Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: CMOS Canona; 50 mpix

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Potrzebne. Zwykłe kamery dają tylko pozór bezpieczeństwa. Gdy przyjdzie co do czego to się za bardzo szczegółów typu np. twarz, poznać się nie da. Kamera o tak dużej rozdzielczości może być jedna i może monitorować duży obszar.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

gdyby takie cos wpakowali do jedynki..up to była by masa kłopotów
    RAW w okolicach 100MB..zgadzam sie ze szkła nie zobaczą odpowiedni proporcjonalnej ilosci szczegółów.. w końcu były projektowane po rozdzielczość filmów analogowych. W specjalnych technicznych zastosowaniach (astronomii) z e szkłami na specjalne zamóweienie...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dobre pytanie - jeśli.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Hmm niezle osiagniecie 94 tys punktow na mm kwadratowy (pojednynczy sensor o rozmiarze 3,2 mikrometra) to dla pelnej klatki daje 81,2 MPIX.

W porownaniu do nowej mamiyi ktora jakby nie bylo ma duzo wieksza matryce niz 36x24 to imponujacy wynik.

Pytanie tylko co w chwili obecnej by taki obraz zapisywalo i przetwarzalo 80 mb RAW, pozniej pol gigowy TIF, obecne komputery beda z tym mialy nie lada problem.

Z drugiej strony tak maly sensor lapie naprawde malo swiatla a przez co malo czuly bedzie, juz w chwili obecnej by zwiekszyc czulosc matycy robi sie na niej jakies wypukle mikrosoczewki ,a ale mikrosoczeka o rozmiarze 3,2 mikrometra ?? ... mysle ze na praktyczne zastosowanie bedziemy musieli naprawde jeszcze dlugo poczekac

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Swiat idzie do przodu i owszem. Więcej pixeli oznacza generalizując i bez długiego gadania przede wszystkim większe zyski dla producentów - kompów, softu, pamięci itd. Zysk jaki się tu może pojawić na horyzoncie to usunięcie filtra AA - także jak zwykle kij ma dwa końce. Pożyjemy zobaczymy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

I jak pięknie szumią, można by rzec artystycznie :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu

Domyślnie

Aż chciałoby się założyć nowy wątek:
    CZY WARTO KUPIĆ 5d CZY MOŻE CZEKAĆ NA 3d (16MP) ALBO NA 2D (50MP)
    I KIEDY CANON WYPUŚCI TO CUDO! )))
    Ja prywatnie przestaje inwestować w sprzęt i czekam.......he he
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dyski są tanie. Ale chyba zbaczamy z tematu trochę
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów