Czy w 400d przy zapisie RAW+L da sie w jakis sposob usunąć samego rawa i zostawić jpega?
A to sam zapis L nie działa??
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
najwyraźniej nie rozumiemy pytania
usunąć RAWa można naciskając na przycisk DELETE na klawiaturze komputera
to po co robić raw+L
lepiej sam raw
Autorowi chodzi zapewne o taką sytuację :
robię raw+jpg za chwilkę przeglądam i z udanych zastawiam tylko jpg a rawy wyrzucam , by mieć więcej miejsca na karcie , a te nieudane zostawiam w raw by potem próbowac je ratować .
Tak się nie da![]()
Niemnie chodzi o usuwanie z aparatu
Niedawno zobaczylem jakie raw daje mozliwosci i mi sie spodobalo, ale ze nie zawsze go umiem dobrze wywolac to zapisuje tez jpega. sam raw zajmuje 10-15mb wiec nawet bez jpega szybko mi sie karta zapcha. Wiec wolalbym robic zdjecia na r+l a w razie czego usunac tylko rawy (aparatem, nie z kompa bo to akurat umiem
).
EDIT:
To żeś mnie zmartwil??:
Nie do koncaChcialem robic rawy, zeby osiagnac lepsze efekty przy obrobce na kompie, a usuwac tylko wtedy jak mi sie karta zapcha, co przy 2gb i rawach nie bedzie trudne.
ale skoro sie nie da usuwac tylko rawow, to mam pecha, life is brutal![]()
15 MB? dość dużo jak na Rawa
ciekawostka: zauważyłem że robione zdjęcia (w RAW) na wyższym iso zajmują więcej miejsca na CF
Co do obróbki to z tego co doświadczyłem Digital Photo Professional produkuje domyślnie taki sam wynik z RAWa jak z analogicznego JPEGa, więc nie musisz z powodu nieumiejętności zapisywać sobie dodatkowo JPEG. W razie co DPP wyprodukuje Ci JPEGa takiego samego jak aparat, bez konieczności ustawiania czegokolwiek.