no wiec potrzeba mi ok 2 tys! Dzieki za rade raczej zastanowie sie nad wezszym. Bedzie kasa bede mocniej myslal![]()
no wiec potrzeba mi ok 2 tys! Dzieki za rade raczej zastanowie sie nad wezszym. Bedzie kasa bede mocniej myslal![]()
A ja proponuję nstępujący zestaw:
1. Tamrona 28-75/2,8 - używka około 900zł - trzeba koniecznie sprawdzić ostrość i AF - doczytaj na CB - jest mnóstwo opinii na jego temat
2. Jak trochę dozbierasz to Tokina 12-24/4 - ja używkę kupiłem za 1400zł
W ostateczności jak masz tylko 2kzł zamiast Tamrona możesz względnie tanio kupić Canona 28-105 lub 28-80 - oba KONIECZNIE w wersji 3,5-4,5. Są całkiem niezłe optycznie i można czasami je kupić za około 600zł.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
czy było już na forum jakieś takie zestawienie odnośnie jasności obiektywow??-jakie najlepiej do czego uzywać bo mam z tym nie ustanny problem!
Zestawienie zestawieniem - nie wiem czy było coś takiego. Ogólnie jest tak dużo czynników które decydują co i kiedy używać, że raczej należy skupić się na własnych doświadczeniach. Ogólnie jasne obiektywy przydają się wtedy gdy jest ciemnolub potrzeba małej GO ale to bardzo ogólnie
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak nie podepniesz i nie wypróbujesz to g.....uzik (i mało brakowało a podpadłbym za hamstwo) Ci da szukanie na CB. Forumowicze tylko moga wskazać kierunek, ale każdemu pasuje coś innego. Warto jednak przed kupnem sprawdzić szkiełka (a nawet trzeba) żeby nie tracić forsy.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes: