Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: problem z canonem s2 - proszę o radę

radeq16
    Guest

Domyślnie problem z canonem s2 - proszę o radę

Witam, mam pewien problem.
    miałem do niedawna Canona A400 (taki, mały, chyba najtańszy model Canona). Kupiłem niedawno Canona S2 (jeszcze rok na gwarancji) od znajomego.
    Okazało się, że S2 robi nieostre zdjęcia. Robiłem już wiele testów, fotografowałem to samo a400 i s2. Wszystko na ustawieniu "automat" jednym i drugim aparatem. Wychodzi na to że 70 - 80% zdjęć zrobionych a400 jest dużo lepszych, przede wszystkim sa ostrzejsze. Na ustawieniu "P" w s2 i ręcznych w a400 jest to samo. Jedno zdjecie na kilka zrobionych canonem s2 jest równie ostre jak z a400. Pozostałe są wyraźnie gorsze.
    Nie znam się na robieniu zdjęć ale różnice widać wyraźnie.
    Czy to może wynikać z mojej niewiedzy o robieniu zdjęć (dlatego robiłem w ustawieniu "automat") czy z tym s2 jest coś nie tak i lepiej wysłać go na gwarancji?
    Dzięki z góry za odpowiedzi.
    radeq16

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Od lat uzywam roznych kompaktowych Canonow, w tym S1 i troche S2. Oba maja pewne klopoty z autofokusem przy slabym swietle i wtedy wychodza nieostre zdjecia. S2 jest pod tym wzgledem lepsze niz S1, ale i tak mu sie zdarza, zwlaszcza przy duzym zoomie. Dotyczy to jednak slabego oswietlenia, przy dobrym swietle oba niezle ostrza. Tzn. wszystkie znane mi Canony daja lekko zmiekszczone obrysy, choc trudno tu mowic o nieostrych zdjeciach. Porownywalem zdjecia zrobione w tych samych warunkach przez moj A710 i Nikon S10 kolegi. Nikon ostrzy lepiej. Zdjecia sa bardziej "żleta". Czy to wynik jakiegos procesingu otrzacego czy innych zabiegow, tego nie wiem, ale fakt pozostaje faktem.

Sam musisz ocenic czy Twoj S2 zle ostrzy czy nie. Moge Ci wystawic kilka zdjec zrobionych na S1 i S2.

Uprawnienia umieszczania postów