Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Obiektyw do Canon'a 300V

somebody-someone
    Guest

Domyślnie

Różnice są widoczne na pierwszy rzut oka... Niestety, ale te nowsze konstrukcje dosyć obficie opływają plastikiem... Problem w tym, że poniżej 500-600 zł trudno będzie kupić coś z tego, co mi proponujesz. Ja planowałem wydać na pierwszy obiektyw 200-250 zł... Przez to wybór zawęża się raczej do półki 'plastik fantastik'. Jeśli jestem w błędzie, to proszę o skorgowanie, ale po tygodniowej obserwacji rynku wtórnego takie mam właśnie odczucia. Domyślam się, że wielu z Was uzna to za marnotrawstwo pieniędzy, bo i ja zrobiłbym tak, gdyby ktoś z Was chciał kupić jakiś sprzęt studyjny (mowa o studiu nagraniowym) i rozglądał się po najniższej półce... Czy jednak z tego 'dna' można wyłowić coś, co przez następny rok mogłoby mi posłużyć za obiektyw do 300V?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Każdym z wymienionych KIT-ów i zamienników da się fotografować, ale ogólnie rozumiana jakość uzyskiwanych zdjęć będzie pozostawiać co nieco do życzenia, zwłaszcza jeśli chciałbyś uzyskiwane zdjęcia skanować.
    28-80/3.5-4.5 USM i 28-70/3.5-4.5 można kupić za pieniądze zbliżone do tych, które planujesz wydać.
    http://www.allegro.pl/item182464764_...5_5_6_usm.html
    http://www.allegro.pl/item200160899_..._ostrosc_.html
    Jeśli jednak zdecydowałbyś się na taniego plastikowca to sugerowałbym któreś z wcieleń 28-80, ten jeszcze jakoś daje rade.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 10-06-2007 o 17:24
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

somebody-someone
    Guest

Domyślnie

Dziękuję jeszcze raz... W takim razie będę musiał trochę zapolować. Może uda się coś wyszperać.

Domyślnie

Odkopię temat... Przy okacji witam wszystkich na forum Canoniarzy!

Na co dzień korzystam z dobrodziejstw cyfrowego APS-C Pentaxa na poziomie amatorskim, ale zupełnie przypadkowo stałem się posiadaczem analoga 300V z - jak już zdążyłem doczytać - dość kiepskim kitem 28-90/4.0-5.6 II. Od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć spróbowania fotografii na kliszy, nie doczytałem się jednak czy warto doinwestować do tego sprzętu, czy po prostu zapakować przyzwoity film do określonych warunków i zobaczyć co z tego wyjdzie B]
    Chciałbym prosić o porady tych, co używają jeszcze tej puszki - jakie (nie)drogie szkła i jakie filmy dają najlepsze efekty z 300V?
    Ostatnio edytowane przez rey ; 30-07-2011 o 19:08

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Osobiście radziłbym, żebyś spróbował zdjęć za pomocą posiadanego sprzętu - nawet tym kitem można zrobić przyzwoite zdjęcia. Inaczej nie będziesz nawet wiedział, do czego potrzebujesz lepszego obiektywu. Ja ostatnio fotografowałem na Fuji Superia 200ASA. Oczywiście jesli chcesz skorzystać z dobrodziejstw fotografii cyfrowej, to trzeba go następnie zeskanować. Trzeba stwierdzić, że pod wieloma względami fotografia na filmie nie stawia tak wielkich wymagań przed sprzętem jak matryca aparatu cyfrowego.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Domyślnie

300V zbyt wiele funkcji nie posiada, przy Pentaxie K-x z DA*16-50/2.8 wygląda jak zabawka, lekki i taki jakiś odpustowy B) Początkowo - z uwagi na płytszą głębię ostrości - pomyślałem o portrecie, ale trzeba by postarać się o coś jasnego powyżej 135mm. Moje pytanie - czy warto inwestować w tą puszkę?
    Z tego co się czyta, najważniejsze jest szkło i film ;-) Czy widać wyraźne różnice w rodzaju użytego filmu? Mam jeszcze ze trzy rolki kodaka 400 kupionego jakieś 7 -10 lat temu, pewnie już się nie nadaje... Z 10 lat do tyłu używałem małpki kodaka z filmami tego producenta, jak wrzuciłem fuji kolory wychodziły jakieś takie blade.

Głupie pytania zadaję, ale w analogach jestem kompletnie zielony.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup sobei coś pokroju EF 50/1,8 czy EF 35 f/2 i tym rób foty. Ewentualnie zapnij jakieś manualne szkło od M42
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów