Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: fotografia makro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skylines Zobacz posta
    czyli nie opłaca się Raynoxa dokładać na obiektyw ?? myślałem że da jeszcze większe odwzorowanie
    tak, da, oczywiscie - ale trudno nad nim panowac, bo glebie zaczynasz liczyc w ulamkach milimetrow.

Jezeli myslisz tylko o makro, to porownaj sobie obiektywy:
    1) Canon Ef-S 60/2.8
    2) Canon Ef 100/2.8
    3) tamron 90/2.8
    4) sigma 150 Macro (dokladnych oznaczen nie pamietam)

Jezeli chcesz ekstremalnych powiekszen, to Cann mp-e 65 (tam masz 5:1). Przy czym to juz ekstremalne szklo, trudne w uzywaniu.

EDIT: Raynox'a mialem, sprzedalem po jednym wyjezdzie. to jest proteza.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    ..żeby bardziej je rozmyć wsparłem sie pierścieniami macro do 70-200. Dopiero je wyjmuje z pudełka wiec jestem ciekaw efektów.
    Napisz kolego jak te pierścienie... Jak możesz to daj link jakie to są. Jakie są koszty takich pierścieni?

Jeszcze spytam czy 17-85 + kit nadały by się do zastosowania pierścienia odwrotnego mocowania? Jeśli tak to czy efekt byłby jako taki?
    Ostatnio edytowane przez Bonku5 ; 04-06-2007 o 16:12

Uzależniony

Domyślnie

zdecydowanie canon ef 100/2,8. nie napalaj się na wielkość tylko na jakość. w 100/2,8 jeśli uda Ci się zrobić fotę z minimalnej odległości to tak robale są wielkie. a nie łatwo zrobic z niego z tak bliska, jeśli jeszcze coś sie minimalnie rusza to juz wystarczający problem wiec po co Ci jeszcze wieksze zbliżenia? no chyba że coś martwego i aparat na statywie, inaczej nie widzę praktycznego zastosowania. Ten jest na tyle sprawdzony że warto go w ciemno brać. Powodzenia!

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Mozesz oczywiscie wziac i Tamrona i Sigme. Ja postawilem na Canona ze wzgledu na solidna budowe no i USM. Ktos kiedys pisal ze USM niepotrzebny tak samo jak AF. No coz - wiele razy sie zdarzylo ze owady uciekaly jak sie "odzywaly" Sigmy 105.. nie wiem do konca czy jest to wina odglosu ale.. ja tego obiektywu uzywam rowniez do innych celow i USM naprade sobie chwale. AF wbrew pozorom tez!
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

cypisek1024
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich Forumowiczów! Potrzebuję pomocy, nie znam się na makro i nie wiem czy lepiej kupić soczewki makro czy np. pierścień odwrotnego mocowania? Prosze o pomoc...a może jest jeszcze jakiś inny lepszy pomysł??? Pozdrawiam!!!

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Lepiej jest kupic sobie obiektyw makro. Mozesz bawic sie w odwrotne mocowania ale jesli nie masz naprawde do tego zaciecia to szybko sie zniechecisz. Soczewki sobie daruj - juz wiele bylo na ich temat.

Jesli chcesz faktycznie bawic sie odwrotnym mocowaniem to mam zestaw EOS/M42 + Pierscien odwrotnego mocowania + Tessar 50 2.8 . Co prawda jest osoba chetna na zakup ale.. cos sie bardzo wplata opoznia..
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Dopiero zaczyna Awatar Kaszek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja ze swojej strony polecam zwykłą 50 1.8 + pierścienie pośrednie.
    Potrzebna jeszcze mocna lampa z dyfuzorem (tu chyba największy minus).
    Ale osiągnąć można całkiem sporo...
    30D + EF 24-105 F4 L IS, EF 70-200 F2.8 L IS, EF 50 F1.8 Mk II, EF 1.4x II, 580EX, M42

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ponawiam moje pytanie czy do 17-85 można dopiąć kita przez odwrotne mocowanie... czy będzie bezproblemowo współpracował

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

50mm 1.8 dzisiaj kupiłem a pierścienie pośrednie to jakie to ??
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Np takie z przeniesieniem automatyki, czyli masz kontrolę nad przesłoną i autofokusem http://www.allegro.pl/item203141395_...dla_canon.html

Albo, takie bez przeniesienia automatyki, czyli pełna dziura i ostrzenie manualne, chyba że wcześniej przymkniesz sobie przesłonę na obiektywie przed odczepieniem. http://www.allegro.pl/item201954265_..._manualne.html
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów