Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Canon 10D vs Nikon D70 ??? Co lepiej kupić???

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli ktos zapomni wylaczyc auto-power off (mi sie pare razy zdarzylo) to te 3 sek bywaja bolesne.

Jesli ktos nie zapomni ale zapomni wziac zapasowe akumulatorki - to to moze byc jeszcze bardziej bolesne.

Startowanie w ulamku sekundy eliminuje oba te bole - nie trzeba zżerac pradu wieczna aktywnoscia i nie trzeba pamietac o wlaczaniu tej wiecznej aktywnosci.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

"wiczna aktywnosc" wlaczasz... i nie wylaczasz - wiec co tu pamietac? podobnie z accu.. nie wiem jak ty chodzisz robic zdjecia, ale ja robie to swiadomie.. uwazaj Vitez bo kiedys aparatu zapomnisz..

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Vitez, widziałeś gdzieś odpowiedz na pytanie, ile prądu zżera samo włączenie (w 300d lub 350d)? Bo może tak być (spekulacja), że np. tyle co 30min bycia on-line...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Taak? A krzem nie ma? Np. pomyśl o obwodzie LC. Nie będe wchodził w szczegóły, może przyjdzie Jurek
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

Oj Vitez, Vitez...
    Czacha ma rację: nie zapomnij kiedys aparatu :
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Plastik fantastik a prawda taka ze to trzeba rowno puknac zeby sie rozlecialo. Nie bylo do tej pory przypadku zeby ktos rozwalil... A legendy i zabobony kraza...

Problem polega na tym ze jak sie rzuci aparatem na beton to i 300D i 10D sie moze rozleciec tak samo. Jak juz nie obudowa to w srodku cos odleci albo przy obiektywie i po foceniu... To jest sprzet mechaniczny ze szklem. Tym sie z zasady nie rzuca. A jak juz rzucisz to nie zalezy to od tego z czego jest obudowa a ile szczescia masz... No chyba ze to 1ds, ale to jest robione na wojne...

Technologicznie zwlaszcza na sluby ja bym wolal to 350'tke zamiast 10D... Odpowiedz sobie na pytanie... Chcesz miec ladne zdjecia bez problemow czy ladniejszy aparat i kombinowac? Co z tego ze maly i plastikowy? Robi lepsze zdjecia sam z siebie i to sie liczy. Roznica technologiczna zdecydowanie stawia 350'tke duzo wyzej jak 10D. Slob to dynamiczna impreza i nikt nie bedzie czekal az za 5 razem trafisz z korekta, za to jak zwalisz cos to dobra reklama to nie bedzie. Nie licz ze e-ttl to taka fajna sprawa. Ma to chyba wiecej wad jak zalet na slob. Po to jest nowa wersja To nie kompakty i nie tylko po to sie robi nowy model zeby mial 2mpix wiecej.

Pozatym moim zdaniem lepiej dopakowac szumem z 1600 z 350'tki i miec sporo zastanego jak palic lampa. Takie z lampa to i kompaktami mozna robic ;D Nie po to sie lustro kupuje.

Na ladna obudowe i szpanik to sobie najlepiej kupic wielki format z drzewa rozanego z mosieznymi polerowanymi okuciami

A co do aku... Na slub sie z jednym nie idzie i aparatu lepiej nie wylaczac... Nawet jak szybko startuje. Tyle ze 350'tka to rakieta w porownaniu do 10D nie tylko przy starcie. Zapis na karte czy nawet przegladanie fotek tez sie liczy.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 08-04-2005 o 20:12
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    nie wiem jak ty chodzisz robic zdjecia, ale ja robie to swiadomie.. uwazaj Vitez bo kiedys aparatu zapomnisz..
    A nie zdarzylo ci sie nigdy zapakowac zapasowych akumulatorkow o ktorych myslales ze sa naladowane?
    Mi sie zdarzylo (po dluzszym czasie nie uzywania aparatu tak wiec nie bylem na czasie z e stanem kompletow akumulatorkow) ... niestety - nie byly naladowane .
    A aparatu kiedys zapomnialem autentycznie - mialem umowiona sesje kotow podworkowych do adopcji i zapomnialem wziac aparatu .
    Ale to bylo ponad 2 lata temu kiedy G3 mialem... na szczescie deszcz zaczal lac i kotow nie dalo sie znalezc

Edit: Kuchatek... czemu slub piszesz prawdopodobnie przez ó - slob ?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Odpowiedz sobie na pytanie... Chcesz miec ladne zdjecia bez problemow czy ladniejszy aparat i kombinowac? Co z tego ze maly i plastikowy? Robi lepsze zdjecia sam z siebie i to sie liczy.
    Sorry, ale popłakałem się (tak sam z siebie) ze śmiechu. Czy miałeś kiedyś możliwośc robienia zdjeć 350D, bo wydaje mi się, że dosć ostro teoretyzujesz. Mam oba aparaty 10D i 350D (co prawda od kilku dni , ale mam). 350d to doskonały sprzęcik, ale ma jedno ogromne ograniczenie - tak mały rozmiar, że podpięcie pod niego ciężkich jasnych szkieł jest praktycznie niemożliwe. Specjalnie do tej 350-ki kupiłem 55-200 USM, który muszę powiedzieć zaskoczył mnie baaardzo pozytywnie, a dodatkowo waży tyle co nic. Zobacz jak wyglada 350D z 24-70L i 55-200 to zrozumiesz o czym mówię. Grip niewiele zmienia - aparat jest bardzo trudny do używania z 24-70L (i to bez lampy typu 550ex czy 580ex). Weź też pod uwagę, że na zdjęciach widzisz kobiece dłonie - w moich ten aparat wygłąda jak kompakcik.
    http://arkan.net.pl/test/350D/350D_24_70_01.jpg
    http://arkan.net.pl/test/350D/350D_24_70_02.jpg
    http://arkan.net.pl/test/350D/350D_24_70_03.jpg
    http://arkan.net.pl/test/350D/350D_24_70_grip_01.jpg
    http://arkan.net.pl/test/350D/350D_24_70_grip_02.jpg
    http://arkan.net.pl/test/350D/350D_55_200_01.jpg
    http://arkan.net.pl/test/350D/350D_55_200_02.jpg

Co do jakości zdjęć, to wątpie żebyś po obróbce odróżnił 10D od 350D przy formacie do 20x30cm i ISO 800 (1600 to raczej koncert niż ślub).
    Jedynym argumentem jest E-TTL II, ale da się bez tego życ - kwestia wprawy.
    Gdybym miał zarabiać ślubami na życie to na pewno kupiłbym 10D, a nie 350D - komfort pracy jest równie ważny co walory techniczne, a bolących nadgarstków nie da się poprawić w PSie.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Specjalnie do tej 350-ki kupiłem 55-200 USM, który muszę powiedzieć zaskoczył mnie baaardzo pozytywnie, a dodatkowo waży tyle co nic.
    ile za to szkielko dales? i czy kreci mordka przy AF?

Zobacz jak wyglada 350D z 24-70L i 55-200 to zrozumiesz o czym mówię.
    daje rade :-D
    przypominaja mi sie kawaly z zabka i matizem ("jak Ty jestes samochod, to ja k..a jestem hipopotam")

Gdybym miał zarabiać ślubami na życie to na pewno kupiłbym 10D, a nie 350D - komfort pracy jest równie ważny co walory techniczne, a bolących nadgarstków nie da się poprawić w PSie.
    pomijajac nadgarstki, na sluby chyba miec warto aparat z trwalsza migawka. a 10D/20D sa liczone na dluzszy czas pracy, a na slubach ta migawka sie troche telepie...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mordą kręci, piszczy jak jest przekroczona minimalna odległość ostrzenia, ma filtr 52mm, wygląda jak wyglada i ...robi ostre fotki. Nie wiem ile za niego dałem, bo kupiłem go w zestawie 350D, 18-55, 55-200 uSM i grip za 4900 PLN.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów