-
Zasłużeni
O ile mi wiadomo, R1800 orginalnie również ma bodaj atramenty barwnikowe, chodziło mi tylko o to, że rezygnując z diabelnie kosztownego systemu opartego na R2400 rezygnujemy z atramentów pigmentowych, które pewne zalety sobie mają 
Korzystając z systemu stałego zasilania możemy wprawdzie stosować atrament pigmentowy nawet i w R1800, ale jest to dość niebezpieczne - musimy bardzo się pilnować, by atrament nie zasechł - mieć w pomieszczeniu odpowiednią wilgotność, najlepiej codziennie coś drukować - a czasem wyjeżdża się np. na tydzień-dwa i już może być problem... Atramenty te stanowią zawiesinę proszku pigmentowego i potrafią zestalić się w dość twardą substancję, co może dość skutecznie załatwić głowicę.
Koszt wydruku z R1800 na orginałach to 3-5PLN/A4, do tego dochodzi koszt 2-3PLN za arkusz oprofilowanego papieru foto. W przypadku kaset/systemu stałego zasilania schodzimy do 30-50 groszy za wydruk, dodatkowo jeśli uda nam się znaleźć jakiś sensowny papier foto w ofercie hurtowni papieru możemy zjechać z ceną papieru do 1PLN/A4 (mam tu na myśli gruby błysk). Summa-summarum możemy zejść z 7-8PLN do 1,30-1,50PLN za odbitkę, a po oprofilowaniu całości zgodność kolorystyczna powinna być nienajgorsza.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-06-2007 o 20:44
Uprawnienia umieszczania postów