Limity przejścia na VAT
150 000zł
Faktycznie w handlu foto jeśli ktoś się tym zajmuje można szybko taki obrót osiągnąć. Nie wiem nawet jaka jest marża z takiej kwoty. 5-10%?
Nie każdy zna zasady księgowości więc warto czasami to wytłumaczyć.
Limity przejścia na VAT
150 000zł
Faktycznie w handlu foto jeśli ktoś się tym zajmuje można szybko taki obrót osiągnąć. Nie wiem nawet jaka jest marża z takiej kwoty. 5-10%?
Nie każdy zna zasady księgowości więc warto czasami to wytłumaczyć.
Miłego dniamoja www
Nie polecam zakupów. Jest co prawda troszkę taniej nić w sklepie ale ja dołożę te 200 zł w zamian za fakturę, gwarancję i uśmiech obsługi. Wycofuje aukcje w poniedziałek o 1 w nocy bo mu nie odpowiedziałam na maila wysłanego w sobotę o 2 w nocy. Po prostu nie było mnie w weekend przy kompie, poza tym nie śpieszyłam się bo aukcja miała skończyć się w środę. Jak się komuś chce poczytać na dole szczegóły.
⢠Dnia 15.05.2015 zalicytowałam przedmiot Canon Eos 6D Body Nowy Gwar. (numer: 5330112018)
Data złożenia oferty pią, 15 maj 2015, 12:04:14
Zakończenie licytacji śro, 20 maj 2015, 03:08:57
⢠Dnia 15.05.2015 o 14.41 otrzymałam maila z zapytaniem od Sprzedającego
Witam
Zalicytowała Pani w mojej ofercie. Potrzebuje Pani zakupić obiektyw na firmę z fakturą Vat, czy prywatnie i paragonPani wystarczy?
Pozdrawiam
Gandini
⢠Dnia 15.05.2015 o 20.13 odpowiedziałam na maila.
Dzień dobry,
Prywatnie, paragon mi wystarczy.
Pozdrawiam,
⢠Dnia 16.05.2015 â SOBOTA godzina 02:04 otrzymałam maila
Rozumiem. Proszę podać adres do wysyłki, i w poniedziałek Pani aparat wyślę kurierem za pobraniem lub po wpłacie na konto po cenie wywoławczej z aukcji.
Pozdrawiam
Gandini
W weekendy rzadko sprawdzam pocztę, najczęściej wyjeżdżam. Sprawdzam pocztę w poniedziałek rano. Po 57 godzinach od wysłania wiadomości przez Sprzedającego przeczytałam ją. Jeśli zaś liczyć godziny robocze w dni powszednie to miałam na to 3 godziny.
Sprzedający aukcję usunął w poniedziałek o 1.22 w nocy zamieszczając komentarz:
Powód odwołania podany przez Sprzedającego:
"Brak kontaktu, brak odpowiedzi na moje zapytania o fakturę Vat Brak zaufania do takiej osoby czy w ogóle go zakupi. Czarna lista"
Pragnę nadmienić, że miałam czas na finalizację transakcji do środy śro, 20 maj 2015, 03:08:57
Podaję same fakty bez ich wartościowania. Pozostawiam ocenę osobom czytającym.
Biedny sprzedawca, wpisał na czarną listę bo jeszcze nie daj Boże faktury by się klientowi zachciało![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Dokładnie. Tym kupującym to już się w głowach pomieszało.
Zmienił ksywę na Gandini, i sprzedaje "igły widły i powidły" łącznie z drzewkami choinkowymi LED na Boże Narodzenie))).
A ja w końcu od niego nie kupiłem: Dość nieuprzejmy w korespondencji, (trudno widać tak chowany, więc o to pretensji nie mam).
Ale merytorycznie:
- Nie chce podać kiedy obiektyw kupiony w Niemczech, (nie wiem ile zostało gwarancji, na stronie twierdzi że 24 m-cy, hm...).
- Nie chce podać czy szkło nie ma uszkodzeń i czy jest ostre..
- Jego wymówka: "Obiektyw jest nowy niewyjmowany z pudełka", nie wiem czy mu wierzę, więc odpuszczam.
Aukcja tu - jak ktoś ma ochotę...
Pozdrawiam,
Doc
Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 | | PC
Pentax MX | Takumar 50/1.4 |
Moja historia niesfinalizowanego kupna Fuji X-T1 wygląda tak:
---------------------------------------------------------------------
From: Allegro [mailto: powiadomienia@allegro.pl]
Sent: Saturday, May 16, 2015 2:20 AM
To: ...
Subject: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Wiadomość od: Gandini (4089)
Witam
Licytuje Pan w mojej ofercie. Potrzebuje Pan zakupić aparat na firmę z fakturą Vat, czy prywatnie i paragon Panu wystarczy?
--------------------------------------------------------------------
From: ...
Sent: Saturday, May 16, 2015 8:16 AM
To: foto@fotogandini.pl
Subject: RE: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Szanowny Panie,
aparat chcę kupić dla siebie do użytku prywatnego, więc paragon w zupełności wystarczy.
Jeśli wygram aukcję, to będę zainteresowany przesyłką kurierską pobraniową – wybaczy Pan, ale po raz pierwszy w życiu będę kupować poprzez internet za takie pieniądze i mimo, że ma Pan doskonałą opinię również na forum Canon-board.info, to pewien „dreszczyk emocji” z uwagi na kwotę pozostaje.
Pozdrawiam,
...
(jacek_63 na CB)
From: FOTOGandini [mailto:foto@fotogandini.pl]
Sent: Saturday, May 16, 2015 1:57 PM
Subject: Re: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Cieszę się, że ma Pan o mnie dobrą wiedzę, i wie, że nikogo nie zrobiłem w tzw. bambuko Na pewno też się Pan zorientował, że nie sprzedaję takiego sprzętu poprzez Allegro.
Mogę wysłać stosowne oświadczenie którego mam już wzór, że zobowiązuję się do wysłania aparatu. W innym przypadku nie dojdziemy do porozumienia.
Pozdrawiam
Gandini
From: ...
Sent: Saturday, May 16, 2015 3:13 PM
To: 'FOTOGandini'
Subject: RE: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Szanowny Panie,
z Pańskiej odpowiedzi rozumiem, że transakcja na proponowanych przez Pana w Pańskiej aukcji Allegro warunkach przesyłki kurierskiej pobraniowej nie jest możliwa. Wobec takiego stanu rzeczy proszę o wycofanie mojej oferty, ponieważ nie dokonam zapłaty z góry, a zapłata przy odbiorze osobistym nie wchodzi w rachubę z uwagi na odległość.
Pozdrawiam,
Po tej korespondencji wysłałem poprzez Allegro prośbę o wycofanie mojej oferty z powodu odmowy sprzedaży przedmiotu na warunkach jak w aukcji.
Następnego dnia dostałem mail'a z A. o odwołaniu mojej oferty oraz równocześnie mail'a:
-------------------------------------------------------------------
From: FOTOGandini [mailto:foto@fotogandini.pl]
Sent: Sunday, May 17, 2015 10:12 PM
Subject: Re: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Ja jak najbardziej mogę aparat sprzedać kurierem za pobraniem, ale nie jak Pan napisał po wygraniu aukcji, tylko po podaniu danych teleadresowych do jego wysyłki.
Pozdrawiam
Gandini
-------------------------------------------------------------------
Korespondencji nie ciągnąłem, bo i po co?
Ostatecznie aparat kupiłem w sklepie internetowym w Katowicach. Cena raptem o 168 zł wyższa, odbiór osobisty (pracuję w tym mieście, więc nie było specjalnego wyjazdu), płatność na miejscu gotówką po obejrzeniu sprzętu, body zaplombowane, normalna faktura, pełen instruktaż o rejestracji na www.fujifilmworld.com dla uzyskania gwarancji (i tu wątpliwość, co z gwarancją przy zakupie od Gandiniego...), ogólnie miło i uprzejmie.
Tyle mojej historii.
Jedyna ocena Pana Gadnini'ego z mojej strony to to, że nie podoba mi się traktowanie przezeń aukcji na A. jako "słupa ogłoszeniowego" - jak się prowadzi działalność, to takie uciekanie od kosztów prowizji imho nie świadczy dobrze o solidności biznesmena.
Pomijąc meritum sprawy-wydaje mi się, że bardzo nieeleganckie jest publikowanie (czy tez nie narusza prawa?)na forum prywatnej korespondencji..
Opiszę swoje bardzo pozytywne doświadczenia z tym sprzedającym,
kupowałem u niego dwukrotnie, pierwszy zakup to 6d,w trakcie korespondencji e-mailowej udało się trochę obniżyć cenę z allegro, przed naciśnięciem kup teraz warto zapytać
gwarancja:
po ponad roku 6d zepsuł się, skontaktowałem się ze sprzedawcą i wysłałem mu aparat, po 2 tygodniach aparat wrócił naprawiony( naprawiany był na żytniej). 24 miesięczna gwarancja działa.
korzystając z sytuacji że aparat był u sprzedawcy postanowiłem kupić sigmę 35 i poprosiłem o sprawdzenie jej z moim body i o przesłanie zdjęć. Sprzedawca postarał się i pożyczył akumulator do sprawdzenia obiektywu bo nie wysyłałem go z aparatem, przesłał mi zdjęcia, obiektyw ostrzy w punkt.
Polecam tego sprzedawce i na pewno nie są to moje ostatnie zakupy u niego.