Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Canon 10D vs Nikon D70 ??? Co lepiej kupić???

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale czy jest tak pancerny jak nikon??
    10D, 20D - puszka ze stopu magnezu, D70 plastik na metalowej ramie
    Jak wygląda kwestia szybkości pracy? (zapis fotek itp.)
    10D wolno, D70 szybko, 20D b.szybko
    http://www.robgalbraith.com/bins/mul...e.asp?cid=6007

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol
    A wiem może kotś co jakie są największe wady 10D i D70??
    D70 nie uzywalem ale mam 10D wiec tu moge odpowiedziec. Najwieksze wady 10D dla mnie to:

- dosc wolny zapis fotek na karte (niestety aparat wlasciwie nie wykorzstuje mozliwosci szybkich kart)

- nisko podnoszaca sie wbudowana lampa

- stosunkowo wolny start (choc ja akurat moge poczekac te 3sek)

- brak wskaznika ISO w wizjerze

- troche za duze szumy przy ISO1600

- dosc duze punkty AF w wizjerze

- troche maly wizjer

Zalet jest natomiast cala masa

Jak widzisz oprocz wolnego zapisu na karte reszta to duperelki ktore za bardzo nie przeszkadzaja.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli plastikowosc i male wymiary ci nie przeszkodza to funkcjonalnoscia (szumy, szybkosc zapisu/podgladu, E-TTL II) - 350D o wiele bardziej by ci odpowiadal niz 10D/D70 a cena sporo nizsza 20D. O roznicach pomiedzy 20D a 350D masz tutaj: http://canon-board.info/viewtopic.ph...39&start=0

Domyślnie

10 D kupisz w dobrej cenie jak sądzę. Dokupisz porządną lampę i możesz pracować bez obaw. Standartowo moim zdaniem wystarcza 400 ISO do reportażowych ujęć i pamiętaj - dobrze jest na stałe wprowadzić korektę na lampę+ 1eV lub 1,5eV. Ten aparat niedoświetla przy zdjeciach z błyskiem. Oczywiście zakładam, że pracujesz w RAW bo na pewno warto korzystrać z tego w razie pomyłki aparatu. MAsz oczywiście pożądne wytrzymałe body. D70 i 350 to plastiki choć 350 na pewno bije na głowę pod kątem rozwiązań technicznych 70 i 10D ale nie wiem czy warto. PRacuję na 10D w reportażu stosując do niego grip i 550 EX z nastawą na lampę + 1eV - często stosuję drugą lampę 420 EX jako pomoc przy mniejszym oświetleniu. Jadę wszystko na 400 ISO i niegdy nie zabrakło mi bufora na zdjecia a szybkość w takim wypadku nie ma już dużego znaczenia. Rozumiem, że to zdjęcia nie typowo reporterskie i nie będziesz strzelał tylko robił zdjecia z rozmysłem a mając doświadczenia z Eos 50 wierzę że tak.
    Analog i cyfra

Domyślnie

Szczerz mówiąć to szukam odpowiednika 50'tki w postaci cyfrowego body. Jakoś nie jestem przekonany do 300D. Plastikowe to takie, pukne i sie rozleci. Nie chciałbym przesiadac sie klase niżej. Co do 350D to sam nie wiem, to jest nowość i nikt nie jest jeszcze w stanie powiedzeć jak to działa tak naprawde. 350D niby ma ciekawe bebechy... ale czy warto? Czy 350D jest cyfrowym odpowiednikiem starej 50'tki?? Bo 10D chyba tak.

[ Dodano: 11-03-2005 ]
    co prawda 50'tka tez jest niby plastikowa ale ... jakoś się trzyma

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Co do 350D to sam nie wiem, to jest nowość i nikt nie jest jeszcze w stanie powiedzeć jak to działa tak naprawde. 350D niby ma ciekawe bebechy... ale czy warto?
    jesli mowisz jezykiem Albionu, to polecam: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=12585412

mnie, mowiac szczerze, mocno zaintrygowalo. a wynik klatki/bateria wywalil mi kopare na podloge
    www albo tez flickr

Domyślnie

Rzeczywiścei wynik klatak\baterai robi wrarzenie
    tylko czy 350D można uznać za cyfrowego odpowiednika 50'tki ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tylko czy 350D można uznać za cyfrowego odpowiednika 50'tki ?
    Raczej jest to odpowiednik 300X .

Domyślnie

Najwieksza wada 10D jest to ze sie uruchamia 3 sek.
    D70 jest plastikowy, ma duzo wieksze szumy przy ISO 800, nie ma ISO 100, moim zdaniem ma klopoty z balansem bieli i przynajmniej z kitowym szkielkiem robi slabe zdjecia. Zaznaczam, ze nie mialem okazji porownywac 10D i D70 z porownej klasy obiektywami.

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem czas uruchamiania nie jest największym problemem. 3 sekundy czy 0.2 sekundy to mała różnica. Po wyjęciu z torby włączasz od razu i w tym czasie spokojnie zdejmujesz dekielek z obiektywu. Po przyłozeniu do oka juz jest gotowy do strzału. W menu możesz ustawić, żeby w ogóle nie przechodził w tryb czuwania.
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów