Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: B+W 77mm MRC (010) UV Slim contra Heliopan 77mm SH-PMC Slim

Widok wątkowy

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

tak... to jest wlasnie przykład merytorycznej dyskusji
    zastanów się na przyszłość ..ale może tak maja tzw. wszystkowiedzący :-)

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A mnie niezmiennie bawi jak właściciel dwóch jedynek i pęczka e-Lek pyta o "rzetelne" oceny dwóch zbliżonych jakościowo filtrów.

Bawi mnie to bo:

1. UV w cyfrze jest zupełnie zbędny - matryca i tak nie widzi UV
    2. UV może służyć jedynie do ochrony obiektywu w naprawdę "trudnych" warunkach bo na zdjęciu niczego nie poprawi z powodu pkt. 1
    3. Podniecanie się różnicami pomiędzy B+W i Heliopanem jest niezmiernie zabawne - obydwa psują, obydwa w podobnym (powiedzałbym nierozróżnialnym) stopniu. Duszki, flary i inne podobne zwiększają swoje szanse.
    4. Jedyne co może różnić oba filtry to... trudność (bądź łatwość) czyszczenia.

Mam UV szt. 1 (Heliopana) i zakładam na obiektyw niezmiernie rzadko. Safari, zawody żużlowe i jak mocno chlapie w morzu. Do ochrony obiektywu jednak najlepiej służy dekiel i "tulipan".

EDIT: Ostatnio najwiekszy ubaw miałem widząc gościa z założoną UV fi 88mm na obiektywie wartym 1500 zł. - ten filtr to chyba 50% wartości szkła.

EDIT2: Upss... trochę przesadziłem - to było "tylko" 86mm. Sprawdziłem srednice obiektywu w necie . Heliopanik na 86mm - no, no... trochę kasy to musiało kosztować.
    Ostatnio edytowane przez toma20D ; 06-06-2007 o 12:28
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Uprawnienia umieszczania postów