Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Zdjęcie nigdzie wcześniej nie publikowane

Początki nałogu

Domyślnie Zdjęcie nigdzie wcześniej nie publikowane

Witam

No właśnie, takie sformułowanie dosyć często pojawia się przy wszelkiego rodzaju konkursach. Co to właściwie znaczy? Chodzi o publikację w czasopiśmie, na portalu? Czy gdy pochwalę się fotką znajomym na forum albo wrzucę na imageshack straci ona cnotę?

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

słownik podaje, że publikacja to "ogłaszanie drukiem jakichś tekstów". Myślę jednak, że ta definicja nieco odstaje od teraźniejszości, nie uwzględniając Internetu itp. Po mojemu publikacja to pokazanie PUBLIczności, gdzie każdy, kto będzie chciał, dany tekst/foto będzie mógł zobaczyć.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Początki nałogu

Domyślnie

No właśnie o to się rozchodzi - bo wynikałoby z tego że pochwalenie się fotką na CB wyklucza nas ze sporej ilości konkursów, a to byłoby trochę absurdalne

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

ja wysyłam na konkursy foki które "wiszą" na sieci i jak do tej pory żadna nie została wykluczona - ale też i żadna nie wygrała LOL - więc moze to dlatego, a moze nie maił kto poskarżyc ?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jeżeli rzucisz fotkę na bloga to według ustawy o prawach autorskich jest to publikacja, ponieważ grupa osób ją widziała. no chyba, że na bloga ma dostęp tylko Twoja rodzina i bliscy znajomi. na mojego wchodzą przeróżni ludzie więc są to już opublikowane fotki. no ale nie wszystko się wrzuca
    jedna z drugiej strony nikt nie będzie dokładnie szukał po necie Twojej foty. to tak jak ludzie na zdjęciach wygrywających WPF, nie dają fotografom zezwoleń na publikację - z różnych względów, głównie oczywistych - mimo że fotograf musi mieć takie zezwolenie.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oficjalna teoria mowi ze publikacja to udostepnienie fotki w taki sposob ze nie masz kontroli nad tym kto moze ja zobaczyc (czyli np publiczna galeria internetowa czy forum). Pokazanie fotki w albumie w grupie znajomych, galeria na haslo czy siec wewneetrzna z okreslona imiennie lista uprawnionych uzytkownikow - to nie publikacja.
    Praktyka konkursowa - chodzi o to by 'profi' nie brali udzialu czyli tacy co wydaja albumy, publikuja w prasie, fotoreporterzy itp.
    Jeszcze bardziej praktycznie - jesli ktos nie podpier*li ze fotka publikowana to mozna smialo wrzucac. A nawet jak podpier* to nic poza dyskwalifikacja nie grozi. Wiec czym sie przejmowac?

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no chyba że jak wygrasz i ktoś Cię podpie*doli to dochodzi do tego kompromitacja:P

fotografia biznesowa

Coś już napisał

Domyślnie

siec wewneetrzna z okreslona imiennie lista uprawnionych uzytkownikow - to nie publikacja.
    Załóżmy, że do fotki x ma dostęp 2 użytkowników- a gdy do któegoś z tyv użytkowników przyjdzie jakiś znajomy i zobaczy tą fotkę? To już będzie publikacja? :P

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie :P

fotografia biznesowa

Uprawnienia umieszczania postów