a więcej na zewnątrz..

oświetlenie dla gtowołazów? jak ktoś nam zasponsoruje łącznie z tragarzami - to ok :]

z polarką mogą być tego typu problemy że mam na 2 obiektywach różne średnice na filtry.. a pieniędzy nie za dużo..