Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Roznica ostrosci ????

Domyślnie

mam wrażenie, że ktoś ma z nas niezły ubaw, no i jeszcze ten język "zdjęcia robione parasolem", "robione lampą"

vincent
    Guest

Domyślnie

Możliwe że to nie prowokacja Ostatnio na imprezie jakiś nadziany kolo pytał mnie czy 5D to dużo słabszy aparat od mojego (ja mam 400D ), bo on kupił taki żonie, a tu nawet lampy nie ma Sprzedawca dorzucił mu 580 i jakiś obiektyw z czerwonym paskiem do portretów - no ładnie pomyślałem moje marzenie, a dla idioty to czerwony pasek .... Okazał się później, że facet wydał ponad 20 tys. na sprzęt a żona nie jest zadowolona, bo coś jej tam nie wychodzi Tylko oni są z okolic Wrocławia.... a tu Kraków

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Dokładnie. Często sprzęt to fanaberie bogatych rodziców.

Mój znajomy w wieku 14 lat dostał od taty 5D + 24-70/2.8 + 70-200/2.8 IS ( notabene ja to wybierałem ;p )i .... przez 3 dni we francji zrobił 300 zdjęc z korekcją + 1.3 EV bo .... "tak było ustawione jak kupiłem". Nie przeczytał nawet instrukcji, a wiedza praktycznie zerowa.

teraz juz kuma troche ale minęło 1.5 roku

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Dokładnie. Często sprzęt to fanaberie bogatych rodziców.

Mój znajomy w wieku 14 lat dostał od taty 5D + 24-70/2.8 + 70-200/2.8 IS ( notabene ja to wybierałem ;p )i .... przez 3 dni we francji zrobił 300 zdjęc z korekcją + 1.3 EV bo .... "tak było ustawione jak kupiłem". Nie przeczytał nawet instrukcji, a wiedza praktycznie zerowa.

teraz juz kuma troche ale minęło 1.5 roku
    Pociesz się, że jak Ty skończysz 14 lat to też dostaniesz od taty następcę 5D
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Monia: a zdjęcia, które uważasz za takie ostre są pełnej wielkości czy zmniejszone?
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bardzo chiałbym umieć robić zdjęcia prasolem:]
    Pozdrawiam
    Slick

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vincent Zobacz posta
    Okazał się później, że facet wydał ponad 20 tys. na sprzęt a żona nie jest zadowolona, bo coś jej tam nie wychodzi
    Pewnie zdjęcia nie są "całe" ostre

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    Według mnie im lepsza lustrzanka tym trudniej laikowi zrobić dobre zdjęcie.
    Jest w tym troszkę prawdy, bo po przesiadce na 350d miale spory problem z przyzwyczajeniem sie do malej głębi ostrości ale troszkę po eksperymentowałem + użycie trybu A-DEP pomaga Może w tym tkwi problem ostrości zdjęć ? Ewentualnie Ustawienie ostrości podczas wywoływania pliku RAW ? bo jeśli jest na 0 to będą mięciutkie zdjęcia. Warto zwrócić przy jakich ogniskowych/przesłonach/czasach/czułościach było wykonywane zdjęcie bo to ma znaczenie na ostrość .
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monia Zobacz posta
    Witam

Mam pytanie do Panow i moze zabrzmi to troche lamersko ale chcialabym upewnic sie jesli dostane pare odpowiedzi.

Pytanie brzmi nastepujaco: Czy zdjecia plenerze fotografujac osoby beda bardziej ostrzejszej wykonujac te zdjecia z parasolami czy takie same jak wykonuje te zdjecia speedlite w aparacie zamontowanym ???

Chodzi mi tylko o sama ostrosc postaci czy sa lepsze ???

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
    Moniu,

Nie obraz sie, ale rozbieznosc pomiedzy poziomem Twojego pytania a cena uzywanego sprzetu jest tak ogromna, ze mozna by je (Twoje pytanie) wziasc za prowokacje. Pokaz moze jakies zdjecie, z ostrosci ktorego nie jestes zadowolona. Sprobuj tez zrobic zdjecie ze statywu (!) stopniowo przymykajac przeslone. Nawet obiektywy klasy L bywaja zwalone. Bo generlanie przy pomocy 24-70 i 5D to sie golic mozna, chyba ze sie cos nieswiadomie spapra.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów