Potrzebne. Zwykłe kamery dają tylko pozór bezpieczeństwa. Gdy przyjdzie co do czego to się za bardzo szczegółów typu np. twarz, poznać się nie da. Kamera o tak dużej rozdzielczości może być jedna i może monitorować duży obszar.
Potrzebne. Zwykłe kamery dają tylko pozór bezpieczeństwa. Gdy przyjdzie co do czego to się za bardzo szczegółów typu np. twarz, poznać się nie da. Kamera o tak dużej rozdzielczości może być jedna i może monitorować duży obszar.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
gdyby takie cos wpakowali do jedynki..up to była by masa kłopotów
RAW w okolicach 100MB..zgadzam sie ze szkła nie zobaczą odpowiedni proporcjonalnej ilosci szczegółów.. w końcu były projektowane po rozdzielczość filmów analogowych. W specjalnych technicznych zastosowaniach (astronomii) z e szkłami na specjalne zamóweienie...
Dobre pytanie - jeśli.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Hmm niezle osiagniecie 94 tys punktow na mm kwadratowy (pojednynczy sensor o rozmiarze 3,2 mikrometra) to dla pelnej klatki daje 81,2 MPIX.
W porownaniu do nowej mamiyi ktora jakby nie bylo ma duzo wieksza matryce niz 36x24 to imponujacy wynik.
Pytanie tylko co w chwili obecnej by taki obraz zapisywalo i przetwarzalo 80 mb RAW, pozniej pol gigowy TIF, obecne komputery beda z tym mialy nie lada problem.
Z drugiej strony tak maly sensor lapie naprawde malo swiatla a przez co malo czuly bedzie, juz w chwili obecnej by zwiekszyc czulosc matycy robi sie na niej jakies wypukle mikrosoczewki ,a ale mikrosoczeka o rozmiarze 3,2 mikrometra ?? ... mysle ze na praktyczne zastosowanie bedziemy musieli naprawde jeszcze dlugo poczekac
30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto
Swiat idzie do przodu i owszem. Więcej pixeli oznacza generalizując i bez długiego gadaniaprzede wszystkim większe zyski dla producentów - kompów, softu, pamięci itd. Zysk jaki się tu może pojawić na horyzoncie to usunięcie filtra AA - także jak zwykle kij ma dwa końce. Pożyjemy zobaczymy
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I jak pięknie szumią, można by rzec artystycznie :-)
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Aż chciałoby się założyć nowy wątek:
CZY WARTO KUPIĆ 5d CZY MOŻE CZEKAĆ NA 3d (16MP) ALBO NA 2D (50MP)
I KIEDY CANON WYPUŚCI TO CUDO!)))
Ja prywatnie przestaje inwestować w sprzęt i czekam.......he he
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Dyski są tanie.Ale chyba zbaczamy z tematu trochę
![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0