Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Roznica ostrosci ????

Monia
    Guest

Domyślnie Roznica ostrosci ????

Witam

Mam pytanie do Panow i moze zabrzmi to troche lamersko ale chcialabym upewnic sie jesli dostane pare odpowiedzi.

Pytanie brzmi nastepujaco: Czy zdjecia plenerze fotografujac osoby beda bardziej ostrzejszej wykonujac te zdjecia z parasolami czy takie same jak wykonuje te zdjecia speedlite w aparacie zamontowanym ???

Chodzi mi tylko o sama ostrosc postaci czy sa lepsze ???

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

łomatko.

dany obiektyw przy jakiejś tam przysłonie jest zawsze tak samo (nie)ostry bez względu na oświetlenie

wada tkwi w nas. czym bardziej kontrastowa scena tym wrażenie większej ostrości

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monia Zobacz posta
    Witam

Mam pytanie do Panow i moze zabrzmi to troche lamersko ale chcialabym upewnic sie jesli dostane pare odpowiedzi.

Pytanie brzmi nastepujaco: Czy zdjecia plenerze fotografujac osoby beda bardziej ostrzejszej wykonujac te zdjecia z parasolami czy takie same jak wykonuje te zdjecia speedlite w aparacie zamontowanym ???

Chodzi mi tylko o sama ostrosc postaci czy sa lepsze ???

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
    Monia, chętnie Ci pomożemy ale pierw musisz zadać zrozumiałe pytanie.

Monia
    Guest

Domyślnie

Tak wiec ale ja mam obiektyw L Canon 24-70 2.8 i aparat Canon 5D i speedlite 430. i te zdjecia postaci nie sa az tak super ostre jak widzialam inne zdjecia z tego samego sprzetu ale chyba robione parasolem, wiec dlatego chcialam spytac czy jest roznica wlasnie dzieki parasola.

Wydaje mi sie ze zdjecia w dzien sloneczny robione parasolem lub w plenerze sa bardziej zywe, ostre i kolorowe niz z lampa na aparacie ale czy to prawda ze jest az taka duza roznica?

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Tak wiec ale ja mam obiektyw L Canon 24-70 2.8 i aparat Canon 5D i speedlite 430. i te zdjecia postaci nie sa az tak super ostre jak widzialam inne zdjecia z tego samego sprzetu ale chyba robione parasolem, wiec dlatego chcialam spytac czy jest roznica wlasnie dzieki parasola.

Wydaje mi sie ze zdjecia w dzien sloneczny robione parasolem lub w plenerze sa bardziej zywe, ostre i kolorowe niz z lampa na aparacie ale czy to prawda ze jest az taka duza roznica?
    Żywsze może i będą bo masz lepsze, ciepłe światło w słońcu ale to też nie koniecznie. Co do ostrości to nie zauważyłem żeby była różnica w ostrości w świetle dziennym lub z lampy :P

A czy te zdjęcia co widziałaś były że tak powiem prosto z aparatu? czy może ktoś umiejętnie RAWa wywołał

Uzależniony

Domyślnie

Napisz no jeszcze jaki masz ustawiony w aparacie Picture Style?
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Monia
    Guest

Domyślnie

oooo jak to RAW wywolal, prosze bardzo o troszke szczegolow?
    czyzby zdjecia zrobione w RAW mozna dopiescic tak pod wzgledem ostrosci i kontrastu ze jak zostanie zapisane do formatu JPG to nie widac nic ze bylo ulepszane w photoshopie ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    standart lub czasami daje portret
    Ostatnio edytowane przez Monia ; 03-06-2007 o 22:44 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

oooo jak to RAW wywolal, prosze bardzo o troszke szczegolow?
    czyzby zdjecia zrobione w RAW mozna dopiescic tak pod wzgledem ostrosci i kontrastu ze jak zostanie zapisane do formatu JPG to nie widac nic ze bylo ulepszane w photoshopie ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    standart lub czasami daje portret

Koleżanko na ten temat są dziesiątki informacji na tym forum.. Wysil się troszeczkę i użyj wyszukiwarki..

Uzależniony

Domyślnie

No to może masz FF/BF
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

zresztą będę uprzejmy i dam link bo Janusz mocno się postarał pisząc to:

http://canon-board.info/showthread.p...ywo%B3anie+RAW

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów